Какво представляват стабилизаторите на напрежението?

днес ниско напрежение - проблемът е много актуален и е най-добре да се реши по един начин - да се закупи стабилизатор на напрежението (CH), който ще защити цялото оборудване в къщата от повреда. За да изберете правилното устройство, първо трябва да се справите с неговите разновидности, както и с принципа на работа на всяко изпълнение. По-нататък ще разгледаме плюсовете и минусите на основните видове стабилизатори на напрежението за дома, а именно: реле, електронни, електромеханични, ферорезонансни и инверторни.

реле

Релето или, както ги наричат ​​още стъпаловидни стабилизатори, се считат за най-популярните за използване в къщата и в страната. Това се дължи на ниската цена на устройствата, както и на регулирането на висока точност. Принципът на работа на релейния модел е да превключвате намотките на трансформатора с помощта на силово реле, което работи в автоматичен режим. Основните недостатъци на този тип СН се считат за стъпаловидна промяна на напрежението (не е гладка), изкривяване на синусоидите и ограничена изходна мощност. Въпреки това, ако се съди по отзивите в Интернет, повечето купувачи са доволни от устройствата, тъй като цената е многократно по-ниска от по-модерните модели. Представител на релейните стабилизатори за дома е Resanta ASN-5000N / 1-Ts, който можете да видите на снимката по-долу:

Снимка Resanta ASN-5000N / 1-Ts

електронен

Електронният HF може да бъде триаков и тиристорен. Принципът на работа на първия се основава на превключване между намотките на автотрансформатора с помощта на триак, поради което този тип стабилизатор на напрежение има висока ефективност и бърза реакция на работа. В допълнение, triac моделите работят безшумно, което е още един плюс на СН от този сорт. Що се отнася до тиристора, те също са се доказали добре и са популярни в ежедневието. Единственият недостатък на електронните устройства е по-високата цена.

Електронен модел

Електромеханична

Електромеханичните SN често се наричат ​​серводвигатели или серводвигатели. Такива стабилизатори работят поради движението на въглеродния електрод по намотките на автотрансформатора поради електрическото задвижване. Електромеханичните устройства могат да се използват и за защита на домакински уреди в къща, апартамент и вила. Предимството на този тип стабилизатори е ниската цена, безстепенното регулиране на напрежението и компактните размери. От минусите може да се различи повишен шум по време на работа и ниска скорост.

Дизайн на серво задвижване

ferroresonance

Принципът на работа на такива SNs се основава на ефекта на ферорезонанса на напрежението в кондензатор-трансформатор. Този тип защитно устройство не е много популярен сред потребителите поради шум при работа, големи размери (и съответно значително тегло), както и невъзможност за работа по време на претоварвания.Предимствата на ферорезонансните стабилизатори са дълъг експлоатационен живот, точност на регулиране и възможност за работа в помещения с висока влажност / температура.

Ферорезонансен апарат

Инверторен

Най-скъпият тип стабилизатори на напрежение, които се използват не само в къщата, но и в производството. Принципът на работа на инверторните модели е да преобразуват променлив ток в постоянен ток (на входа) и обратно в променлив ток (на изхода) благодарение на микроконтролера и кристалния осцилатор. Безспорното предимство на инверторния SN с двойно преобразуване е широк диапазон на входното напрежение (от 115 до 290 волта), както и висока скорост на регулиране, тиха работа, компактен размер и наличието на допълнителни функции. Що се отнася до последното, CH-инверторите могат допълнително да предпазват домакинските уреди от пренапрежение, както и други смущения от външна електрическа мрежа. Основният недостатък на устройствата е най-високата цена.

Защита на инвертора

Можете да научите повече за сортовете CH във видеото по-долу:

Какви видове стабилизатори има?

Затова разгледахме основните видове стабилизатори на напрежението. Искам също така да отбележа, че има такива видове HF като еднофазна и трифазна. В този случай трябва да изберете модел, в зависимост от това какво напрежение във вашата мрежа е 220 или 380 волта.

Какви видове стабилизатори има?

(14 гласа)
Зареждане...

6 коментара

 • Николай

  само в случай на спешност искам да сложа стабилизатор на целия апартамент. общата мощност на всички консуматори е 15 kW, с проблеми с претоварване, затъмнения и т.н. не са имали. Брояч при 60А и RCD на 50А. Ако се съсредоточите върху мощността, трябва да вземете мъниче на 30kVA макс. в токът ще е около 150А! Има ли смисъл при избора на мъниче да се фокусирате върху 15kW или по-добре на 50-60A?

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте, нещото е, че работата на всички потребители едновременно е малко вероятна. Трябва да направите списък на всички мощни потребители и времето на тяхната работа, също в групи, които да комбинирате, които са включени и работят едновременно. Най-вероятно натоварването ще бъде много по-малко, отколкото си мислите. Можете също така да контролирате тока на брояча, за известно време да изградите графика. По формулата установяваме консумацията на енергия. Напрежението се умножава по ток.
   15000=68*220
   15000 е 15kw
   Разход 68 ампера
   220 волта в мрежата

   Отговарям
   • Николай

    Благодаря за отговора, но бих искал да разбера дали разбирам правилно, че в моя случай, дори и да сложа MV на 30 kVA с вход. макс. 150 И мога да го заредя (включете електронни устройства), докато токът, който консумирам от мрежата, надвишава 50 A (токът на моя RCD) и след това текущата защита се отклонява към RCD и изключва целия апартамент. В този случай текущият резерв на SN ще бъде още 100 А. С други думи, с параметрите на електрическите устройства, които имам в щита си, е достатъчно за мен да сложа SN с I input.max. 50 A, например Powerman AVS 8000 P.

    Отговарям
    • Admin

     Няма смисъл да задавате повече от 15 кВт, в допълнение, има стандарти за потребление и е малко вероятно те да консумират повече от необходимото, освен това, не сте запознати със състоянието на окабеляването на входа и фактът, че сте инсталирали 50 ампера машина не е гаранция, че ще ви достигне толкова много, и кабелът ще издържи.

     Отговарям
    • победител

     Първо се чудя къде сте намерили RCD на 50A, и второ, RCD няма да изключи тока веднъж (от думата изобщо)! Тъй като принципът на неговото действие е изтичане на диференциалния ток, а не изключване поради претоварване или късо съединение. Според подбора веднага ви казаха, че можете да използвате 15KV електроенергия наведнъж, единственото, което сте забравили, е реактивен ток или така нареченият входен ток (където има електромагнитни намотки, двигатели), следователно мощността на всички стабилизатори е посочена в реактивни волт-ампери, така че те също трябва да бъдат взети под внимание при избора на стабилизатор. С уважение, продавач - консултант ABC-Electro

     Отговарям
 • Александър

  Добро утро Може ли да ми кажете, но дали стабилизаторът на напрежението се свързва преди противопожарна RCD или след? И ако преди, тогава какво ще стане, ако RCD противопожарната защита е инсталирана в дозиращата платка? Благодаря предварително !!!

  отговор

Добавете коментар