Проста технология за изграждане на проводници и кабели

Има няколко основни ситуации, когато трябва да извършите изграждане на електрическо окабеляване. Най-често необходимостта възниква, ако алуминиевият проводник в контакта е счупен, но има и случаи, когато е необходимо да удължите кабела от електрическия уред, за да свържете захранването. След това ще разгледаме всички най-често срещани случаи и ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexpкак да натрупате проводник в електрически контакт, под вода и за свързване на мощни домакински уреди.

Основните начини за изграждане

За начало помислете как да удължите проводник или електрически кабел у дома. Ако сърцевините на двата сплайсирани проводника са от един и същи метал (мед или алуминий), тогава могат да се използват следните методи за удължаване:

 1. Използване на терминални блокове WAGO, Най-удобният вариант е не само изграждането, но и електрически проводници, Препоръчва се да се използва дори в тази ситуация, ако проводниците са изработени от различни метали. Основното условие за тяхното използване е да се свържат вериги, в които токът не надвишава номиналното напрежение, посочено на клемния блок. Съветваме ви да ги купувате на "доказани" места и да не се ласкаете на ниска цена - пазарът е пренаситен с фалшификати, които се стопят и изгарят.
  Терминални блокове на Ваго
 2. Бюджетни блокове за връзка, така наречените полиетиленови клеми, позволяващи да разширите окабеляването. Особеността е, че при силно затягане на монолитното ядро ​​металната част на клемния блок се напуква. Те не могат да свържат жици с жици. За да направите това, те трябва да бъдат консервирани или обвити с тип накрайник NSHVIза да получите надежден и траен контакт.Свързващ блок
 3. Извиване живее. Методът на дядо, който е един от най-опасните, но в същото време популярен дори сред опитни електротехници. За да увеличите окабеляването чрез усукване, е необходимо счупеният край да бъде най-малко 30 мм (за надеждно снаждане). за как да направите усукване на проводници прочетете в съответната статия. Знайте, че усукването е забранено според PUE 2.1.21. Затова не използвайте този метод в чистата му форма (без кримпване с ръкав или ЛПС, запояване или заваряване).
  Изолационен обрат
 4. Пайк. Друг вариант за удължаване на окабеляването е използването на запояване. Ако знаете как да използвате заваръчна машина, този метод ще ви позволи качествено да увеличите проводника дори на голямо напречно сечение (4-6 mm.kv.).Окабеляване за запояване
 5. Ръкав. Критиране с ръкави - Това е чудесен начин за свързване и е подходящ за удължаване на кабела. Но за да изградите висяща жица в контакта, може да нямате достатъчно място.Втулка под налягане
 6. гайка или други подобни скоби за клони. С тяхна помощ се свързват клонове за влизане в частни къщи от VLEP. Подходящ и за удължаващи проводници. Основният недостатък е големият размер.Използване на съединителна гайка
 7. Skotchloki - Чудесен за потупване, свързване и удължаване на проводници с нисък ток.Те могат да се използват за свързване на 220V вериги, но са по-подходящи за линии за данни, като например усукани двойки.Skotchlok

Обръщаме вашето внимание на факта, че е възможно алуминиевите проводници с мед да се удължават само ако се използва специален терминал за сплайсинг. Всички други опции за увеличаване на линията, е строго забранено да се използва! Прочетете повече за свързването на алуминиеви и медни проводници в статията: https://my.electricianexp.com/kak-soedinit-alyuminievyj-provod-s-mednym.html.

Затова разгледахме какви методи съществуват за изграждане на електрически проводници у дома. По-нататък на вашето внимание ще бъдат предоставени типични случаи, когато трябва сами да удължите окабеляването и сега ви препоръчваме да гледате инструкциите за визуално видео:

Работилница по удължаване на секцията за окабеляване с помощта на кримпване с ръкави

Най-често срещани ситуации

И така, сега ще продължим по следния начин: ще разгледаме всеки конкретен случай, който може да възникне в ежедневието, и незабавно ще дадем инструкции как правилно да увеличите проводника и кабела.

Ситуация 1 - Счупете вена в стена или таван.

