Защо неутралният проводник се нагрява и опасен ли е?

Загряването на проводниците и най-вече омесването на техните връзки е ненормален режим на работа. Загряването възниква или поради прекомерно натоварване, или поради високото съпротивление на контакта. Но понякога се случва, че нулата се нагрява повече от фаза. В тази статия ще разгледаме причините за нагряване на неутралната жица в окабеляването и начините за премахване на това явление.

Къде се нагрява неутралната жица

Най-често нулата се нагрява в щит на входа на къщата или друга разпределителна табела. Може да се отоплява в клемния блок на прекъсвача на входната верига. Това явление се наблюдава и ако сте инсталирали автоматични тапи или тапи с предпазители, но в този случай има повече места, които могат да се затоплят. Тук винтовите клеми за свързване на проводника и резбата (капачката) на щепсела, както и други връзки, могат да бъдат нагрети.

Автобусно отопление

С прости думи, има три фактора, поради които неутралният проводник или клема се загрява:

  1. Прекалено голямо натоварване.
  2. Лош контакт поради хлабаво затягане на кабела.
  3. Лош контакт поради оксиди или сажди.

Ако терминалите са покрити със сажди, тогава възниква лавинообразен процес на влошаване на ситуацията. Например въглеродните отлагания се появиха поради лошо кримпване или краткотрайно претоварване на окабеляването, в резултат на което се увеличиха контактно съпротивление, Всяко съпротивление се нагрява, когато през него тече ток и поради това нагряване въглеродните отлагания стават още по-големи. Разгледайте всяка от причините за примера на ситуации и техните решения.

Важно! Преди да извършите всички работи по окабеляването, трябва да изключите захранването. Ако няма начин да направите това, използвайте индикаторна отвертка, уверете се, че тя е нула, а не фаза. Също така, ако изключите неутралния проводник и не изключите фазата и поне един от превключвателите на светлината или електрическите уреди е свързан към мрежата, тогава ще имате "две фази", тоест потенциалът на фазата, опасна за живота, ще се появи на неутралния проводник.

Идентифициране на лош контакт в машината

За да свържете проводниците към прекъсвача, повечето модели използват винтови скоби. На снимката по-долу виждате последствията от лоша връзка в машината:

Прекъсвачът на веригата се стопи

За да го премахнете, просто трябва да премахнете жицата и да я почистите от оксиди и въглеродни отлагания и след това да почистите крайната лента по всякакъв начин:

  1. Най-удобно е да използвате малък файл, той се вписва идеално в терминалния блок.
  2. Ако няма файл с игла, можете да изстържете саждите с върха на шлицова отвертка с подходящ размер или с шил.

След това трябва да затегнете добре винта и да затегнете жицата, уверете се, че не виси. Ако нулата на машината се затопля дълго време, тогава нейните контакти могат да бъдат повредени. Ако отоплението не изчезне след почистване на контактите, след това сменете машината напълно. При дифилтомат причините за нулевото нагряване и неговото елиминиране са подобни.

Отопление с нулева тапа

Обикновено предпазна тапа е инсталирана на нула, но често можете да срещнете автоматична тапа, по принцип тя е функционален аналог на машината. На снимката по-долу виждате тапа и нейния патрон (държач), в който е завита. В този случай има две възможни места за нагряване - резбата на корковия държач и клемните блокове, към които са свързани проводящи проводници.

чеп

Обърнете внимание на повърхността на държача: ако е мътна и окислена - това може да е причината да се затопля, може да избие тапи, тогава трябва да го почистите с пила или шкурка. Те просто трябва да бъдат почистени, както и винтовите клеми.

В изхода нулата се загрява по същите причини за лош контакт.

Други причини за нагряване

Проводниците и контактите, както вече беше споменато, могат да се затоплят поради увеличеното натоварване. Има три възможности за проблема:

  1. Проводниците са много тънки, можете да забележите загряването, когато натоварването на окабеляването се е увеличило, например през зимата, когато сте започнали да използвате електрически нагревател. Тогава проводниците в щита трябва да бъдат заменени с по-дебели.
  2. Нулево загряване в гумата. В този случай най-вероятният проблем е лошият контакт на винтовите клеми на шината. За да осигурите контакт, направете същото като с машината - почистете и затегнете винта.
  3. "Излишният ток" тече през неутралния проводник. Това е възможно, ако вашият съсед използва нула, за да открадне електричество или поради неволни грешки в окабеляването. Трябва да проверите всички връзки, може да се наложи да отворите портите в стените или да използвате устройството за търсене на скрити връзки.

Авариен щит

В брояча нулата се нагрява изключително рядко; тя се използва там само за измервания.

Каква е опасността от нулево загряване

Ако нулата се нагрее, тя може да изгори. В еднофазна мрежа това на практика не е опасно, в най-лошия случай просто се случва нулева почивка и две фази се появяват в контакта, както е описано по-горе, съответно окабеляването ви няма да функционира. Ако неутрален проводник изгори в трифазна мрежа, например, на разпределително табло за достъп, тогава фазов дисбаланс, В резултат напрежението във всяка от фазите може значително да надвиши номиналните 220 волта, поради което вашите домакински уреди и други електрически уреди могат да се провалят.

Фазов дисбаланс

Също така, нагряването става на обрат, особено ако алуминият е усукан директно с мед, в този случай трябва да използвате клемни блокове или болтова връзка. В този случай директният контакт на мед и алуминий се изключва чрез полагане на шайба между тях.

Сега знаете защо нулата се нагрява в окабеляването и как да премахнете това толкова опасно явление. Ако откриете прекомерна топлина, веднага започнете да търсите причината, която е причинила аварийната ситуация, или се обадете на електротехник, като по-нататъшното развитие може да бъде катастрофално!

Свързани материали:

(3 гласа)
Зареждане...

Добави коментар