Какви пожарогасители се използват за гасене на електрически проводници?

Пожар в електрически инсталации е много опасен не само заради пожара, но и поради наличието на високо напрежение в аварийния участък. Ето защо гасенето на разпределителното табло или електрическото оборудване трябва да започне едва след пълното отстраняване на напрежението от линията. Проблемът обаче е, че не винаги е възможно да изключите електричеството, особено ако въпросът за отстраняването на аварията трябва да бъде решен в същата секунда. В този случай трябва да сте въоръжени предварително и да знаете кои пожарогасители гасят електрически инсталации до 1000 V и над тази стойност. По-нататък ще разгледаме подробно този изключително спорен въпрос, който се обсъжда повече от веднъж на различни тематични форуми.

Огнена снимка

За какво говори правилникът?

Първо, обръщаме се малко към теорията и ви предоставяме набор от правила на съвместното предприятие 9.13130. 2009 г., в която се посочва следното:

 1. Праховите пожарогасители могат да гасят електрическо оборудване до 1000v.
 2. Пожарогасителите с въглероден диоксид могат да гасят електрически инсталации под напрежение до 10 000 V (10 kV).
 3. Ако съдържанието на водна пара във въглероден диоксид надвишава 0,006%, а дължината на пожарогасителното средство е по-малка от 3 метра, въглеродният диоксид може да се използва само за гасене на електрическо оборудване до 1 kV.

Всичко изглежда ясно, но какви нюанси трябва да се вземат предвид при гасене на електрически уреди и електрически инсталации? Това не се пише особено в кодексите на практиката или в ПУП. Ето защо ще поговорим по-подробно за това какви видове пожарогасители могат да се използват за гасене на електрическото окабеляване или дори на разпределителното табло.

Преглед на съществуващите инструменти

Пяна и вода

Ако електрическата инсталация не се захранва, тогава със специално разрешение е разрешено да се гаси пожар с помощта на пожарогасители тип вода или пяна (серии OVP, OHP, OV). Това разрешение се дава от диспечера на електрозахранващата мрежа, където е настъпила аварията. Причината, която диспечерът трябва да даде разрешение, е явното счупване в кабелната линия, която доставя запаленото електрическо оборудване.пяна

В други случаи пожарогасителите с вода и пяна не могат да се използват за гасене на електрически уред, особено при захранване.

прах

Ако е възникнало запалване в част от електрическата мрежа с напрежения до 1000 V (например пожар на електрически панел), тогава можете да гасите окабеляването с прахов пожарогасител. Такива инструменти бързо свалят пламъка, защото слой от инертен прах предотвратява навлизането на кислород до мястото на запалване на електрическото оборудване. Пожарогасителите от серия OP са особено ефективни при гасене на горяща изолация в електрическа инсталация. Трябва също да се отбележи, че праховият тип продукти може да се използва дори и под напрежение, ако не е по-високо от 1 kV.

Етикетиране на прахов пожарогасител

Въглероден диоксид

Е, пожарогасителите от въглероден диоксид от серията OU се считат за най-ефективните за гасене на електрическо оборудване и електрически уреди.Елиминирането на пламъка става поради ниската температура на пожарогасителното вещество, което не само ще свали огъня, но и ще охлади тлеещите участъци на изолацията. От недостатъците на въглеродния двуокис може да се отбележи само вредното изпаряване на това вещество. Ето защо е забранено гасенето на електрически инсталации в затворени помещения.

Поява на OU-2, OU-3, OU-4

Що се отнася до предимствата в сравнение със средствата от типа ОП, може да се разграничи следното:

 1. Въглеродният диоксид не оставя остатъци след изпаряване и в същото време не уврежда запаленото електрическо оборудване. Това е особено важно при гасене на компютърна техника или запален телевизор. Защо и така е ясно.
 2. Пожарогасителите с въглероден диоксид могат да гасят електрически инсталации с напрежения до 10 000 волта (10 kV).

За да обобщим

Затова разгледахме какъв тип пожарогасители гасят електрически инсталации и електрическо оборудване. Ако въпросът за премахване на пожара възникна във вашия дом, където напрежението може да бъде не повече от 380 волта (0,4 kV), трябва да изключите електричеството и след това да използвате или прах или въглероден диоксид тип продукт.

В случай на гасене на разпределителни табла под напрежение до 10 kV, силно препоръчваме първо да опитате да изключите захранването и след това да продължите да премахвате източника на пламък. Чести са случаите, когато по време на гасенето на електрически инсталации под напрежение настъпва авария - човек е шокиран. Една от причините за поражението е появата на електрическа дъга от електрическо оборудване с повредена изолация.

И накрая, да обобщим кои пожарогасители могат да гасят електричество при различни напрежения:

 1. 400 волта (0,4 kV) - прах, въглероден диоксид, хлодоник, вода и пяна (последните два при липса на енергия на аварийния участък).
 2. 1000 волта (до 1 kV) - прах и въглероден диоксид.
 3. 10000 Волта (до 10 kV) - въглероден диоксид.

Препоръчваме също да гледате видео урок, който ясно показва как се гасят електрическите инсталации и електрическото оборудване:

Правилно пожарогасене

Интересно за четене:

Правилно пожарогасене

(31 гласа)
Зареждането ...

6 коментара

 • аноним

  киловолта посочват kV 10 000 волта = 10 kV, а не kW

  отговор
  • Admin

   Имаше печатна грешка, поправена. Благодаря ви за вниманието!

   отговор
 • Александър

  Много ви благодаря, статията постави всичко в ред в главата ми. Не успя да се зареди само видео урока.

  отговор
 • победител

  Във видеото не се казва за ботове. Показват се ботове, но нищо не се казва за тях! За да не попаднат под напрежението на „стъпалото“, се използват ботове.

  отговор
 • Uasya

  Следвайте и настоящите инструкции във вашето съоръжение. Тук имаме индикация, че да гасите електрически инсталации над 1000 волта само когато напрежението е изключено. Естествено, пожарогасители с въглероден двуокис.

  отговор
 • Syymyk

  На колко km2 е инсталиран пожарогасител

  отговор

Добавете коментар