4 основни критерия за избор на електрически бойлер

Изборът на електрически бойлер не е труден. Просто трябва да знаете как да изберете мощността на оборудването, вида нагревателен елемент и, което е също толкова важно, надеждна компания. На следващо място, ние ще разгледаме всички основни нюанси, така че да знаете как да изберете електрически бойлер за отопление на къща, вила или дори апартамент. Кой електрически бойлер е по-добър, определете само вие сами въз основа на предоставените данни и отличителните характеристики на видовете нагреватели, които се сравняват.

Мощност на нагревателя

Първият и най-важен критерий за избор е мощността на оборудването. Този параметър се определя в зависимост от площта на частна къща или апартамент. Обикновено изчисленията използват следната формула:

W = (40 * Vroom + Qwindow + Qdv) * k,

когато:

  • W е номиналната мощност на електрическия котел;
  • 40 - средната стойност на необходимата мощност на оборудването на 1 m3 помещения, W;
  • V пространство - общото количество отопляемо пространство (всички стаи в къщата или апартамента), изчислено като общата площ на жилището, умножено по височината на таваните;
  • Q прозорец - загуба на топлина на прозорците (100 W всеки);
  • Qdv - загуба на топлина на вратата (200 W всяка);
  • k е коефициентът на местоположение на региона (южната ивица е 0,7–0,9; европейската и централната част са 1,2–1,4; северната и източната са 1,8–2).

Тази формула е подходяща, ако трябва да изберете електрически бойлер за захранване за отопление на апартамент. Що се отнася до частна къща или лятна резиденция, тогава в изчисленията трябва да умножите крайната стойност по 1,5. Допълнителен фактор взема предвид загубите на топлина през тавана и пода.

Вид нагревателен елемент

Вторият, не по-малко важен критерий за избора на електрически бойлер е според метода на загряване на вода за отопление. Днес има TENOV, индукционни и електродни котли.

Първите най-често се срещат на витрини. Те могат да бъдат както подови, така и стенни (монтирани). Оборудването с нагревателен елемент вътре е най-евтино и може да се използва както в частни къщи, така и в апартаменти с напрежение 220v или 380v. Недостатъкът на този тип електрически котли е образуването на котлен камък върху тръбните нагреватели. В допълнение, мощността на един електрически котел може да не е достатъчна за двуетажна къща, а инсталирането на няколко нагревателя не винаги е възможно поради техния размер.Стенен апарат за отопление на апартамент

В тази връзка изборът на индукционен котел е по-разумно решение. Поради малките си размери (вижда се на снимката по-долу), такива нагреватели могат да бъдат свързани към една отоплителна система, което ще увеличи мощността му до необходимата стойност. Единствената пречка е по-високата цена на оборудването. Може да бъде избран индукционен електрически котел за отопление на къщичка с внушителна площ. Много важно предимство на индукционните устройства е, че те са най-икономичните, което е особено важно кога отоплителна инсталация в просторни къщи.Система на индукционни електрически котли

Е, последният тип нагревател е електрод.Такива устройства се считат за най-безопасните, но в същото време най-бързите за охлаждащата течност - водата. С цената на определена разлика не можете да почувствате разликата, но все пак най-често изборът на електрически бойлер с йонно отопление се извършва за частни къщи и летни къщи.Снимка с електродно отопление

Видео инструкция как да изберете електрически бойлер и кой е по-добър за основните индикатори:

Преглед от специалист

Топ компании

Много ще зависи от правилния избор на марката на устройството - издръжливостта на отоплителната система, качеството на работа, безопасността и, разбира се, цената на електрическия бойлер. Сега ще ви кажем коя компания за електрически бойлери е най-добре да изберете през 2017 г., за да не преплащате и да сте спокойни за покупката.Vaillant

Днес най-добрите производители на котли се считат за Bosch, Vaillant и Dakon. Оборудването на Kospel и Protherm е малко по-евтино, но все пак с добро качество. Домашният лидер в производството на стенни електрически котли е RusNit, който е специализиран в производството както на домашни, така и на промишлени модели.

От моя собствен опит бих искал да кажа, че преди 4 години ме посъветваха да избера двуконтурни електрически бойлери от Protherm. През това време устройството никога не се е провалило и в същото време е било едно от най-евтините в магазина за цената, затова моят преглед - „Proterm“ е най-добрият производител на битови отоплителни уреди.

Допълнителни функции

Ако решите да изберете добър електрически бойлер за отопление на частна къща или апартамент, тогава обърнете внимание на наличието на няколко много важни функции:

  1. Наличието на многофункционална система за управление, която визуално се показва на дисплея. Вашият уред трябва да бъде оборудван със сензори за температура и налягане, както и възможност за непрекъснато регулиране на температурата на водата. Ако налягането в системата спадне, можете да го забележите своевременно и да коригирате ситуацията възможно най-скоро.
  2. Възможност за автоматичен избор на мощност за работа с отопление. За да спести енергия, котелът ще може независимо да променя мощността на отопление по време на работа.
  3. Възможността за използване на електрически бойлер за подаване на топла вода у дома. Повечето съвременни модели на технологии могат да се използват не само като отоплително оборудване, но и като бойлер. Много удобно, но консумацията на енергия, както знаете, се увеличава.
Преглед на основните видове устройства

Тук, според тези параметри, се извършва независим избор на електрически котли. Надяваме се, че сега знаете как да изберете правилния електрически бойлер за отопление на вашия дом, апартамент или лятна вила и също толкова важно, на кои компании е по-добре да дадете предпочитание през 2017 г.!

Прочетете също:

Преглед от специалист

Разглеждане на основните видове устройства

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар