Неизправности на изхода и методи за тяхното отстраняване

Неизправностите, произтичащи от работата на аксесоари за окабеляване в къща или апартамент, са често срещано явление. Честите механични усилия, които възникват при включване и издърпване на щепселите на електрическите уреди, водят до отслабване на електрически контакти, разхлабване на корпуса на гнездото в стената, което от своя страна може да причини счупване и изгаряне на проводниците, прегряване на контактите и изгаряне на пластмасов корпус. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта Elecroexpertкак да поправите изхода, ако той падна от стената, искри или изобщо не работи.

Подгответе инструмента

За да поправите контакта със собствените си ръце, може да се нуждаете от следните инструменти:

Подготовка за ремонт на окабеляване

Веднага трябва да се отбележи, че е строго забранено извършването на ремонт на електрическия контакт (без обезвъздушаване на апартамента или къщата). Преди да започнете работа, не забравяйте да изключите машината в щита, който защитава изходящата група!

Съвети за ремонт

Пукнатини се чуват в изхода

В този случай устройството трябва да бъде поправено. За да направите това, отстранете външния капак и внимателно изучете вътрешностите. Напукването показва периодично нарушение на електрическия контакт и разпадане на искра на празнината, възникваща на това място. Контактът може да бъде прекъснат на няколко места:

  1. Свързване на електрическо окабеляване към контактна скоба. В този случай можете да фиксирате контакта по следния начин: изключете захранването, в зависимост от дизайна, или просто затегнете контактните скоби с отвертка или развийте и разгънете вътрешността, за да получите достъп до винтовете на скобата. След ремонта поставете продукта на място и завийте капака.
  2. Свързване на пружинни контакти с вилица. Външният капак трябва да се отстрани чрез изключване на захранването. Определете визуално причината за отслабването на контакта. В повечето дизайни на търговски обекти връзката се осигурява от еластичните свойства на материала на контактните гнезда. Когато включите щепсела, гнездата се деформират еластично, създавайки сила на затягане, която осигурява контакт. Ако гнездата са прекомерно деформирани без обща загуба на еластичност, те могат да бъдат поправени, като леко ги притиснете с клещи, за да им придадете оригиналната си форма. Ако контактните плочи загубят еластичността си (това се случва при прегряване, което е придружено от промяна в цвета), тоест при компресиране с клещи, те не извират, а се деформират пластично, няма да е възможно да поправите гнездото.Възстановяване на конектор
  3. В точката на окабеляване проводникът се счупва и 2 мм от останалия проводник стърчат в стената.В този случай ненадеждният контакт може да бъде осигурен от крайния контакт на частите на счупените проводници, поддържани от изолация. При преглед на мястото на счупване на проводника може да се наблюдава частично повреждане или почерняване на изолацията. Ако мястото на повреда не се открие визуално, окабеляването трябва да се провери с пръсти „за смяна“. Мястото, където жицата се държи само на изолация, е лесно да се определи. За да фиксирате мястото на повредата, на това място трябва да го изрежете, да отстраните изолацията и да я фиксирате в клемата. За по-лесно свързване е по-добре да отрежете втория проводник до същата дължина.

Често има ситуация, когато проводник, който се къса или изгори след късо съединение, е твърде къс. В този случай по време на ремонта можете изграждане на тел, Това се прави най-добре по следния начин. Нарежете втория проводник на същата дължина и лента. Вземете две парчета меден проводник с дължина няколко сантиметра и ги спойкайте към окабеляването, като предварително сте почистили краищата. Поставете парчета от термосвиваема тръба с подходящ диаметър на мястото за ремонт и внимателно я загрейте с запалка.

Това е един от най-добрите методи за ремонт, но можете да го оправите с изолационна лента и да поправите връзката с усукване. След това отстранете краищата на гъвкавия проводник и се свържете към клемите. Този метод на ремонт е добър, тъй като гъвкавият проводник се вписва много удобно в гнездото и по-нататъшните му огъвания са изключени.

Как да възстановите контактите под налягане е описано във видеото:

Как да поправим разхлабените терминали

Научете повече за защо изходът искри и какво да направите в този случай, можете от нашата отделна статия!

Щепселът и тялото се загряват

Този симптом показва, че значим преходно съпротивление, Това се случва по правило поради следната причина. По едно време, когато контактът се разхлаби, не се правят ремонти. С течение на времето на място с лоша връзка, под редовното влияние на малка електрическа дъга (придружена от напукване), саждите се увеличават, което, като лош проводник, става много горещо, когато електрически ток преминава през него.

Нагар на електрически аксесоари

Пукнатините изчезват, но контактите стават много горещи. Когато процесът е стартиран силно и по външната пластмаса се виждат следи от сливане или изгаряне, най-вероятно е невъзможно да се поправи изходът, ако изгори.

Последствия от прегряване

Отваряйки капака, можете да се уверите, че резбата на винтовете за затягане на клемите е овъглена и винтовете са „залепени“, а медните контактни пластини силно промениха цвета си и естествено загубиха своята еластичност. В този случай е невъзможно да ги поправите сами. Ако отоплението привлече вниманието по-рано, устройството може да бъде поправено, като почистите частите от малък депозит и разтегнете контактите.

На изхода няма напрежение

На първо място, трябва да се уверите, че е изходът, който трябва да бъде поправен. За това се нуждаете проверете напрежението на подходящи проводници.

Изпитване на напрежение с индикаторна отвертка

Ако тя липсва, неизправността трябва да се търси по-близо до източника на захранване. В този случай е необходимо да проверите краищата на проводниците, излизащи от стената, за прекъсване, както е описано по-горе, ако е необходимо, да го фиксирате. Неизправностите на изхода лесно се идентифицират визуално - това е или изгорял проводник, или счупване или изгаряне на контактните плочи. В зависимост от характера на повредата се извършва ремонт или подмяна на електрически аксесоари.

Видеото по-долу ясно показва как се извършва изпитването на напрежение от индикатора:

Проверете напрежението на контактите

Разхлабена стойка и калъф изпаднаха

Закопчаването на съвременните аксесоари за окабеляване се осъществява чрез раздалечителен механизъм, състоящ се от две плочи, които при затягане на болтовете, които ги държат, нарязват с остри зъби в краищата на дупката в бетонната стена, притискайки гнездото към нея. Отслабването най-често се дължи на разрушаването на краищата на дупката.Ремонтът в тази ситуация може да се извърши чрез инсталиране на пластмасов гнездо в отвора, фиксирането му към стената с дюбел-пирон. Пространството между границата на отвора в стената и страните на гнездото може да бъде запълнено с хоросан по време на ремонт. Научете повече за какво да направите, ако изходът изпадне от стенатаМожете от нашата статия.

Тялото падна от стробите

Видеоклипът по-долу показва как да отстраните този проблем:

Какво да направите, ако случаят падне от стената

Затова разгледахме как да поправим контакта със собствените си ръце, ако не работи или проводникът се счупи. Надяваме се, че предоставените инструкции за ремонт са ви помогнали сами да отстраните проблема!

Ще бъде полезно да прочетете:

Как да поправим разхлабените терминали

Проверете напрежението на контактите

Какво да направите, ако случаят падне от стената

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар