Защо фазата изчезва и какво да правим в този случай

Представете си, че сте се прибрали вкъщи и сте включили светлината - лампата не свети, след което установихте, че няма напрежение в контакта, докато машините или щепселите са непокътнати и включени. Допълнителна проверка може да покаже, че фаза или нула е изчезнала във веригата. В тази статия ще разгледаме защо това може да се случи и какво да направите, ако няма фаза на превключвателя, в гнездото или на полилея.

Причини за липсата на фаза

Трябва да се каже веднага, че фазата изчезва по една единствена причина - няма контакт. Няма значение дали кабелът е счупен или разединителят е отворен в трансформаторната подстанция. Освен това всичко се казва за трифазна и за еднофазна мрежа.

Също така, не всеки знае, че еднофазната 220V мрежа е една от фазите на трифазна мрежа с линейно напрежение 380V, а между фаза и нула в този случай се получава 220V. Нека да разгледаме какво да правим, ако фазата е изчезнала, използвайки различни ситуации като пример.

Осветлението не работи

Ако няма светлина, но гнездата работят, първо проверете напрежението в патрона на лампата. В този случай можете да проверите наличието на фаза с индикаторна отвертка, но бъдете внимателни - вероятно е да направите късо съединение. за как да използвате индикаторна отвертка, разказахме в отделна статия.

Проверете връзката на касетата

Ако там няма нищо, може да има проблем с свързването на проводниците към патрона, ако всичко е наред с това, тогава, най-вероятно, фазата в превключвателя или разклонителната кутия е изчезнала.

Лоша разклонителна кутия

Това често се случва, когато контактите на превключвателя изглежда се затварят, но няма връзка между тях, а също и ако проводниците са слабо закрепени в клемния блок на превключвателя. За да проверите прекъсвача, трябва да го извадите от стената и да звъните, ако контактите са затворени, когато прекъсвачът се затвори и в същото време да проверите дали напрежението идва към него.

Тест за превключване на светлината

Ако няма напрежение на превключвателя, проблемът е в разклонителната кутия или в окабеляването между нея и превключвателя. Ако фазата изчезне, когато светлината е включена - имате късо съединение в патрон, лампа или по линията от превключвателя към лампата.

Изходът не работи

В гнездата фазата също може да изчезне. Това е лесно да се провери, ако премахнете неработещия контакт и проверите качеството на връзките към проводниците. Ако връзките са добри, тогава трябва да знаете как се захранват гнездата. Общо се разграничават две схеми на свързване:

  1. Влак.
  2. Звезда.

Цикъл е, когато всеки следващ контакт е свързан паралелно към предходния, а звезда е, когато отделен ред преминава от всеки изход към електрическия панел или разклонителната кутия.

Изходни схеми за окабеляване

След това в първия случай трябва да проверите състоянието на клемните блокове и контакти в предишния работен гнездо, а във втория случай - да проверите разклонителната кутия.

Разширение на терминала

В една стая

Ако в една от стаите няма фаза, обърнете внимание на електрическия панел.Ако всяка стая е включена от отделна машина, машината може да е била избита в тази стая или може да се е провалила. В първия случай потърсете проблеми в окабеляването на стаята, а във втория - сменете машината.

Аварийно състояние на машинните терминалиАко всички стаи се захранват от един прекъсвач, тогава проблемът е в разклонителната кутия, от която се захранва тази стая.

В жилищна сграда няма светлина

Ако установите, че проблемите с доставката на електроенергия са не само за вас, но и за всички съседи в щранг, това означава, че една от трите фази се е отцепила или във входния електрически панел на къщата, или в някои от панелите за достъп. Това се случва, когато изгаряне от нула и фазов дисбаланскогато поради пренапрежение, натоварването и неговите токове са неравномерно разпределени между потребителите. В резултат контактите на едно от съединенията не могат да издържат и изгарят.

Ефектът от изгаряне на нула

В този случай не можете сами да поправите неизправността, трябва да се свържете с управляващата компания или снабдителната организация, така че да изпратят дежурните електротехници.

По-рядко две фази изчезват. В този случай, както и в предишните, трябва да проверите състоянието на клемите на прекъсвача на панела на вашия апартамент и ако всички контакти и клеми на прекъсвачите са външно обслужвани в него, да се обадите на екип от електротехници.

Самостоятелното отстраняване на неизправности в панелите за контрол на достъпа е опасно, защото не можете да деактивирате напълно всички линии и да закачите плакати за забрана.

В частна къща

Ако установите, че напрежението в мрежата е изчезнало, погледнете входната машина, ако тя е извадена, включете я. Ако след включване на машината напрежението не се появи - проблемът е в влизането в къщата. Възможна е и загуба на контакти на машината. И ако при включване на машината веднага я избие - определено има късо съединение или в окабеляването, или в някои от свързаните устройства.

Последствията

За електромотор режимът на работа на две от трите фази е авариен и изключително нежелан. Също така в трифазните мрежи поради изчезването на една от фазите се нарушава еднородността на натоварването на трансформаторите и мрежата като цяло. За трифазна електрическа печка този режим на работа не е толкова опасен - някои горелки просто няма да работят за вас. Всичко това води до повишен ток в неутралния проводник, неговото възможно изгаряне и по-нататъшно развитие на аварийни ситуации.

В заключение искам да отбележа, че решението на проблема с липсата на напрежение в апартамента или на определена линия по същество се състои в проверка на всички връзки и превключващо оборудване на тази линия. Има само две причини за това - или фазов дисбаланс, или изгаряне на проводника поради лош контакт или повишено натоварване. Силно препоръчваме: когато работите в окабеляването, изключете захранването и, ако е възможно, работите в адвокати диелектрични ръкавици, Не пречи на панелите за достъп и електрическите мрежи - по-добре е електротехниците да правят това от организацията, на чийто баланс е тази мрежа.

Сега знаете причините, поради които има ситуация, когато няма фаза на превключвателя на светлината, изхода или на самия полилей. Надяваме се, че предоставените от нас съвети ви помогнат да решите проблема си!

Свързани материали:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар