Какви са четките за електродвигатели и как се маркират

Трудно е да си представим живота на съвременния човек без използването на електрически машини. Те влязоха здраво в живота ни, това са устройства, които помагат в домакинството и в кухнята - комбайни, месомелачки и др., А в сервизите се използват отвертки, тренировки и други електроинструменти. В домакински и промишлени уреди, често използвани колектор мотор, По време на своята работа сборката на четките-колектор се износва. За да поправите този уред, трябва да разберете маркирането на четките с електрически двигатели, които ще обсъдим в тази статия.

Предназначение на монтажа на четката

Четково-колекторният блок е проектиран да предава електричество на намотките на въртяща се арматура. В него четките действат като подвижен плъзгащ се контакт, който се износва поради високото триене и високите обороти на електродвигателя. Следователно материалът, от който са направени, подлежи на специални изисквания. Той е избран по такъв начин, че да няма прегряване на мястото на контакт.

Сглобяване на комутаторната четка

Електрическите четки се използват не само на колекторните двигатели, но и на синхронни машини и индукционни двигатели с фазов ротор, където вместо колектор са поставени медни пръстени.

Те трябва да предоставят:

 • Надеждна връзка с колекторни ламели или пръстени, с искри и рискът от намотки да бъде съкратен до минимум.
 • Най-малкото съпротивление в плъзгащата се контактна точка.
 • Устойчивост на триене. Устойчивостта на износване на материала трябва да гарантира работоспособност за дълго време.

Класификация и етикетиране

Промишлеността произвежда различни видове електрически четки. Те са разделени по условия на работа:

 • Въглерод-графитът, има ниска якост, се използва в устройства с малък механичен товар. Маркиране G21, G22 се прилага.
 • Графит. Те са изработени от графит с пълнител от сажди или други вещества. Те осигуряват превключване на малки токове в генератори и двигатели. Използвана маркировка G20, EG61A. Корейската компания е усвоила и патентовала графитни четки с обозначението KPNG, които имат удължен експлоатационен живот, което увеличава надеждността на оборудването и увеличава периода на основен ремонт.
 • Електрографски - имат повишена механична якост. При производството на материала е наситен с въглерод. Осигурете комутационни токове с голяма величина. Произвеждат се марките EG, EG74, EG2A, EG14, EG841 и др.
 • Мед-графит (метал-графит). Четките включват пълнител, изработен от мед, сребро, калай и графит на прах. Те имат голяма здравина, устойчиви на газ и течни среди. Използват се за превключване в средна и висока сложност. Използват се маркировките MG, MGS, MGS, MGS20, MGS51, MGSO, MGSO1M, M1A, M1.

Графитни четки

Електрографитна четкаМедна четка

Въглероден графит

Какви са критериите за избор на четки

Въз основа на действащия GOST 12232-89, според който индустрията произвежда четки, инсталирани в електрически двигател, можете да изберете необходимия продукт.

За да ги изберете правилно, трябва да знаете параметрите:

 • Материалът, от който е направен контактът (марка на четката).
 • Размери: дълбочина, ширина, дължина. Освен това дължината може да има леки разлики в посоката на увеличение или намаляване.
 • Изпълнение на част (конфигурация или тип). Производителността се определя - с или без проводник, къде трябва да бъде прикрепен, от какъв материал е направен и какъв трябва да бъде ферулката за свързване (пръстен или "тапа" и т.н.).

Тази информация е представена в съответните наръчници за двигатели или маркирането на техните компоненти. По-долу като извадка е представена само малка част от таблицата. Според тази информация графитните четки се избират по размер и изходни проводници.

Таблица на видовете четки по местоположението на клемите

Етикетиране Обяснение

Домашното маркиране на четките за електродвигатели включва пълна информация за продукта, например:

EG-14 20 * 32 * 40 K1-3

Декодирането на маркировките на четката ще изглежда така:

 • EG-14 - материалът, от който е направена четката;
 • 20 * 32 * 40 - размери;
 • K1-3 - конфигурация (определена от таблицата).

В същото време има допълнителна информация в директории, където са посочени параметри за всеки тип четка.

Маса за четки с EG

Според информацията за предназначението и размера в директории можете да вземете четки за електроинструменти, в които се използва мотор на комутатор. Трябва да се има предвид, че маркировките им са различни.

За перфоратор, бормашина, миксер и мелница може да има еднакви или различни марки четки, тъй като тези устройства имат различни натоварвания и обороти. Това трябва да се има предвид при подмяната, а не да се избира само по размер.

Ако двигателят има дизайнерски функции, можете да посочите необходимите параметри при поръчка:

 1. Броят на токопроводимите проводници, както и тяхната дължина и напречно сечение.
 2. Конфигурация на щифт и подложка.

Често производителите на електроинструменти предоставят таблица от марки или каталожни номера, които показват информация за кой уред коя четка е подходяща. Таблицата по-долу показва таблицата за съответствие на електроинструментите Makita, които указват вида на инструмента и маркировката на инсталираните четки.

Таблица с моторна четка MakitaСледващите две таблици ще ви помогнат да изберете компоненти за електроинструментите на Bosch. Горната колона показва видовете четки, отбелязани с числа (# 1, # 2, # 3 ... # 15) и техните каталожни номера, вертикалните колони обозначават модела на електроинструмента, както и техните номера.

Маса за четка Bosch, част 1Маса за четка Bosch, част 2

Когато избирате, трябва да имате представа от какво се състои разликата между въглища и графит и други видове електрически четки. Неправилно подбраните компоненти могат да доведат до повреда на колектора и електрическият двигател бързо ще стане безполезен или просто новоинсталираните части бързо ще изчезнат.

Сега знаете каква маркировка на моторните четки съществува и как да изберете подходящи електрически четки за правилния инструмент. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар