За какво е превключвателят за преминаване?

Устройството на специална електрическа верига с преминаващи превключватели е дизайн на два или повече продукта, свързани помежду си с електрически проводници и включително самото осветително устройство. Външно това изпълнение не се различава от стандартното. Основната отличителна черта е дизайнът на неговата контактна група. Стандартните модели осигуряват само късо и отворено съединение. В тази статия ще разгледаме устройството, целта и принципа на работа на превключвателя за просветване.

Принцип на работа

Основата за работа на проходни модели е превключването на обратни електрически проводници. Принципът на работа е следният: когато позицията на клавишите се промени, едната верига се отваря, а в същото време другата се затваря. След като внимателно проучихте диаграмите по-долу, можете да разберете как работи превключвателят на светлината:

Поради това подреждане на контакти, преминаващият превключвател би бил по-правилно наречен превключвател. Тъй като терминът се използва от дълго време, официалните промени могат да доведат само до допълнително объркване. Може също да се нарече кръстосано, кръстосано и дублирано.

Област на приложение

Използването на преминаващ превключвател позволява на потребителя да контролира както единствения източник на осветление, така и цяла група лампи от редица различни места. Това означава, че приложението е препоръчително в райони с голяма площ: на стадиона, в голяма концертна зала, тунел, подлез, мазе или в частни многоетажни сгради със стълби и дълги коридори. Нека илюстрираме с пример от живота, за какво е необходимо това изпълнение.

Осветление на стълбището

Когато потребителят се качи на втория етаж на къща и включи лампа на първия етаж, когато използва преминаващ превключвател, не е необходимо да се връща надолу, за да го изключи. Това позволява на наемателя да изключи светлината от втория етаж. Говорихме за тази опция за управление на светлината в статия - схеми за осветление на стълбището в къщата.

Много често превключвателят се поставя точно в коридора или в дълъг педя, оттук носи името "проход". Също така излишните устройства могат да се използват за контрол улично осветление на всякакви територии.

Разновидности на моделите

На следващо място, помислете какви видове са сред кръстосаните превключватели:

  • Според вида на окабеляването, моделите за външни и скрито окабеляване.
  • Контактните клеми вътре в корпуса, в зависимост от дизайна, могат да бъдат направени с винтови клеми, а също така могат да бъдат с пружини.
  • В зависимост от броя на клавишите се разграничават едноклавишни, двуклавишни и три или повече превключватели.

Дизайн

От какво се състои един клавиш за преминаване и устройство с няколко клавиша? Крепежът с един ключ се състои от три щифта; тя се състои от един входен терминал и два изхода.

Устройството на излишния превключвател, вече с два клавиша, е следното: шест контакта, тоест два входни извода и шест изхода; с три, девет: три входни и шест изходни терминала и т.н.

Легендата на схемата на конвенционален превключвател е кръг, от който възниква клон с L-образна или Т-образна форма. Г-образният клон означава, че е изключен в отворен дизайн, Т-образният - в скрит дизайн. Броят на клоните означава броя на ключовете.

Дублиращите превключватели са изобразени, като се използват едни и същи фигури, но за да ги различим от стандартните устройства, клоните с L-образна и Т-образна форма се прилагат от две противоположни страни на кръга.

Символ за ключове за осветление

Възможно е да се използва преминаващ превключвател в електрически вериги, както обикновено. Както знаете, като дизайн тези превключватели трябва да се използват по двойки. Ако започнете да го използвате без чифт, тогава той може да служи като обикновен превключвател, като просто прекъснете веригата и изключите светлината. В този случай обаче се губи целесъобразността и същността на приложението на този конкретен тип изпълнение, тъй като основната особеност на преминаващите превключватели е самият им принцип на работа, основан на превключването.

Има и начин за управление на източници на светлина, като безжично превключване на светлината. За да управлявате светлината, използвайте специално дистанционно управление. Дистанционното управление позволява изключване / включване с помощта на радио сигнал, насочване към контролно реле, свързано към осветително устройство. Това събитие изисква инсталиране на захранващ блок, който получава командата за управление. Устройството се поставя до източника на светлина или на места, където проводниците са подходящи за него.

Също така препоръчваме да гледате полезен видеоклип по темата, благодарение на който ще научите как работи превключвателят през пасаж и как правилно да го свържете към мрежата:

Така че разгледахме устройството, принципа на работа и целта на превключвателите на проходните светлини. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Препоръчително четене:

(5 гласа)
Зареждане...

Добави коментар