Как да замените окабеляването в апартамента - инструкции стъпка по стъпка

Подмяната на окабеляването в апартамент най-често се извършва по време на основен ремонт. Необходимостта от промяна на старата линия се дължи на факта, че тя не е предназначена за модерни електрически уреди. По време на строителството на панелни къщи в стар стил (Хрушчов и Сталин) за всеки апартамент беше разпределена мрежа, която може да издържи натоварване от 3 кВт, което очевидно не е достатъчно за съвременните домакински нужди. След това ще разгледаме подробно всички етапи на работа за подмяна на окабеляването, както и визуална видео инструкция, в която подробно е описан целият процес.

Етап 1 - Определете предната част на работата

Първото нещо, с което трябва да започнете, е да разберете в управляващата компания или организацията за продажби на енергия дали увеличаване на разпределената мощност, тъй като подмяната на окабеляването без увеличаване на разпределената мощност няма да реши проблема с нокаутиращата машина, когато пералнята и електрическата кана са включени. Дори ако ви е отказано увеличение на разпределената мощност, все пак изчислете окабеляването за необходимото натоварване и поставете трипроводна верига в случай, че реконструирате къщата си и замените щранг с организацията заземяване в апартамента.

След това трябва да определите дали да промените изцяло линията или само определени области. Тук, разбира се, е ваш бизнес, но можем да кажем с увереност, че сградите от 60-те години са използвали малка секция от алуминиев проводник, най-вероятно без заземяване, за да създадат електрическа мрежа. Тази опция е изключително опасна и дори не може да бъде възстановена частично, така че е по-добре напълно да замените окабеляването в апартамента със собствените си ръце веднъж и да сте спокойни.

Ако проводниците са в това състояние, окабеляването на апартамента трябва да се промени:

Повредена, свиваща се изолация

Стари търговски обекти

Трябва също да оцените силните си страни и да решите дали окабеляването в апартамента ще бъде сменено независимо или е необходимо да се обадите на специалист. Вече има пръчка от два края. От една страна няма особени затруднения при окабеляването на линията, но от друга страна ще се изискват специални инструменти, изчисления и определени умения в работата с електричество. Ако все пак искате да тествате силните си страни, тогава ще разгледаме подробно всички етапи на работа под формата на стъпка по стъпка инструкции.

Веднага препоръчваме да видите стъпките за подмяна на окабеляването във видеото:

Добър пример за електрическа работа

Етап 2 - Определете схемата и материалите

Сега директно пристъпваме към работата по сетълмента. Първо се нуждаете от себе си съставете схема на окабеляване, които ще посочат местата за инсталиране на нови превключватели, контакти, разклонителни кутии и мощни домакински уреди, които ще бъдат захранвани директно (например електрическа печка).Схема за графичен дизайн

Препоръчваме ви да прегледате схема на окабеляване в студио апартамент, която предоставя най-простият вариант за извеждане на осветителна група и контакти във всички помещения. На следващо място, въз основа на схемата, трябва да изчислите количеството материали, като същевременно изберете най-подходящите характеристики.

Веднага трябва да се отбележи, че апартаментът се използва монтаж на скрито окабеляване, което е свързано с много нюанси: електрическа безопасност, ефект върху интериора на помещенията, пожарна безопасност и др. В същото време никой не забранява да се заменя електрическото окабеляване в апартамента с отворена къща със собствените си ръце, всичко зависи от вашите предпочитания и силни страни.

Съветваме ви да се придържате към следните препоръки, за да замените правилно окабеляването:

 1. Кабел - меден, трижилен, с напречно сечение най-малко 2,5 мм2 за изходяща група, 1,5 мм2 за тела и 4 мм2 за мощни електрически уреди. Препоръчва се за изпълнение изчисляване на секцията на кабелаза точно определяне на подходящия диаметър на сърцевината. Що се отнася до марката, по-добре е да се даде предпочитание на скъп продукт с чужда маркировка NYM, От домашни, които са по-евтини, препоръчваме да използвате VVG или по-добре VVGng-LS.
 2. Защитна автоматизация. Не можете без него, защото при подмяна на окабеляването в апартамента е необходимо да се защити окабеляването от текущ теч, късо съединение и свръхтовар, За това се използват UZO и прекъсвач (или комбинирано устройство - difavtomat). Машината и RCD имат различни характеристики, които се избират въз основа на натоварванията по линията. Например за тристаен апартамент е обичайно да се инсталират 16А машини на контакти, 10А за осветление, 32А за мощна електрическа печка. Класификацията на прекъсвача за отваряне на разпределителното табло е посочена в договора за захранване, като ограничена от разпределената мощност. Устройството за остатъчен ток е настроено на стойност по-висока от машината. От производителите препоръчваме да дадете предпочитание на водещи компании - ABB, Schneider Electric и Legrand.Пример за местоположението на защитната автоматизация
 3. Разклонителните кутии за апартамента се избират въз основа на разклоняването на групите и напречното сечение на всички проводници. Правоъгълните и квадратните кутии са по-обемни, но кръгли се инсталират много по-лесно.
 4. Гнездата трябва да бъдат заземени, за да се предпазват от деца, закупувайте продукти със специални завеси, които ще предотвратят навлизането на чужди предмети вътре. Обърнете внимание на етикетирането на продукта, така че изходът да издържа на текущите товари, в противен случай проблемите не могат да бъдат избегнати в бъдеще при свързване на мощни домакински уреди.
 5. Завиването е забранено, списъкът на разрешените връзки е даден в PUE 2.1.21 (Глава 2.1 PUE), ние ги изброихме в следващия параграф.
 6. Проводниците на проводници и кабели могат да бъдат свързани с помощта на винтови и пружинни скоби и клеми, заваряване, запояване, болтове, като се използва тестване на налягане. В момента един от най-удобните и популярни видове връзка са клемните блокове на вагоните, те са чудесни за повечето случаи и лесни за използване. Критирането с ръкави е добър тип връзка, но е необходим специален инструмент. Независимо от това, най-надеждната връзка е заваряване и запояване, но и най-отнемаща време. Можете да прочетете повече за този проблем в статията. https://my.electricianexp.com/sposoby-soedineniya-provodov-v-raspredelitelnoj-korobke.html
 7. Няма специални изисквания за превключватели, основното е, че те са удобни и безопасни. Сред всичкивидове светлинни ключове Клавиатури и димери са популярни.

