Взимаме показания от гишетата Mercury, Micron, Energomera

Много често възниква ситуация, когато не е ясно как правилно да се вземат показанията на електромера. Затруднения като правило възникват при новите модели електромери: с електронен дисплей, неясни бутони на пръв поглед и наличието на тарифи за ден и нощ. За да можете правилно да прочетете данните и да ги прехвърлите за плащане, тогава ще ви кажем как самостоятелно да вземете показания от най-популярните модели електромери: Mercury, Energomera и Mikron.

Стари модели

Ако имате инсталиран индукционен електромер във вашия апартамент или на стълб на къщата - диск се върти на предния панел, събирането на данни не е трудно. Трябва да напишете изявление в същия ден на всеки месец. Освен това всичко е много просто - от съществуващата стойност е необходимо да се извади числото, което сте изписали миналия месец. В резултат на това трябва да получавате месечна консумация на енергия. Процедурата за събиране на данни обаче не свършва дотук.Снимка на стар тип индукционен електромер

Много важен момент, който ще опрости процеса на отнемане на малко - трябва да вземете показания на брояча само до десетичната запетая. Последната цифра, която е подчертана с различен цвят (най-често червен, както е показано на снимката), не се взема предвид. Ако погледнете добър пример как да премахнете месечното потребление, тогава според снимката трябва да напишете 000004 кВт / час (без последните четири).Шестцифрен циферблатНаберете на Меркурий 201

Освен това, всичко зависи от това как се плаща електричеството във връзка с вашата сервизна организация. Или просто предавате показанията на организацията, или сами изчислявате сумата на плащането и я плащате при получаване. В последния случай трябва да умножите премахната стойност по тарифата, която използвате.

Накратко за читателите на електричество

Нови модели

Съвременните електронни електромери вече не използват въртящи се дискове и механични циферблати. В такива модели електрически измервателни уреди вече е инсталиран електронен дисплей, който в допълнение към общата индикация за kW / h може да показва времето за работа, измерването за определено време от деня и т.н. Всички тези иновации всъщност ви позволяват бързо да свалите потреблението на електроенергия на месец и в същото време да видите останалите, не по-малко важни показания.Електронен дисплей

На пръв поглед може да изглежда, че ще бъде трудно да се вземат показания за ток за един месец от такъв мини-компютър, но това не е така. Всичко е много по-просто, отколкото си мислите. Така че, за да вземете данните, трябва да следвате няколко прости стъпки:

 1. Натиснете бутона „Enter“ (може да се наложи да натиснете няколко пъти, за да намерите подходящ параметър).
 2. Ако имате еднотарифен измервателен уред, изпишете стойността на Т1, двутарифната - Т1 и Т2, тритарифната - Т1, Т2 и Т3.
 3. Извадете наличните стойности от същите през предходния месец.
 4. Прехвърлете показанията на сервизна организация или независимо изчислете дължимата сума.Трябва да се има предвид, че ако имате електромер за две или три тарифи, всяка стойност (T1, T2, T3) трябва да се умножи по свой собствен коефициент, който е посочен в разписката.
Как да вземем данни от електромер Mercury 230?

По аналогия с този видео пример, можете да вземете данни от устройството Mercury 200, Mikron, Cascade, Energomera, Neva и Lane Electro. ох предимства и недостатъци на двутарифните електромери говорихме в съответната статия. При правилното използване на домакински уреди, такива електромери са много по-изгодни от обикновените модели!

Трябва да знаете!

 1. Ако електромерът е отчел през втория кръг, т.е. ако е нулиран, трябва да вземете показанията за електричество, както следва: добавете единицата преди съществуващото число и извадете стойността за последния месец. Например, ако имате петцифрен дисплей (без десетичната запетая), на който 00033 се показва след нулиране (както е на снимката по-долу), трябва да добавите „1“ вляво. В резултат на това от числото 100033 трябва да извадите старото отчитане за месеца, например, 99916 кВт / ч. Като завършите същия пример, трябва да получите 117 кВт / ч (100033-99916). По аналогия можете да вземете показания на четирицифрен или шестцифрен електромер.Вторият кръг на циферблата
 2. Ако на механичния дисплей няма запетая, както е на снимката по-долу (модел Energomera tse6803v) и ви е трудно да вземете данни за месец, има два изхода от ситуацията. По-добре е, разбира се, незабавно да проверите с организацията, която е инсталирала електромера как правилно да приемате месечните показания на електроенергията. Но, ако вие и самият господар забравихте да изясните този момент, тогава визуално погледнете предния панел. Една десета от консумацията на енергия трябва да бъде подчертана с различен цвят - червен, ако няма запетая. В случай, че няма визуално разделяне, тогава трябва да премахнете всички 4 или 5 цифри и да го напишете в разписката.Трифазен модел на Energomer tse6803v без десети
 3. Отчитането от трифазен електромер не се различава от еднофазен модел. Необходимо е само да изпишете всички числа след десетичната запетая и да извадите стойностите от последния месец.
 4. Ако във вашата къща или апартамент е монтиран модерен електромер от нов тип - електронен, свидетелствата пред организацията за обслужване могат да се прехвърлят автоматично - дистанционно. В този случай не е необходимо да приемате данни за електромера всеки месец, като самата разписка ще дойде на адреса. Автоматизирана система за наблюдение и четене, наречена AMR много удобно, особено ако имате инсталиран многотарифен електромерПринципът на работа ПОСЛЕДВАЙ

