Как да заземя кабелна броня

За полагане в трудни условия и за предпазване на електрическата линия от повреди се използват бронирани кабели, такива са VBbShv и AVBbShv, Брониран е електрически кабел, защитен от слой метални ленти или серпентини от метална тел. Определенията на имената и видовете кабелни продукти и свързаните с тях термини са описани в GOST 15845-80. Предпоставка за използването му е заземяването на бронята, тъй като настоящите стандарти и изисквания показват необходимостта от заземяване на всички проводими части на електрическата инсталация. В тази статия ще разгледаме как да заземя брониран кабел.

Какво да се заземява

Основен предмет:

 • метални обвивки на силови и контролни кабели (броня, щит);
 • съединители;
 • метални конструкции за кабели (табла, галерии, кутии);
 • носещи кабели;
 • метални тръби, в които са положени всякакви проводници.

Използване на съединителя

Когато говорим за този тип кабели, често възниква въпросът: „Трябва ли да заземя доспехите? От едната или от двете страни? “ Кабелната броня трябва да бъде заземена от двете страни. PUE заявява, че презаземяването се извършва в краищата на електрическите линии, разклонения с дължина над 200 m.

Как правилно да заземете бронята

Бронираният кабел е заземен с помощта на гъвкава гола жица. В същото време бронята не трябва да има пролуки по цялата дължина на линията, тоест трябва да е твърда. Ако има нужда от счупване на кабела, например, за поправянето му или за свързване на няколко сегмента, тогава свързването на бронята и обвивката на съединителя се осъществява от гъвкави многожични медни проводници. За да изберете напречното сечение на проводника за заземяване, използвайте таблицата:

Сечение на кабела, мм Напречно сечение на земния проводник, мм
до 10 6
16, 25,35 10
50, 70, 95, 120 16
150, 185, 240 25

препоръки

Заземителният проводник е свързан с бронята чрез запояване, а ако съединителят е стегнат, тогава болтове или скоба (скоба). За да се осигури висококачествен контакт при запояване, спойките са предварително почистени и калайдисани с спойка, например POSSU 30-0.5. След това, с помощта на телена скоба върху калайдисаната зона, заземеният проводник се фиксира и се запоява към него. Мазнината от спойка се използва като флюс.

За свързване без запояване се използват скоби или пружини с постоянно налягане, които осигуряват надежден електрически контакт около защитния слой.

Пружина с постоянно налягане

Заземлената броня е свързана с лентата на бронята с ленти, а с телената броня - по обиколката до всички проводници. При свързване на краищата на дължини на сградите се използват плътни съединители, техният комплект включва:

 • хидроизолационни елементи;
 • свързващи елементи (например накрайници с болтове за стойки);
 • заземяващ проводник, те свързват бронята на двата края, за да бъдат свързани;
 • скоби за свързване на проводници с панделки или телени доспехи.

За правилното рязане на кабела горният слой изолация се отстранява с по-голяма дължина от долния. Така вените се разделят и върху повърхността на бронята се образува секция, която да свърже земята. В зависимост от съединителя, производителят може да предостави шаблон за правилно рязане.

Заземяване на бронирани кабели на закрито

Брониран кабел с мощност 0,4 kV може да бъде положен върху всякакви метални конструкции, ако те са заземени, а също така и за поддръжка. На мокри бетонни, дървени повърхности полагането е забранено. В този случай трябва да осигурите празнина от най-малко 5 см между линията и повърхността, за това можете да използвате различни скоби или да положите линия в метални тръби и улуци.

Въвеждането на брониран кабел в сградата може да се извърши през фундамента и стените. За да се изключи възможността за повреда на него, на входа на кабела или на мястото на прехода през стената или основата е необходимо да се постави тръба, изработена от метал или пластмаса с диаметър 2 пъти по-голям от външния й диаметър.

Кабелен вход към сградата

Следващата стъпка е, че бронята трябва да бъде заземена в щита и от страната на опората, от която тръгва. Също така, както е описано по-горе, в този раздел не трябва да има никакви връзки (защитен щит). На входа на щита кабелът се нарязва на ядра, които са свързани към комутационни устройства (прекъсвачи или автоматични машини), а бронята му е свързана с тялото на щита. Това от своя страна трябва да бъде обосновано.

В кабелни конструкции (тави, галерии, надлези, под подовете) е допустимо да се заземява бронята, осигурявайки контакт с метални кутии, канали или други заземени конструкции.

За да организирате електрическата мрежа в частна къща, тя е свързана към електропровода чрез въздушен или подземен вход. В случай на кабел полагане под земята VbBShv често се използва, неговата броня, както и в описаните по-горе случаи, трябва да бъде заземена от две страни.

Бронирано кабелно заземяване

Екранът от контролни кабели или оптичен кабел задължително е заземен поне от едната страна. Това се прави, за да се намали или напълно да се елиминира влиянието на електромагнитните полета върху информационната линия.

Екраниран кабел

Двупосочното заземяване обаче е по-добро при тази задача. Екранът се свързва с GZSH използвайки гъвкав проводник със сечение най-малко 4 квадратни метра. мм.

Това е всичко, което искахме да ви кажем за това как е заземена бронята на кабела. Ако имате въпроси, моля, консултирайте се в коментарите под публикацията!

Свързани материали:

(5 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Виталий

  В ACS TP екраните на инструменталните кабели трябва да бъдат изолирани отстрани на устройството или задвижването. Заземете щита в шкафа ACS (LSB) към функционалната заземяваща шина.

  отговор

Добавете коментар