След като изчислите количеството на всички материали за електрическа инсталация и изберете най-подходящите модели продукти, отидете в магазина със списък на покупките и след това пристъпете към подмяна на окабеляването в апартамента.

Етап 3 - Демонтирайте старата линия

Сега можете да замените старото окабеляване. За да направите това, не забравяйте да изключите електричеството на входа на апартамента, да премахнете всички смущаващи мебели и да започнете да унищожавате декорацията на стената.Демонтаж на кабели

Окабеляването в апартамента се заменя с разклонителни кутии във всяка стая. Тези електрически „точки“ могат да бъдат разпознати чрез пластмасови капаци в стената или привличащи погледа контури чрез тапета. Капакът се усуква, след което всички усуквания са изключени, а старият кабел се освобождава внимателно от замазките. Можете също така да намерите жица в стената, като използвате домашен металотърсач, която е създадена от импровизирани инструменти за няколко минути.

Обръщаме вашето внимание на факта, че на места линията не може да бъде демонтирана от стената без значителни структурни повреди. В този случай можете да направите без решетка, ако отрежете проблемната зона и внимателно я изолирате, оставяйки я в старата порта!

Етап 4 - Полагане на ново окабеляване

Сега най-важното е, че трябва независимо да замените окабеляването в апартамента с ново, по-надеждно.Полагане на нова линия в стробите

От този момент няма да се спираме подробно на този етап подробно монтаж на електрическо окабеляване в апартамента разгледахме в съответната статия.

Когато подмяната на окабеляването на апартамента приключи, е задължително да се направи снимка на окабеляването на кабела по стените. Това се прави така, че ако възникнат проблеми, можете лесно да намерите повредената зона на снимката.

Не бързайте да покриете портите с решение, трябва да направите това, след като всички кабели са проверени за работоспособност.

Видеото по-долу демонстрира пример за ново окабеляване в апартамент след подмяна:

Готово окабеляване

Етап 5 - Проверка

Е, последното, не по-малко важно събитие - набивачът на новото окабеляване в апартамента с мултицет. Това устройство ще ви позволи да определите работата на окабеляването и наличието на късо съединение, ако внезапно сте свързали нещо нередно. Ако устройството не показва грешки, това означава, че можете да свържете завършената линия към входния щит и да проверите работата на всички лампи, ключове и контакти. За това как се изпълнява непрекъснатост на кабела, разказахме в отделна статия.С помощта на индикаторна отвертка

Ако всички елементи на веригата работят, изключете захранването отново и преминете към уплътнителен строб, На това, подмяната на окабеляването в апартамента със собствените си ръце се счита за завършена. Както можете да видите, събитието е доста отнемащо време и изисква умения, но все пак с голямо желание и грижи можете самостоятелно да извършите електрическа инсталация. Надяваме се нашите стъпка по стъпка инструкции да са ви били полезни и разбираеми!

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, благодарение на което ще стане ясно дали си струва да смените старото окабеляване в апартамента или дали можете да направите с частична подмяна на електрическата мрежа:

Плюсове и минуси на подмяната на окабеляването

Свързан материал:

Добър пример за електрическа работа

Готово окабеляване

Плюсове и минуси на подмяната на окабеляването

(12 гласа)
Зареждането ...

6 коментара

 • Alf

  Все още не е трудоемък.
  Какъв страхотен мозък му хрумна да раздроби стените, за да скрие окабеляването, след това отново да раздроби, за да замени ...
  Когато лесно и просто същото окабеляване се полага върху стените и при желание се затваря в защитна кутия.
  Това би било адекватно.
  Разрушаването на стените е напълно неадекватно и неграмотно.
  А тези, които вече живеят със счупени стени със скрито окабеляване, се оказват в много трудно положение.
  Има само един изход - изключете старото окабеляване и направете ново, отгоре на стените.
  Това е важно.
  включително защото при всяко увреждане на стената и фугите на стените безвъзвратно се срутват и напукват, което нарушава шума, топлината, влагата и други изолационни свойства на стените.

  отговор
  • Юджийн

   Алф, грешиш!

   отговор
  • Антон

   Кутия ??? Това е вулгарно, жилищното пространство ще изглежда като някакъв офис.
   Най-добрият вариант според мен е „раздробяване на стени“ и полагане на велпапе. В такива случаи, ако се наложи отново да смените окабеляването, няма да се налага да раздробявате нищо.

   отговор
 • Валери

  Благодаря ви много за статията, много информативна и благодарение на снимката можете да видите инструкции за визуална подмяна.

  отговор
 • Татяна

  Много полезна статия.Благодаря.Бях развълнувана, когато видях внучката в много стар апартамент да мига с включени светлини. Сега разбирам на какво може да се дължи, въпреки че е ясно, че древният апартамент ... със сигурност изисква (с изключение на основен ремонт на самия апартамент) подмяната на всички електрически проводници.

  отговор
 • Светлана

  Кажете ми, моля, независимо дали връзката на новото окабеляване и новия разпределителен шкаф ще бъде законна, ако се извърши независимо? Или е необходимо да се обадите на електротехник?

  отговор

Добавете коментар