Както можете да видите, изобщо не е трудно или дори е важно да изчислите месечното потребление на електроенергия, независимо дали разполагате с едностепенен електромер, или многостепенен, еднофазен или трифазен, електронен или индукционен. Надяваме се, че материалът е бил разбираем за вас и сега знаете как да вземете показанията на електромера. Препоръчваме ви да разгледате предоставените примери за видео, които показват инструкции за самостоятелно премахване на данни!

Прочетете също:

Как да вземем данни от електромер Mercury 230?

Накратко за читателите на електричество

(18 гласа)
Зареждането ...

37 коментара

 • Лавров

  Благодаря ви много за информацията.
  Дори в референтната petroelectrosbyta
  не можеха да ми го обяснят толкова подробно.

  отговор
 • Лавров

  Благодаря ви много за подробната информация за вземането на показанията от стария електромер. Дори в референтния ПЕС те не можаха да ми обяснят толкова подробно.

  отговор
 • Олга

  Благодаря !!! Всичко стана ясно веднага! Навсякъде ще има такива професионалисти.

  отговор
 • Сергей

  Електроинженер - старши майстор в Нови Васюган Волковски Сергей се опитва да принуди местните потребители енергия, когато вземате показания от броячите, помислете за числото след десетичната запетая - десети от киловат. В този случай възниква надвишаване - надплащане 10 пъти по-голямо от реалното. Като минимум това не е професионализъм, а максимална измама.

  отговор
 • Генадий

  Кажете ми, прочетох цялата инструкция от страница 18 до крайния брояч
  Energomer CE102M R5.1 Но той не разбра каква последователност от команди за достигане на общия месечен индикатор, той показва всичко, освен този елемент. Кажи ми какво да правя.

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Прочетох инструкциите. В него се казва, че трябва да задържите бутона „FRAME“ за повече от 1 секунда, след което стойностите ще се променят последователно. Второ поред е месечното натрупване.

   отговор
 • Татяна

  Добре дошли! Имаме баба с електромер, но не знаем кой. Не сме я сменили толкова отдавна. Така че тук. Взимаме 5 цифри, но се оказва, че работи на 300 или повече киловата, но в допълнение към хладилника, телевизора и електрическите крушки, няма повече уреди и трябва да платите 300-400 през лятото. Това правилно или грешно ли е?

  отговор
  • Admin

   Не, не е правилно, по-добре е да се обадите на електротехник, нека да провери всичко.

   отговор
 • Светлана

  Апартаментът има 2 метра, единият на входа на таблото, вторият в апартамента отчита показанията на електрическата печка. Как да свидетелствам? сума от двата брояча?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Гледайки как са свързани тези два брояча (отделно или 2-ри от 1-ви). За да отговорите на този въпрос, трябва да знаете схемата на свързване в апартамента.

   отговор
   • Светлана

    Броячите са свързани отделно и показват различни показания.

    отговор
    • Admin

     В този случай показанията трябва да бъдат обобщени! Но по-добре се консултирайте с вашата компания за управление.

     отговор
 • Валентин

  Кажете ми как можем да приемаме показанията, ако показва: T1 - 1109.17; Т2 - 605.43; Сумата на T1T2 е 1714,59, а Т1 е 334,82; Т2 - 350,25; сумата на T1T2 - 685.07. Какви цифри да вземем?

  отговор
  • Admin

   За да вземете показанията от двутарифен електромер, е необходимо да отпишете показанията Т1 и Т2 с точност една цифра след десетичната запетая, например 1109.2. След това от показанията Т1 и Т2 вземете едни и същи показания за последния месец. Общите стойности поотделно трябва да се умножат по техните коефициенти (тарифи). След това получените стойности се обобщават, което е краен резултат.

   отговор
 • Фьодор

  Всичко е добре и подробно написано, но това е, когато броячът е „под носа“. Но какво да кажем, когато е на 4 метра над земята на стълб? няма устройства (сензори и т.н.). Казват - изпратете SMS-ки ... .... ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МЕТЕР ЗА ЕДИННО-ФАЗА МНОГО ТАРИФ SM101

  отговор
 • Светлана

  Но има 7 (седем) цифри на панела. И така, какви 4 или 5 цифри трябва да премахнете?

  отговор
 • Николас

  CE-6823 100 V, токов трансформатор 100/5, трансформатор на напрежение 6000/100, дозиращ фактор 1200. На дисплея на измервателния уред 1700.12 MW предишни показания 1698.35 MW. Колко наистина изгоряха ????

  отговор
 • Виктория

  Моля, кажете ми как да вземате показанията от брояча SO-EE6706

  отговор
 • VAlenimna

  Моля, кажете ни как да вземете показанията от брояча Mercury 234? Благодаря ви!

  отговор
 • Олеся

  Имаме брояч на електромер с T, T1 и T2. Оказва се три индикатора, нито един електротехник, който дойде при нас, не може да каже със сигурност от кой индикатор да вземе цифри. В разписката за плащане от самото начало (Камарата е въведена в експлоатация преди около 8 години) има само един ред с една тарифа, тоест трябва да умножите само един индикатор (T, T1 или T2) по тарифата. Какво тогава означават тези три букви? Страхувам се, че вече е нараснал огромен дълг за електроенергия, тъй като и трите цифри са много различни по размер

  отговор
 • вяра

  Как да вземете показанията от измервателния уред на енергомера F68700V от 2005 г. на издаване. Не е подчертано в червено и не се вижда със запетая. Но в ден от 170 кв. М. Това е много

  отговор
 • Сергей Николаевич

  Здравейте На снимката е брояч. Трябва ли да вземете предвид последната цифра отдясно или не?

  отговор
  • Admin

   Няма запетая, така че запишете всички числа - това са показания в kW. Можете да се уверите, че няма десети, като гледате как се върти последният барабан. Ако къщата няма голям товар, тя трябва да се върти бавно.

   отговор
 • Инна

  GOST 6570-75 пет цифри. Еднофазна. Как да четете показанията? Последната цифра се чете или не

  отговор
 • Инна

  Ето снимка на тезгяха. Как да четете показанията, по каква фигура?

  отговор
  • Admin

   Подчертана ли е последната цифра с различен цвят? Снимката не е много ясна. Последната стойност бързо се променя при включване на товара, да речем прахосмукачка?

   отговор
 • Владимир

  същият брояч е стар, последната цифра е черна, но рамката също е нагъната в горната част, така че прочетете пет или четири цифри. Разбрах за прахосмукачката.

  отговор
 • Наталия

  как да се вземат показания

  отговор
 • яхт клуб

  Здравейте, моля, кажете ми как да посоча индикации за плащане? Колко киловата са 14 или 140?

  отговор
 • Олег

  Добър ден

  моля, кажете ми как да чета показанията на брояча PSCH-3TA.07, 2 тарифи са фиксирани, 6 цифри всяка (T1-041355; T2-025237) по-ранният електротехник взе предвид първите 5 цифри 04135, последната цифра беше десета ..., с пристигането на нова електротехникът запетаята в разписката изчезна и цифрата за изчисление се увеличи 10 пъти.? какви изчисления се считат за правилни ..

  отговор
 • Admin

  Каква е разликата каква цифра е десета? Десети и стотни са тези, които идват след десетичния разделител, тоест период или запетая. Сами виждате колко бързо фигурата се променя по време на работа, ако е десета, показва стотици ватове, включете някакво устройство с известна мощност за час и вижте как фигурата се променя, ако включите нагревателя за 1 кВт и последната цифра на час се увеличава с 1 - това е киловата ЦЯЛО.

  И ако за един час при едно и също натоварване тя се промени с 10, а предпоследната цифра е 1, то това е десети от киловат.

  Надявам се, че ясно обясних!

  отговор
 • Артър

  Две тарифни измервателни уреди. T1 Den T2 нощ. Какво означава реклама под тези букви?

  отговор
 • Фарид

  Добър ден, моля, кажете ми колко цифри да прочета в показанията? И колко струва киловат салон за красота

  отговор
  • Admin

   Не виждам точка или десетичен кадър, най-вероятно всички числа трябва да бъдат предадени. Можете да проверите модела в инструкциите.

   отговор

Добавете коментар