Съвети за избор на добър овлажнител

Овлажнител - устройство, което ви позволява да създадете оптималния микроклимат в стаята, апартамента. Той е много важен за детската стая, тъй като намалява риска от заболявания на децата. Уредът е незаменим, ако бебето често е болно. Трябва да се помни, че повечето нагреватели изсушават въздуха, което допринася за размножаването на патогенни бактерии, така че устройството ще бъде полезно не само за деца, но и за възрастни. Дезинфекцира въздуха в помещението и е бариера за разпространението на вредни микроорганизми. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта ElecroExpertКак да изберем овлажнител за апартамент и кой е по-добър.

Видове устройства

Преди да дадете препоръки относно избора на овлажнител за въздух, е необходимо да разберете какви видове устройства съществуват:

 • Овлажнител, основан на принципа на естественото изпаряване. Устройството на устройството в този случай е изключително просто - резервоар за вода с охладител, който издува изпаряващата вода, като по този начин се получава студена пара. Този тип се характеризира с ниско ниво на ефективност и е лош вариант за дом, където има малки деца, тъй като въздухът се овлажнява доста бавно.
 • Парна - влагата навлиза във въздуха под формата на гореща пара. Принципът на работа на този вид е доста прост - хидратацията се осъществява чрез загряване на вода. Ясен пример е кипящ чайник. Паровият овлажнител има 2 съществени недостатъка:
 1. Голяма консумация на енергия. Нагревателните елементи се характеризират с високо ниво на консумация на електроенергия.
 2. Ниско ниво на безопасност е необходимо да се гарантира, че овлажнителят е извън обсега на малко дете, тъй като бебето може да се изгори. И възрастните трябва да бъдат внимателни.

Разновидности на моделите

Предимството на избора на този вид е способността да се комбинират хидратация и ароматизация.

 • Ултразвуков тип - принципът на работа на такова устройство се основава на вибрацията на мембраната, която превръща водата в мъничък аерозол. Водният прах и овлажнява въздуха в апартамент или къща. Тази технология се счита за най-ефективната по отношение на овлажняване, консумация на енергия, безопасност. Предимството е и скоростта, увеличаването на влажността започва веднага след включване на устройството. Недостатъкът е, че използването на вода с примеси ще доведе до бяла плака в апартамента.
 • Измиването на въздуха е нанотехнологии. Комплексът, който автоматично създава оптималния микроклимат в апартамента: почиства и йонизира въздуха. Изборът на тип устройство с препарат за почистване и йонизатор се усложнява от висока цена. Той е няколко пъти по-висок от цената на горните три вида.

Всички разновидности на домашни овлажнители са обединени само от една характеристика - липсата на шум. Подредихме изгледите, сега нека да поговорим за това, какви функции трябва да обърнете внимание, ако искате да изберете евтин, но добър овлажнител.

Допълнителни функции

Изборът на устройство може да се дължи на допълнителни функции:

 • Дисплей, който показва температурата в апартамента, стаята и нивото на влажност. Тази функция е полезна и много удобна.
 • Дистанционно управление. Можете да включите и изключите овлажнителя с помощта на дистанционното управление. Това е така наречената опция за мързеливите. Но в същото време мнозина смятат, че тази функция е излишък и че е възможно да се предприемат няколко стъпки, за да включите устройството без проблеми. Тук изборът зависи единствено от предпочитанията на купувача. Помислете, колкото повече функции в модела сте решили да изберете, толкова по-скъпо ще струва.

За да обобщим

Очевидно, най-доброто от гледна точка на практичност за дома ще бъде избора на ултразвуков овлажнител. Но изборът се определя и от цената. И тук ситуацията е малко трудна, тъй като всички видове овлажнители имат различни разходи. Например, устройство, базирано на принципа на естественото изпаряване, може да струва повече от ултразвуково и обратно.

Грижа за бебето

Тук определящият фактор е производителят. За да не се доплаща за рекламираното име, е необходимо да се избира въз основа на технически характеристики, нужди и финансови възможности. Най-добрите компании, произвеждащи тези устройства, са Boneco Air-o-Swiss, Timberk, Electrolux, Sharp, Philips и Ballu. Ако искате да изберете висококачествен овлажнител и да не преплащате, препоръчваме ви да дадете предпочитание на данните на производителя. Имайте предвид обаче, че цената ще бъде по-висока от тази на китайските колеги. Сред евтините местни марки бих искал да отделя Atmos, чиито продукти постепенно завладяват руския пазар.

