3 идеи за изграждане на преминаващ светлинен превключвател

Може би тази тема може би ви интересува, в която ще анализираме подробно как да направите преминаващ превключвател със собствените си ръце. Целта на проекта е сами да сглобите цялата схема и в същото време да не е рентабилна за семейния бюджет. Първото нещо, което може да се намери в Интернет, по интересуваща тема, е промяната на обичайния модел с две ключове във входа. Чрез намеса в дизайна на механизма и завъртане на заключващата греда на 180 градуса, както и подмяна на затягащите контакти. Предимството на този метод е възможността да се спестят пари, защото преминаващи превключватели В продажба много по-скъпи от обикновено и не всички производители имат този агрегат в каталога си с оферти. Ако обаче говорим за недостатъците на този метод, не много версии са податливи на подобна промяна, докато няма гаранция, че след промяната устройството ще работи правилно и няма да се провали преждевременно. Следователно по-нататък ще разгледаме няколко схеми за сглобяване на преминаващ превключвател у дома.

Промяна на дву ключовия превключвател

За начало внимателно разглобете устройството, извадете подложките, извадете капака на механизма и го извадете. След това се уверяваме, че дизайнът ви позволява да преместите контакта със скобата, а гредата също ще работи добре с главата надолу с 180 градуса. Този момент е основният недостатък на този дизайн. Факт е, че има много производители на електротехници и всеки прави дизайна по свой начин, следователно, преди да купите веднага партида превключватели, е по-добре да практикувате и проверявате стабилността на работата на един екземпляр.

Необходимо е да извършите някои действия върху фабричния продукт: отрежете част от контактите, пренаредете ги и разгърнете рокера, за да го получите, както е на снимката по-долу:

Данни за контакт

Сега внимателно съберете получения механизъм и проверете неговата ефективност. Два ключа трябва да бъдат комбинирани в един голям, така че контактите да се превключват синхронно. Можете да направите това със суперзалепване, ако направите всичко внимателно, тогава съединението на двете половини няма да се вижда. За по-добра адхезия можете леко да изстържете залепените повърхности с фино зърнест шкурка.

Видеото по-долу ясно показва една от възможностите за преработка:

Използване на превключватели с бутони

Втората идея е да се използват бутони за превключване на две позиции, чиито контакти не са проектирани за тежки товари, които трябва да се вземат предвид при проектирането на веригата, вместо втулки. Необходимо е да закупите превключватели на две позиции ON-ON, които работят както следва:

  • една група е включена, друга не;
  • втората група е включена, първата е изтощена.

С помощта на тази двойка бутони можете да организирате верига за управление на светлината. Но факт е, че този дизайн не притежава някои свойства на стандартната схема.Можете да изключите осветлението от единия край, но можете да го включите само от същия бутон. Това обаче е чудесен вариант за коридора. Можете да включите светлината с превключвател KP1, да слезете по коридора, да го изключите с KP2 и обратно. Но когато KP2 се премести в положение, в което няма светлина, включването му с KP1 ще се провали.

Трябва също да запомните, че такива бутони обикновено не са предназначени за силни токове, така че внимателно изучете техните характеристики преди да купите.

Също така, вместо превключватели с бутони, е възможно да се използват превключватели, след това схемата на свързване не се различава от горната.

Взимаме междинното реле за основа

Последният вариант, който предложихме, е използването на конвенционални едноключови ключове във връзка с междинни релета, Възможно е обаче да има някои нюанси. Факт е, че този метод за сглобяване на преминаващ превключвател предполага непрекъснатата работа на едно от релетата и това е допълнителна консумация на енергия и слаба точка на системата. Освен това релето има ограничен ресурс и е необходимо да се поставят на леснодостъпни и пожароустойчиви места, така че да могат лесно да бъдат заменени с нови в случай на повреда.

Монтаж на вграден релеен ключ

Като ключ се използват контактите на през релето NC 1-9, NO 5-9. За да включите и изключите бобината на релето, обичайните едноключови ключове P1-P2 са свързани към контакти A1-13, A2-14 и върху тях има мъничко натоварване - релейни бобини.

Надяваме се тази статия да ви е вдъхновила да изградите своя собствена система за управление на светлината и ви стана ясно как да направите светлина чрез превключвател от нормална и какви нюанси може да срещнете по време на работа.

Също така препоръчваме да прочетете:

(6 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар