Какво е по-опасно за човек - променлив или постоянен ток?

Днес ще разкажем на читателите на сайта Elecroexpertкой електрически ток е по-опасен за човек: променлив или директен. Веднага трябва да се отбележи, че на този въпрос може да се отговори само поотделно, ако силата, честотата и не по-малко важното напрежение са известни. По-нататък ще представим на вашето внимание основните стойности, при които опасността от променлив и постоянен електрически ток ще бъде минимална и съответно опасна за живота.

Разликата между двата сравнени варианта

И така, първо, накратко ще ви обясним каква е разликата между променлив ток и постоянен ток. Основната разлика е, че в първия случай насоченото движение на заредените частици ще се осъществява директно, а във втория - в хаотична посока. Графиката по-долу ясно показва разликата между двата сравнени варианта и в същото време предоставя кратко описание как протича променливият и постоянен електрически ток във веригата.Сравнение на два варианта

Освен това трябва да се добави, че постоянният ток у дома най-често протича в лампи - например, ако е осигурена стаята скрита LED светлина на лентата, В същото време променливата тече във всички изходи, разклонителни кутии и щита, така че опасността й за човешкия живот е по-уместна.

Стойности, опасни за хората

Както казахме по-рано, опасността от електрически ток за живота на човека зависи от това каква стойност на напрежението и честотата на трептенията ще тече във веригата. За да отговорим правилно на въпроса кой ток е по-опасен, ние разглеждаме всички възможни стойности и техните диапазони.

  1. Честота на трептене. В домакинска електрическа мрежа е 50 Hz. При честота от 10 до 500 Hz променливият ток е еднакво опасен за хората. В диапазона от 500 до 1000 Hz опасността се увеличава значително. Променливият електрически ток с честота на трептене над 1000 Hz е по-малко опасен за живота. Трябва също да се отбележи, че постоянен електрически ток е около 3-4 пъти по-безопасен от променлив ток, ако честотата на трептенията на последния е 50 Hz.
  2. Волтаж. Ако напрежението в мрежата не надвишава 400 волта, тогава в този случай променливият електрически ток е по-опасен от постоянен ток. В диапазона от 400-600 волта сравнените варианти са приблизително еднакво опасни за човешкия живот. Ако напрежението в мрежата е с порядък по-голям от 500 волта, опасността от постоянен електрически ток се увеличава и в този случай променливият ток се счита за не толкова опасен.

Също така трябва отделно да обърнете вниманието си на такава стойност като силата на тока. Този параметър се счита за безопасен, ако не надвишава 10 mA с променлив ток и 50 mA с постоянен ток. Ако сравним опасността от Ампер, тогава можем с увереност да кажем, че със същите стойности променливата ще бъде по-опасна за човек, отколкото константа.

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос.Надяваме се, че сте наясно с всички опасности от излагане на електричество и че когато провеждате електрическа работа, вземете електрическата си безопасност възможно най-сериозно! По един или друг начин, за битовите условия, човек може уверено да отговори на въпроса кой електрически ток е по-опасен за хората. Ако постоянният ток се използва само при осветление, тогава той не е толкова опасен, колкото променлив ток (в контакти, разклонителни кутии и панел)! Препоръчваме ви също да прочетете също толкова важната статия - какви инструменти трябва да има домашен електротехник!

(36 гласа)
Зареждане...

Добави коментар