Как да се предпазите от електромагнитно излъчване у дома и на работа?

Всички знаем от уроците на Белоруските железници, че електромагнитното излъчване (EMR) влияе негативно на човешкото тяло. При дълго пребиваване в опасната зона първоначално се наблюдава умора и сънливост, които с течение на времето могат да се превърнат в по-сериозни последици: развитие на тумори, потискане на имунната система, хормонални нарушения. Особено опасен е ефектът на вълните върху бременните жени, защото EMR може да причини патология при новородени. По-нататък ще говорим за основните методи за защита от електромагнитно излъчване в апартамента и на работното място.

Как да се защитим в ежедневието

И така, следните домакински уреди се считат за основните източници на електромагнитни полета в къща и апартамент:

 • клетъчен телефон;
 • хладилник;
 • микровълнова печка;
 • TV;
 • компютър (включително лаптоп);
 • Шайба;
 • електрическа фурна;
 • wifi рутер;
 • вътрешна антена;
 • кана;
 • тела;
 • контакти и ключове;
 • електрически инсталации.

Източници на EMR картина

Както можете да видите, всъщност всичко, свързано с електричеството в една къща, е източник на електромагнитно излъчване. И така, как да се предпазите от електромагнитно излъчване в апартамента? Сега ще предоставим няколко прости метода.

Първият и вероятно най-важният излъчвател е мобилен телефон. Когато си лягате, изключете го или го оставете далеч от леглото до сутринта. Освен това, опитайте се да носите мобилния телефон не в джоба на панталона си, а в чантата си. Не дръжте телефона до ухото си, докато не се установи връзка. Ефективен начин за защита от мобилно електромагнитно излъчване е да говорите с помощта на кабелни слушалки (слушалки с микрофон).

Ако искате да се предпазите от EMP на кухненски уреди (пералня, електрическа печка, микровълнова фурна или чайник), когато включите уреда, се отдалечете от него не по-малко от половин метър. По същата причина се препоръчва това монтаж на хладилник не по-близо от половин метър от масата за хранене (по-добре е да оставите разстояние 1-1,5 м).

Телевизията и компютърът обикновено са отделен проблем. За да се предпазите от електромагнитно излъчване от компютъра, поставете системния блок под масата. Препоръчва се да държите разстояние най-малко 70 см от монитора. Лекарите също не препоръчват да държите лаптопа в скута си, когато работите. Ако дълго време седите за компютър, направете толкова 5-минутни почивки на чист въздух.

Най-простият метод за защита от електромагнитно излъчване в апартамент е да изключите неработещите електрически уреди от контакта. Ще се изненадате, но дори когато устройството е изключено, той излъчва вълни, ако е включено. Това се отнася преди всичко за настолни лампи, офис техника и онези устройства, които рядко се включват (например климатик или прахосмукачка).

Що се отнася до окабеляването, експертите препоръчват тези, които искат да се предпазят от електромагнитно излъчване, да използват специален екраниран кабел за полагане в стената.Между другото заземяване в къщата играе важна роля в защитата - металните заземени електрически уреди излъчват много по-малко радиация.

Между другото, сега в Интернет те предлагат да купуват специални средства за защита от електромагнитно излъчване за къщата и апартамента. Не препоръчваме да използвате тези устройства, защото често купувачите са „заблудени“ от фалшификати. Използвайте съветите, предоставени по-горе и тогава радиацията няма да повлияе толкова много на тялото ви!

Ние се защитаваме в офиса и на работното място

За да се предпазите от EMR в офиса, е достатъчно поне да вземете предвид препоръките, които изложихме в предишния параграф. Освен това трябва да имате съседни компютри на разстояние най-малко 2 метра един от друг. Също така, не забравяйте да изключите онези устройства, които изобщо не използвате в офиса си (същата лампа за маса следобед).

Защитен капак на системния блок

Защитен капак на системния блок

Мерките за защита от радиация в производството са много по-сложни. Ако персоналът работи в зона на повишено електромагнитно или лазерно излагане, е необходимо да ги защитите с комплекти от специално облекло и материали: халати, изработени от памук / груб калико, очила EP5-90, радиозащитни костюми и др.

Костюм срещу радиация

Освен това трябва да се обърне внимание на екранирането на помещенията - инсталирането на абсорбиращи или отразяващи екрани (както е на снимката по-долу). Също така е важно да се погрижите за отстраняването на работното място, доколкото е възможно, от източника на радиация. Що се отнася до допълнителни инженерни мерки за защита от електромагнитно излъчване на работното място, те могат да включват инсталирането на специални екрани под формата на мрежа.

Екранна стая

В тази таблица са дадени най-ефективните мерки за защита от EMR:

Мерки за радиационна защита

Какво друго е важно да знаем

За да се предпазите от електромагнитното поле, ви съветваме да не купувате летни къщи, които са разположени в близост до електроцентрали, радио кули, телевизионни кули и електропроводи. Ако ви кажат, че къщата за продажба е извън опасната зона, препоръчваме ви да се обадите на специалист и да проверите това след контролно измерване на радиация.

Електропроводни линии

Електрическите превозни средства (трамваи, електрически влакове, метро) също са опасни за човешкото тяло. Имайте това предвид, когато избирате ново място за пребиваване!

Това са всички най-ефективни мерки за защита от електромагнитно излъчване в апартамента и на работното място. Както можете да видите, можете да се защитите по доста прости начини и в същото време без допълнителни разходи!

Ще бъде полезно да прочетете:

(9 гласа)
Зареждане...

11 коментара

 • Влад

  Имам лятна къщичка, разположена по средата между два електропровода с приблизително напрежение от 200 kV, 40 метра до всяка линия. Официалното разстояние на „отчуждението“ е около 35 метра. апартамент на всеки 8-10 .. Разбрах, че е по-добре да не минавате под електропровода (засадих там дървета .. Какво съветвате все още да защитавате селската къща от електрически проводници 50 Hz? Метална мрежа или други съвременни материали. Ясно е, че не живея там а понякога идвам работи или се отпуснете за известно време ..

  Отговарям
  • Admin

   Точно така, можете да намалите силата на полето с помощта на клетка Faraday. За да направите това, имате нужда от мрежа с електрически контакт, заварена.Например, метална решетка за мазилка, комбинирайте в една клетка и земята. Страничен ефект може да бъде липсата на клетъчни комуникации на закрито.

   Отговарям
   • Ala

    Това е метална мрежа за мазилка, изработена от неръждаема стомана? Проводим ли е?

    Отговарям
    • Admin

     Е, ако е метал, значи той вече е проводим.

     Отговарям
 • Александър

  Купих едностаен апартамент.Пред прозорците на разстояние 50 метра има 35 kV електропровода. Измерванията с устройството SOEKS показват напрежението на EP-6 V / m и индукцията на MP-4 nT. Балкон 5 метра по цялата ширина на апартамента. Как да екранирате балкон, за да намалите електромагнитното поле.

  Отговарям
 • Алексей

  Препоръката да не се използва специално защитно оборудване ми се струва неоснователна. Да, прав си, може да има фалшификати и други глупости, но аз използвам защитни стикери „неутрализатор на В. Кулешов“ за моя лаптоп и смартфон, които имат доказана ефективност. Електромагнитният фон е лесен за проверка с метър! Редовно работя на лаптоп и често го държа в скута си, така че за мен това е вариант, който минимизира рисковете. Но всички останали съвети са много логични и приложими. Благодаря.

  Ами ако постоянно работя на лаптоп и често го държа в скута си?

  Отговарям
  • Kuleshov

   Поставете стикера „Кулешов“ и „EMP“ няма да се страхувате .. !!

   Отговарям
 • Александър

  Факт на живота. На военния кораб, където служеше чичо ми по едно време, имаше някакво микровълново оборудване, предполагам, че имаше комуникация на далечни разстояния и щом генераторите се включиха, трите котки, които живееха на кораба, буквално започнаха да полудяват, търкаляха се около палубата, прескачаха дъска във водата. Не хора, не куче, а именно котки, аз не знам за плъхове и мишки. Този неприятен факт, разбира се, не остана незабелязан и всеки път дори по това време аз обмислях целия екип, а случаят беше през 50-те г. Никой не искаше да се излага на такава процедура. Но нямаше какво да се направи, на кораба имаше гризачи и без да се спускат котки, започнаха да ги затварят в каюти за продължителността на сесията. По някакъв начин по време на дългосрочно паркиране някакъв затворен изследователски институт инсталира система за демагнетизация на корпуса на кораба и моряците попитаха инженерите защо котките имат такова неподходящо поведение, какво им обясниха там, не знам, но те посъветваха котките да окачат медни вериги около вратовете си и това е, проблемът е изчезнал. Аз не съм биолог и не знам какво се случва с тялото, освен че живата клетка се зарежда електронегативно и потенциалът на предаващите генератори има положителна характеристика и така че носителят на заряд в човешкото тяло ka е йон, а не електрон като в проводниците, но от думите му разбрах, че тази много верига някак демагнетизира факта, че магнитното поле се опитва да намагнетизира или просто организира късо съединение като късо съединение намотка, но това не вреди на йони в тялото и електроните губят потенциалът, както в терминологията, така и в процесите, не е силен, нека физиците да възприемат този принцип. След тази проста процедура котките спокойно започнали да търпят неудобства, но моряците също надявали вериги, за да не изкушават съдбата, но в горещ климат и морска вода, медът бързо се окислява от потта и солта и оцветява врата с оксид, така че тънките проводници често влизат в бизнес изолирано свързано с пръстен и споено в точката на свързване. От себе си мога да добавя, че гривните на краката и ръцете няма да са излишни и няма да навредят на колана. Изпитвам себе си от 2014 г., разликата е очевидна.

  Отговарям
  • Светлана

   И каква е разликата, ако не е тайна? Може ли да го почувстваш?

   Отговарям
 • Наталия

  Моля за съвет! Закупихме апартамент, стена с електрическо оборудване за цялата къща зад стената (за съжаление, не знам как да нарека правилно тази сграда), необходимо ли е да защитим или категорично да решим да продадем този апартамент?

  Отговарям

Добави коментар