Въпреки факта, че трябва да обърнете специално внимание на производителя, в повечето случаи изборът е следният: ултразвуков или парен. Но кое е по-добре, ако и двете опции имат еднакви параметри и цена? Тук на преден план излиза осъществимостта и практичността.

Първият фактор е правилният избор в областта. Овлажнител, предназначен за 25 м, е достатъчен за детска стая2, но ако трябва да навлажнете голяма площ, например апартамент, тогава трябва да изберете по-мощно устройство. Има модели, фокусирани върху овлажняване на въздуха на закрито до 60м2.

Вторият фактор е сигурността. За дете на възраст от 2 до 10 години е по-добре да си купите ултразвуков овлажнител, за да избегнете наранявания и изгаряния.

Третият фактор е възможността за различни реакции, например внезапната поява на кашлица при дете. Този фактор е най-противоречивият и малко проучен. Тук е трудно да се даде някакъв съвет. Едно от решенията на проблема може да бъде изборът на висококачествен овлажнител, произведен от известна марка. В този случай ще бъде подходящо надплащане. Друг фактор, влияещ върху работата на устройството, е водата. Препоръчително е да използвате пречистена, тъй като течността от чешмата съдържа голямо разнообразие от елементи, които не винаги са полезни. Това е особено важно да се вземе предвид при алергии и бременност.

Важно!Трябва да се помни, че ултразвукът или парата, както и устройство, което работи на принципа на естественото изпаряване, само по себе си няма да реши проблема по отношение на дезинфекцията на въздуха. Домашен овлажнител ще стане ефективен помощник, ако приложите набор от мерки, които включват систематична вентилация и мокро почистване. Само в този случай ще бъде постигната максимална полза за новороденото и няма да има проблеми с алергии и бременност. Освен това рискът от подобни реакции значително ще намалее.

Също толкова важно е да се извършва системна поддръжка на устройството. Насоки за това се намират в документацията, която го придружава. По-голямата част от хората пренебрегват инструкциите или изучават само секцията „Управление“. И това е много важен компонент от нормалната работа по отношение на ефективността (ефективността).

Във филтрите се събират различни вещества и патогенни бактерии, които трябва периодично да се отстраняват чрез подмяна на филтърния елемент. Микроклиматичното сложно измиване на въздух е най-практично в това отношение. Инструментите от този клас са оборудвани с индикатори, които сигнализират за необходимостта от подмяна на филтъра и йонизиращия прът.

В резултат на това, за да се избере подходящият овлажнител, е необходимо да се вземат предвид следните фактори и да се намери средноаритметичното между:

 • технически характеристики - избор по вид, площ, набор от допълнителни функции;
 • цена - изборът зависи от финансовите възможности;
 • безопасност - важи за парните овлажнители, както и за производителя (ако изберете скъп модел, тогава в по-голяма степен има гаранция за отсъствието на непредвидени реакции, например алергични).

Оценка на модели

Е, последното, за което бих искал да говоря, е кои модели въздушни овлажнители се считат за най-добрите днес. Ако не знаете кое устройство да изберете за цена и качество, можете спокойно да дадете предпочитание на най-подходящия вариант от списъка, предоставен от нас.

Най-добрите овлажнители за детска стая, с креативен дизайн и цена от 3000 до 5000:

 1. Ballu UHB-270 M Мечо Пух
 2. Scarlett SC-AH986M06
 3. Атмосфера 2640
 4. Marta MT-2659
 5. Ballu AP-105

Ако имате нужда от овлажнител за апартамент или за цялата къща, препоръчваме да изберете един от следните 5 модела, доста популярни през 2017 г.:

 1. Panasonic F-VXK70 (проектиран за 52 кв.м.)
 2. Boneco H680 (100 кв.м.)
 3. Sharp KC-D51RW (до 40 кв.м.)
 4. Euromate Grace Electrostatic (до 90 кв.м.)
 5. Winia AWX-70 (50 кв.м.)

И накрая, препоръчваме да гледате видео, в което експертите дават свои препоръки за избора на тези устройства:

Експертно мнение

Училище на д-р Комаровски

Затова сме предоставили съвети за избора на устройство за овлажняване. Надяваме се нашите съвети да са ви помогнали и сега знаете как да изберете овлажнител за въздух за апартамент и кой от тях е по-добър по цена и качество през 2017 г.!

Ще бъде полезно да прочетете:

Експертно мнение

Училище на д-р Комаровски

(12 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар