Какво е междинно реле и за какво е?

В тази статия читатели на сайта my.electricianexp може да разберете каква цел, принцип на работа и устройство на междинното реле. Много често това устройство се използва в схеми, но не всеки има представа как работи и за какво се използва. Така че, ще разгледаме по-подробно всеки въпрос.

уговорена среща

В системите за автоматизация и управление широко се използват междинните релета (вижте снимката по-долу). Тези устройства комутират управляващи сигнали, управляват мощни устройства, отделят управляващите вериги от захранващите и играят еднакво важна роля като силовите релета.

Видове устройства

Междинното реле получи името си заради ситуацията в веригите за автоматизация и управление. Те са разположени между източника на заданието и задвижването, като контактор, така че става ясно защо релето е наречено така.

Можете да получите допълнителна информация за целта и видовете продукти, като гледате това видео:

Описание на асортимента

приспособление

Тези устройства се предлагат във всички видове и размери. От миниатюрни релета до два контакта, до няколко десетки в релето на ретранслатора.Във целия им конструктивен принцип е един и същ. Устройството за междинно реле е представено отелектромагнитна управляваща бобина, магнитна верига, пружинен механизъм и група контакти. Можете да научите повече за дизайна на устройството, като разгледате снимката по-долу:

дизайн

Промишлеността произвежда широка гама от устройства за различни контролни напрежения от 5 волта до 220. Те могат да бъдат проектирани за променливо напрежение "променлив ток" и постоянно "постоянен ток".

Външно те практически не се различават. Разликата е само в дизайна на магнитната верига. За променлив ток той се черпи от група плочи, а постоянният ток е твърд. Това се прави, за да се намалят загубите на отопление в магнитната верига по време на преминаването на променлив ток.

Що се отнася до техническите характеристики на устройствата, за всеки тип те са различни. Например за RE серията те ще изглеждат като:

параметри

За промишлени цели се произвеждат блокове за междинни релета с инсталация DIN шина, Релета и подложки за тях също се предлагат с широк спектър от видове конектори. Това се прави за улесняване на работата в рамките на едно и също устройство, когато има модели с различно напрежение и невниманието не замества един тип с друг.

Принцип на работа

Също толкова важно е да знаете как работи междинното реле. Принципът на работа е следният: когато напрежението се прилага към контролната намотка, магнитният поток, който се появява в сърцевината, се изтегля в контактния механизъм. Последните от своя страна променят позицията и превключват, докато отварят или затварят контактите.

Можете да научите повече за принципа на работа, като гледате това видео:

Как работи REC 73/3?

Област на приложение

Междинните релета се използват в управляващите вериги за превключване на силови вериги от източник на нисък ток.Те също са необходими за сглобяване на схема за задържане на контакти, повтаряне на сигнал и извеждане на индикатори, дублиране към дистанционни контролни панели и т.н.

Много често тези устройства се използват в аварийни системи, промишлено оборудване, устройства за релейна защита и електрически съоръжения.

Например вземете управляващата верига на индукционен двигател с фазово управление на присъствието. Тази схема е сглобена на междинни релета от тип 1РН, 2РН, 3РН, 1РП, 2РП, а също и с повторение на фазовото състояние към светлинните индикатори. Между другото, веднага обърнете внимание на символа на този елемент в диаграмата.

Управляваща верига на двигателя

Това е всичко, което исках да ви кажа за устройството, принципа на работа и целта на междинното реле. Както можете да видите, в управляващите вериги това устройство изпълнява важна функция, поради което често се използва в производството.

Ще бъде полезно да прочетете:

Как работи REC 73/3?

Описание на асортимента

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар