Методика за проверка на работата на нагревателен елемент

Популярна неизправност на домакинските уреди и нагреватели е повредата на нагревателния елемент. Ако вашата пералня не загрява вода по време на измиване или желязната спирала не се нагрява, определено трябва да звъните на този елемент от веригата с тестер. В тази статия ще ви разкажем как да проверите нагревателя с мултицет у дома, а също така ще предоставим някои полезни видео инструкции по темата.

Технология за проверка

На първо място ще разгледаме как се набира нагревателният елемент, след което ще се задълбочим в практически моментите, свързани с ремонта на домакински уреди. Така че, можете да проверите нагревателя според следната схема:

 1. Изчислете съпротивлението на нагревателя. За да направите това, използвайте формулата: R = U2/ P, където U е напрежението в мрежата (220 волта), а P е номиналната мощност на нагревателния елемент, която може да бъде намерена в паспорта на инструмента.
 2. След това не забравяйте да изключите изпитваното устройство от електрическата мрежа, да стигнете до нагревателния елемент и да изключите проводниците от него.
 3. Превърнете мултицета в режим на измерване на съпротивлението (диапазон от 200 Ohm) и докоснете изводите до клемите, както е показано на снимката по-долу:

С помощта на метър

Който не знае как да използва тестера, препоръчваме ви да прочете статията - как да използвате мултицет, След като докоснете сондите до заключенията, могат да възникнат няколко ситуации, а именно:

 • Стойността на таблото е приблизително същата като изчислената, което показва работата на нагревателя.
 • На дисплея се показва "0", което означава късо съединение, необходима е подмяна.
 • Показва се "1" или безкрайност - възникнала е отворена верига, нагревателят трябва да бъде сменен.

Също така трябва да проверите нагревателя за повреда (ток за изтичане) с помощта на мултицет. За да направите това, превеждаме устройството в режим на зумер, с една сонда докоснете изхода, а с другата до тялото на нагревателния елемент, както е показано на снимката по-долу:

Проверка на пералнята

Звънецът е изчезнал - има повреда, което означава, че не можете да направите без подмяна на частта.

Препоръчително е също да проверите изолационното съпротивление на нагревателните елементи с мегометър. За целта го включете в обхвата на измерване "500 V". Една сонда докосва контакта на нагревателя, а втората до тялото на уреда. Изолационното съпротивление, по-голямо от 0,5 MΩ, се счита за нормално.

Можете да научите повече за това как да проверите нагревателя с мегометър и мултицет, като гледате видео данните:

Работата на майстора

Модел за набиране

Между другото, също така, преди да направите повикване, трябва визуално да проверите състоянието на нагревателния елемент. За целта премахнете котлен камък от нагревателя и огледайте повърхността за наличие на мехури, пукнатини и други механични повреди. Ако има такъв, артикулът трябва да бъде заменен.

Друг начин да проверите нагревателя за отворен е да използвате предупредителната лампа на електротехника. За да направите това, нулев контакт от мрежата се подава към един TEN контакт, а към втората фаза чрез тази лампа. Ако светлината е включена, няма счупване. Направете тестова лампа всеки може да го направи от наличните средства, за това сме писали подробно в статията, към която се позовахме.

Тук всъщност са всички начини за проверка на целостта на нагревателя. Както можете да видите, в някои случаи можете да проверите нагревателния елемент дори без мултицет. По-долу ще гледаме видео, което ясно обяснява как да звъните на нагревателя на пералня, бойлер, съдомиялна машина, чайник и други електрически уреди, използвани в ежедневието.

Визуални уроци

Ако котелът не загрява вода или нокаутира RCD когато е включен, можете да проверите нагревателя на нагревателя, както следва:

Проверете нагревателя в котела

Причината водонагревателят може да бъде шокиран

Ако искате да позвъните на нагревателния елемент на пералнята, ще трябва да стигнете до него преди това. Всички инструкции са предоставени стъпка по стъпка в това видео:

Разглобяваме корпуса на пералнята и извикваме нагревателя

За да проверите ютията с мултицет, достатъчно е да разглобите кутията и да докоснете сондите до клемите, както е показано тук:

Ремонтираме ютия

Що се отнася до чайника, можете да го позвъните по следния метод:

Направи си сам ремонт на електрическа кана

По същия начин можете да извършите функционална проверка на нагревателния елемент в съдомиялна машина, нагревател (например в спирала на топлинен пистолет) или друг домакински електрически уред. Надяваме се, че нашите инструкции са ви помогнали и сега е ясно как да проверите нагревателя с мултицет у дома!

Работата на майстора

Модел за набиране

Проверете нагревателя в котела

Причината водонагревателят може да бъде шокиран

Разглобяваме корпуса на пералнята и извикваме нагревателя

Ремонтираме ютия

Направи си сам ремонт на електрическа кана

(10 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Марат

  Десетът от машината за бонбони с памук работи директно и чрез регулатора на мощността десетът не работи, тогава това означава, че работи

  отговор

Добавете коментар