Как мога да контролирам скоростта на индукционен двигател: преглед на начините

Поради своята надеждност и простота на дизайна индукционни двигатели (AD) са широко разпространени. Повечето машини, промишлено и битово оборудване използват електромотори от този тип. Промяната на скоростта на въртене на кръвното налягане се извършва механично (допълнително натоварване на вала, баласт, зъбни колела, редуктори и др.) Или чрез електрически методи. Електрическото регулиране е по-сложно, но и много по-удобно и универсално.

Начини за регулиране на кръвното налягане

За много единици се използва електрическо управление. Той осигурява прецизно и плавно управление на стартирането и работата на двигателя. Електрическото управление се осъществява от:

 • текущи промени в честотата;
 • сила на тока;
 • ниво на напрежение

В тази статия ще разгледаме популярните начини как регулирането на скоростта на индукционен двигател може да се регулира на 220 и 380V.

Промяна на скоростта на ротор с клетка с клечка

Има няколко начина:

 1. Контрол на въртене чрез промяна на електромагнитното поле на статора: регулиране на честотата и промяна на броя на двойките полюси.
 1. Промяна в приплъзването на електродвигателя поради намаляване или увеличаване на напрежението (може да се използва за ДО с фазов ротор).

Честотно регулиране

В този случай настройката се извършва с помощта на устройство, свързано към двигателя за преобразуване на честотата. За това се използват мощни тиристорни преобразуватели. Процесът на регулиране на честотата може да се разгледа на примера на формулата на ЕМП на трансформатора:

U1= 4.44w1к1

Този израз означава, че за да се поддържа постоянен магнитен поток, което означава запазване на капацитета на претоварване на електродвигателя, е необходимо да се регулира нивото на захранващото напрежение едновременно с преобразуването на честотата. Ако изразът, изчислен по формулата, е запазен:

U1/ е1= U “1/ f ’1

това означава, че критичният момент не е променен. И механичните характеристики съответстват на фигурата по-долу, ако не разбирате какво означават тези характеристики, тогава в този случай настройката става без загуба на мощност и въртящ момент.

Механични характеристики на електродвигател за регулиране на честотатаПредимствата на този метод са:

 • плавно регулиране;
 • промяна в скоростта на ротора нагоре и надолу;
 • строги механични характеристики;
 • рентабилност.

Недостатъкът е необходимостта от честотен преобразувател, т.е. увеличаване на цената на механизма.Между другото, на съвременния пазар има модели с еднофазен и трифазен вход, цената на които с мощност 2-3 кВт лежи в диапазона от 100-150 долара, което не е твърде скъпо за пълното регулиране на задвижването на машините в частен цех.

Превключване на броя на двойките полюси

Този метод се използва за многоскоростни двигатели със сложна намотка, която ви позволява да променяте броя на двойките на неговите полюси. Най-широко използваните са двускоростно, тристепенно и четиристепенно кръвно налягане. Принципът на корекция е най-лесен за разглеждане въз основа на двускоростно кръвно налягане. В такава машина намотката на всяка фаза се състои от две полу-намотки. Скоростта на въртене се променя, когато са свързани последователно или паралелно.

Опции за паралелно и серийно свързване на полу-намотки

В четири скоростен електродвигател намотката е направена под формата на две независими части. При промяна на броя на двойките полюси на първата намотка скоростта на електродвигателя се променя от 3000 на 1500 об / мин. Използвайки втората намотка, въртенето се регулира на 1000 и 500 об / мин.

Когато броят на двойките полюси се променя, критичният момент също се променя. За да се запази непроменено, е необходимо едновременно да се регулира захранващото напрежение заедно с промяна на броя на двойките полюси, например чрез превключване звездно-триъгълни схеми и техните вариации.

Предимства на този метод:

 • твърди механични характеристики на двигателя;
 • висока ефективност.

Недостатъци:

 • стъпка корекция;
 • голямо тегло и габаритни размери;
 • висока цена на електромотор.

Методи за управление на скоростта на ПЕКЛО с фазов ротор

Промяната на скоростта на въртене на кръвното налягане с фазов ротор се извършва чрез промяна на приплъзването. Помислете за основните опции и методи.

Промяна на напрежението на захранването

Този метод се използва и за кръвно налягане с ротор с късо съединение. Индукционният мотор е свързан чрез автотрансформатор или LATR. ако намалете захранващото напрежение, скоростта на двигателя ще намалее.

Схема на свързване на трифазно кръвно налягане през реостат или LATR

Но този режим намалява капацитета на претоварване на двигателя. Този метод се използва за регулиране в обхвата на напрежението, не по-високо от номиналното напрежение, тъй като увеличението на номиналното напрежение ще доведе до повреда на електродвигателя.

Активно съпротивление в роторна верига

При използване на този метод към веригата на ротора е свързан реостат или набор от постоянни резистори с висока мощност. Това устройство е проектирано за плавно увеличаване на съпротивлението.

Свързване на реостат към пръстените на ротора HELL с фазов ротор

Приплъзването се увеличава пропорционално на увеличаването на съпротивлението, а скоростта на въртене на вала на двигателя намалява.

Механична характеристика при промяна на активното съпротивление на ротора

Предимства:

 • широк обхват на регулиране в посока на понижаване на скоростта на въртене.

Недостатъци:

 • намаляване на ефективността;
 • увеличаване на загубите;
 • влошаване на механичните характеристики.

Асинхронни степени на клапани и машини с двойно захранване

Промяната на скоростта на асинхронните електродвигатели в тези случаи се извършва чрез промяна на приплъзването. В този случай скоростта на въртене на електромагнитното поле е непроменена. Напрежението се прилага директно към намотките на статора. Регулирането се дължи на използването на плъзгаща сила, която се трансформира в роторната верига и образува допълнителна EMF, Такива методи се използват само в специални машини и големи промишлени устройства.

Асинхронна каскада на клапаните

Мек старт на асинхронни електродвигатели

BP в допълнение към очевидните предимства имат значителни недостатъци. Това е шут в старта и големи ударни токове, 7 пъти по-големи от номиналните. За мек старт на електродвигателя се използват следните методи:

 • превключване на намотките според схемата звезда-делта;
 • включване на електродвигателя чрез автотрансформатор;
 • използването на специализирани устройства за мек старт.

Повечето честотни контролери имат функция за мек старт. Това не само намалява пусковите токове, но и намалява натоварването на задействащите механизми.Следователно, честотният контрол и мекият старт са почти свързани.

Как да направите устройство за промяна на скоростта на въртене на електродвигателя със собствените си ръце

За да регулирате еднофазно кръвно налягане с ниска мощност, можете да използвате къси светлини, Този метод обаче е ненадежден и има сериозни недостатъци: намалена ефективност, сериозно прегряване на устройството и риск от повреда на двигателя.

За надеждно и висококачествено регулиране на скоростта на електродвигатели при 220V честотното регулиране е най-подходящо.

Диаграмата по-долу ви позволява да сглобите честотно устройство за настройка на електродвигатели с мощност до 500 вата. Промяната в скоростта на въртене се извършва в диапазона от 1000 до 4000 оборота в минута.

Устройството се състои от главен осцилатор с променлива честота, състоящ се от мултивибратор, сглобен върху чип K561LA7, брояч на чип K561IE8, контролер на половин мост. Изходният трансформатор Т1 отделя горния и долния транзистори на полумоста.

Схема на честотния регулатор на кръвното налягане

Затихващата верига C4, R7 заглушава напреженията, които са опасни за силови транзистори VT3, VT4. Изправителят, удвояващ напрежението на захранващата мрежа, включва диоден мост VD9, с филтриращ кондензатор, върху който има удвояване на захранващото напрежение на полумоста.

Основно напрежение на намотката: 2x12V, вторично намотка 12V. Първичната намотка на ключовия трансформатор за управление се състои от 120 оборота медна тел с напречно сечение 0,7 мм, с кран от средата. Вторични - две намотки, всяка от 60 завъртания на повода с напречно сечение 0,7 мм.

Вторичните намотки трябва да бъдат изолирани възможно най-надеждно една от друга, тъй като потенциалната разлика между тях достига 640 V. Изходните намотки са свързани с клапаните на затворите в антифаза.

Затова разгледахме как да регулираме скоростта на индукционните двигатели. Ако имате въпроси, попитайте ги в коментарите под статията!

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар