Коя заземителна система трябва да избера TN-C, TN-C-S или TT?

Роман пита:
Здравейте Реших частично да променя окабеляването в частна къща, тъй като старата вече е износена и опасна. Имах нужда от най-бюджетния вариант. Той направи нови кабели в кабелни канали само за плочки (отделна линия от глюкомера с 3zh кабел), както и един багажник до банята и допълнителни контакти за главната и лятната кухня (също 3 проводника).

Оказа се 2 нови изходящи линии от щита. Цялата светлина в къщата, както и изводите на стаите и залата, останаха в старата версия. Всичко виси ново, защото не смея да се свържа. Не мога да избера система за заземяване.

Влизайки в къщата с 2 проводника, тоест според старата конвенционална система TN-C, няма заземяване в къщата.

Съмненията са следните: Страшно е да прекроим системата TN-CS, защото линията на улицата от ТР не е глътка, а голи алуминиеви 4 проводника и в случай на скъсване на PEN някъде по улицата, всички токове на съседите, които ще ме последват по магистралата, т.е. доколкото разбирам, това ще ми мина през заземяването; ако не съм вкъщи, ще е лошо

Също така не искам да правя независим заземен контур през системата TT, тъй като е скъпо и трудно, ще трябва да закупите Uzo за всяка изходяща линия от щита, а това е скъпо, а също така е трудно да се направи потенциална система за изравняване. Исках да оставя всичко както е, оставяйки системата TN-C, без да копая в нов заземен контур, а просто изтривам гнездата, където минават 3 проводника.

Но и тук е страшно да се анулирате, защото отново, когато PEN се откъсне на улицата, корпусите на всички обезсилени превозни средства ще се захранват, както аз разбирам, и узото тук няма да спести от поражение в този конкретен случай. Моля, кажете ми, скъпи електротехници, какво да правите компетентно и безопасно, така че малък ремонт на окабеляване да не се превърне в катастрофа?

Отговорът на въпроса:
Добре дошли! С TN-C-S, дори и да сте вкъщи, няма да е много добре. Нулево счупване може да възникне при SIP. Не разбирам притесненията ви относно TT. Няма специални разлики в екрана, просто не заземете нулата на входа. Какво е сложно и скъпо? Защо RCD за всеки изходящ ред? С TN-C-S не е нужно да правите това? Да, и нямате толкова редове, колкото разбирам.

TN-C - по дефиниция е забранено, а ако вече правите това, тогава защо да питате? UZO ще спести и при нулиране, ако първоначално в щита дори оставите TN-C направите две нули и няма да ги комбинирате след UZO. И има шанс той да спести в двужилен, въпреки че това е забранено.

Направете TT.

Зареждането ...

Един коментар

  • Андрю

    Мисля, че ако питащият Роман се запознае със статията по-долу, той ще се откаже от идеята да предостави на къщата си система за заземяване на TT.

    отговор

Добавете коментар