Вените често се късат в гнездото или на мястото на закрепване на полилея. В резултат на това устройствата не работят. Изглежда, че най-простата задача е да възстановите доставката на електроенергия, която просто трябва да свържете 1 вена. Но когато събличахте, разбрахте, че това не може да стане поради липса на дължина - сърцевината се е отцепила „под корен“.

Вие също трябва да направите това, ако решитегнездо за прехвърляне или превключване на друго място и по време на електрическа работа един от проводниците ви се е прекъснал, тогава трябва да действате в зависимост от възникналата ситуация.

Ако дължината на сърцевината, останала върху повърхността, е достатъчна за удължаване, монтирайте клемния блок и удължете късия проводник със същото напречно сечение и материал. Ако в стената е останал много къс проводник - разчупете част от стената, освободете достатъчна дължина на захранващия кабел за удължаване, съблечете сърцевината до метален цвят и удължете секцията.

Така че можете да увеличите окабеляването в разклонителната кутия или на тавана засвързващ полилей или всяка друга лампа (например браш на стената).

Разширение за стена

Ситуация 2 - Трябва да изградите кабела във водата.

Това се случва, ако трябва да удължите жицата за потопяема кладенец с помпа. Всичко, което трябва да направите, е да свържете кондензираните проводници през клемната лента и след това да изолирате точката на удължаване свива тръбакакто е показано на снимката по-долу. Проводникът на потопяемата помпа трябва да бъде прикрепен към тръбата и кабела, така че да няма натоварване върху нея, но допълнително се притеснявайте за връзката, направете малък контур, когато го инсталирате.

Изолация на сайтаИзползване на термосвиваеми тръби

Препоръчва се да изолирате откритата зона с термоустойчива тръба, дори ако има нужда да удължите проводника в банята или на улицата, за да защитите окабеляването от висока влажност.

Ситуация 3 - Необходимо е да удължите кабела, за да захранвате мощен електрически уред в апартамента.

Друга ситуация, която трябва да се вземе сериозно, е удължаването на жицата за свързване на мощни домакински уреди. Например, ако решитесвържете фурната, климатик или електрическа печка и на входа имате счупен меден проводник (напречното му сечение трябва да бъде най-малко 6 мм2), тук терминалният блок не е подходящ, защото текущите натоварвания от уреда ще бъдат значителни. В тази ситуация се препоръчва да увеличите жицата чрез запояване и след това внимателно да изолирате областта с електрическа лента. Същото може да бъде направено чрез удължаване чрез затягане с ръкави или заваряване.

Ситуация 4 - Дължината на проводника на температурния сензор на подовото отопление на системата не е достатъчна за свързване към температурния контролер.

В този случай се препоръчва първо да прочетете инструкциите, приложени с регулатора на температурата, и ако не са посочени ограничения, не се колебайте да използватеPVA тел Можете сами да удължите кабела за термостата, като използвате всички едни и същи клеми.

Ситуация 5 - Необходимо е да увеличите проводника на LED лентата за скрито осветяване на тавана или самата лента.

В тази ситуация не трябва да възникват трудности. Има специални конектори, които ви позволяват да удължите LED лентата (снимка по-долу). Основното е да се вземат предвид изискванията, които ние предоставихме, когато разгледахмеRGB съвети за лента направете го сами. Проводникът към лентата се удължава по някой от описаните по-горе методи.

Съединители за свързване на парчета лента

Ситуация 6 - Повреден кабел с усукана двойка.

В този случай можете да извършите удължаването на участъка с нова усукана двойка, като използвате усукване или запояване. Основното е внимателно да изолирате всяка точка на удължаване, така че голите вени да не се допират една до друга. Също така е удобно да направите това, като използвате заключващи ленти, по начина, по който са обичани и често използвани от инсталаторите на мрежи.Удължено двойка с усукана двойка

Инструкция за разширение на ядрото

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да натрупате проводник в електрически контакт, под вода и в други нестандартни ситуации. Надяваме се, че сега удължаването на електрическите кабели и проводници няма да ви създаде никакви затруднения при инсталиране на самостоятелно окабеляне!

Прочетете също:

Работилница по удължаване на секцията за окабеляване с помощта на кримпване с ръкави

Инструкция за разширение на ядрото

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар