Защо хладилникът работи шумно и какво да правите в този случай?

Хладилник е домакински уред, който днес не може да се отхвърли. Това е хранителен магазин, който прави живота напълно комфортен. Може да замрази пресни плодове, билки, които през зимата ще станат източник на витамини, дълго време да съхранява месо и други ядливи храни. Но в същото време този тип оборудване е в състояние да създаде проблеми, основният от които е шум по време на работа. Като знаете защо това се случва и как да отстраните проблема, ще направите живота удобен и ще избегнете скъпи ремонти. По-долу ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexpзащо хладилникът е шумен, предоставяйки основните причини за неизправността и начините на ремонтни методи

Основни причини

Причините, че хладилникът работи шумно доста. Често срещан проблем е контактът на тигана с водата с компресора. В резултат на това вибрацията се предава на пластмасата и поради това се създава повишен шум.

В хладилника е шумно

Този проблем се решава бързо и лесно, трябва да усетите палета с ръка и да го издърпате малко към вас и шумът трябва да изчезне. Ако това не се случи, трябва да потърсите други причини, поради които хладилникът започна да вдига шум:

 • Оборудването стои на неравна повърхност и в резултат на накланяне компресорът влиза в контакт с други компоненти, например тръби. Как да премахнем шума? Достатъчно е да регулирате краката, да ги настроите така, че агрегатът да е подравнен и компресорът да се отдалечи от повърхността в контакт с него. Това се прави много просто самостоятелно. Прочетете повече за правилна инсталация на хладилника казахме в съответната статия.
 • Амортисьорите бяха разхлабени и в резултат устройството се разтрепери и издаде силен шум. Тук е необходимо постепенно да стегнете крепежните елементи и да изземете момента, когато пукнатината изчезне.
 • Моделът на компресора, поради дизайнерските характеристики, прави шум, удари или щракане силно по време на работа. Причината често е високо налягане на хладилния агент. Тук ще ви помогне само специалист.
 • Болтовете за доставка не са отстранени. Тази точка трябва да се обърне внимание веднага след инсталирането на хладилника. В противен случай ще работи много силно.
 • Модел, оборудван с два компресора, във всеки случай ще работи шумно, тъй като стандартното ниво на шума се удвоява.
 • Изтичане, износване или повреда на компресора. В този случай е необходимо да се свържете с капитана, самостоятелно поправянето без опит, умения и специализиран инструмент ще накара стария хладилник напълно да спре да работи.

Някои от тези неизправности можете напълно да поправите сами. По-долу във видеото разгледахме как да поправим повредата, ако хладилникът бръмче като трансформатор или започва да чука.

Преглед на причините за повишен шум

Как да решим проблем с чукането?

Елиминиране на силен дрон

Други неизправности

ако хладилникът работи и не се изключва за дълго време, тогава това е тревожен знак. Причините за това:

 1. Влошаване на гуменото уплътнение, в резултат на което компресорът не може да достигне необходимата температура и работи непрекъснато. Ако не предприемете действия, скоро това ще се провали. По-добре е да поверите подмяната на печата на капитана.
 2. Изтичане на хладилен агент. Друг признак на тази неизправност е, че хладилникът работи и не замръзва. Този проблем трябва да бъде отстранен и от специалист.
 3. Устройството е разположено в помещение, където температурата на въздуха е висока, в резултат на което то не може да достигне желаната температура и работи дълго време, без да го изключва. Но тук трябва да се има предвид, че след определен период от време компресорът трябва да се изключи. Но в този случай трябва да се обадите на съветника.
 4. Повреда в веригата за контрол на температурата или платката.
 5. Термостатът не работи.
 6. Релето е счупено.

Последните три причини са най-често срещани на въпроса: "Какво да правя в такива случаи?" има само един отговор - да се обадите на квалифициран специалист. Всъщност всички горепосочени причини са елиминирани от капитана, тъй като се отнасят до техническото устройство на хладилника. Какво заплашва да пренебрегнете факта, че устройството работи без прекъсване и в същото време вдига шум, не е трудно да се досетите - това е сериозна повреда и скъп ремонт и е напълно възможно да закупите ново устройство.

Психологически фактор

В съвременния техногенен свят човешкото тяло изпитва стресове от прекомерния шум и информационно натоварване. Логичният резултат е желанието за абсолютна тишина, която и най-малкият шум може да наруши у дома: часовника, силния звън на телефона на съседите и силната работа на самия хладилник. В този случай ще помогне само почивката. Освен това не трябва да слушате много колко шумно работи старият хладилник.

Силна работа на домакински уреди

Внимание! Няма абсолютно безшумен модел. Всяка инсталация на компресор поне малко, но шум и вибрира. Тези характеристики се елиминират с технически средства: устройства за поглъщане на удари и оптимизиране на налягането на хладилния агент. Следователно, да очаквате от хладилника пълно отсъствие на шум, дори и да е нов, е безполезно.

Чести заблуди и безполезни съвети

Има няколко съвета и мнения на псевдопрофесионалисти, които не бива да слушате. Най-често срещаният мит е, че ако новият хладилник работи силно, пука, вдига шум, трябва да го оставите да работи известно време и тези странични ефекти ще изчезнат. По принципа на автомобил, който се тества.

Единствената разлика е, че хладилникът е много по-прост от машината и практически няма движещи се части, които трябва да се втриват. Тази митологична теория е измислена в сервизните центрове, за да не се вземе умишлено дефектно оборудване за ремонт или да не го доведе до връщане обратно след 14 дни след закупуването му.

Внимание! Работещ нов хладилник първоначално работи, издава умерен шум.

Друг мит казва, че ако компресорът е шумен, тогава определено трябва да се зарежда с хладилен агент. Първо трябва да поставите диагноза и след това да предприемете някакви действия. Причините за проблема могат да бъдат различни, така че първо трябва да ги идентифицирате и след това да ги елиминирате. Не започвайте веднага ремонти.

Трябва да се отбележи, че процесът на измерване на количеството фреон и неговото зареждане се извършва с помощта на специализирано оборудване. По-евтино и лесно е да платиш майстор, отколкото да го купиш и да се научиш как да го използваш.

Трябва да се помни, че в случай на технически неизправности е по-добре да се свържете с капитан, чиято квалификация е несъмнена. Надяваме се, че сме ви помогнали да разберете защо хладилникът е шумен и какво да правите в този случай!

Също така препоръчваме да прочетете:

Преглед на причините за повишен шум

Как да решим проблем с чукането?

Елиминиране на силен дрон

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар