Майсторски клас по създаване на електроден котел от импровизирани средства

Наскоро ви разказахме как да го направите сами. свържете електродния котел към мрежата, Въпреки това в примера беше разгледан водонагревател от производителя - компактен, ефективен, но скъп. За да направите сами подобно устройство, ще ви отнеме не толкова време, много по-малко пари. Единственото условие е да сте приятели на заваръчната машина. Ще ви разкажем допълнително как да направите електроден котел със собствените си ръце от импровизирани инструменти!

Накратко за принципа на действие

На първо място, ще ви разкажем за това как работи този тип бойлер за отоплителната система. Принципът на работа е доста прост - охлаждащата течност (в нашия случай чиста вода) влиза в контейнера, в който е инсталиран електрода - дебел метален прът, фиксиран към един от краищата на контейнера. Към електрода е свързана фаза, а към външната част на корпуса е неутрален проводник. Когато устройството е свързано към 220 волтова мрежа с честота 50 Hz, охлаждащата течност започва да се движи произволно от анода към катода, в резултат на което водните йони се нагряват. Ето защо електродните котли все още могат да бъдат наречени йонни. Както можете да видите, принципът на работа наистина не е сложен, въпреки че в същото време ефективността на системата е 96-98%, което е много висок показател.

Оборудване от производителя

Оборудване от производителя

Прости домашни инструменти

И така, на първо място, ще ви предоставим стъпка по стъпка инструкции за създаване на котел за отопление с електрод у дома, като имате под ръка най-простите части - метална тръба и електрод, както е показано на снимката:Комплект за изработка

Всичко, от което се нуждаете за производството е:

 • заваръчна машина;
 • тръба с диаметър не повече от 10 см и дължина 25 см;
 • електрод (подходящ е метален прът 10-12 мм);
 • тройник с подходящ диаметър;
 • съединител, който ще се свърже към отоплителната система;
 • изолатор за електрода и клемите (нула, земя);

Процесът на сглобяване е доста прост и се състои от следните стъпки:

 1. От двете страни на тръбата е необходимо да навиете втулката и тройника, като внимателно стегнете продукта, за да няма течове в бъдеще.
 2. Поставете електрода от страната на тройника в тръбата, фиксирайки го неподвижно вътре с диелектричен изолатор. В този случай можете да използвате щепсела от биметалния радиатор (както е на снимката по-долу), основното е да осигурите изолация между тръбата и електрода (така че да не се допират). В тапата е необходимо само да се пробие дупка с подходящ диаметър, да се постави прът в него и да се фиксира с гайка от външната страна.Аналогов изолатор
 3. Върху тялото на тръбата заварете два болта, M8 или M10. Те са необходими за свързване на заземяващите и заземяващите клеми. Голите точки на свързване също трябва да бъдат изолирани, за да се предпазят от токов удар.
 4. Инсталирайте домашен електроден котел в отоплителната система.Тъй като размерите са малки, той може да бъде скрит дори под мивката в банята.
 5. Стартирайте охлаждащата течност в системата и опитайте готовия домашен продукт.

Това е цялата технология на производство. Чертежът на обикновен електроден котел трябва да изглежда така:Рисуване на йонен котел

Освен това ви съветваме да гледате видео ревю, което описва отзивите от собственика на електродния котел, който се използва повече от 6 години:

Колко полезна е такава система?

5-части майсторски клас

Е, ако добре владеете заваръчната машина, препоръчваме да направите сами електродния котел, като спазвате всички съвети, предоставени във видеокурса по-долу. Такъв домашен продукт ще бъде по-безопасен, по-надежден и по-ефективен!

Част 1 - Преглед на готовата система

Част 2 - Сглобяване на жилищата

Част 3 - Инсталиране на електрода

Част 4 - Описание на възможен проблем

Част 5 - Настройка на системата

Както виждате, можете сами да направите електроден котел, без да се налага да харчите и стотинка от собствените си пари. Основното желание и се надяваме този видео курс да ви мотивира да го направите сами!

Подобни материали:

Колко полезна е такава система?

Част 1 - Преглед на готовата система

Част 2 - Сглобяване на жилищата

Част 3 - Инсталиране на електрода

Част 4 - Описание на възможен проблем

Част 5 - Настройка на системата

(8 гласа)
Зареждане...

Добави коментар