Как да организираме кабелна мълниезащита у дома

Светкавичен удар в сграда може да доведе до ужасяващи последствия: пожар, телесни наранявания и смърт. За да защитите себе си и собствеността си, трябва да се погрижите за мълниезащита. Има три основни типа: щифт мълниеприемник, мрежа и кабелна мълниезащита. Всеки от видовете е намерил приложението си в различни ситуации, има своите плюсове и минуси. Днес ще поговорим за това какво е кабелна мълниезащита на сгради и конструкции.

дефиниция

Мълниезащита от всякакъв тип се състои в издигането на метални конструкции на покрива или до сградата, за да се отклони удар от мълния в земята. От това следва, че мълниезащитата е свързана със заземяващия електрод. С прости думи, целта му е да защитава конструкцията, хората и електрическото оборудване.

Кабелна мълниезащита се използва на дълги покриви на жилищни сгради и други видове сгради, когато щифтът не може да бъде издигнат по някаква причина. Причината за това може да е невъзможността да се издигнат високи мачти за щифтов гръмоотвод. Дължината на сградата обаче не играе ключова роля. На покрива на вила или малка лятна резиденция може да бъде монтиран кабелен мълниеприемник. На снимката можете да видите как изглежда защитата от мълния на кабела на покрива на къщата.

Кабел на покрива

В сравнение с щифтовата система за отстраняване на мълнии, кабелната мълниезащита защитава голяма площ. Това се счита за по-ефективно решение. На някои покриви е по-лесно да удължите кабела, отколкото да поставите щифт. В същото време системата на решетката на мълния запазва още по-голяма площ от кабелната система, но сложността на нейната инсталация не винаги позволява човек да избере тази опция.

Как да го инсталирате

Протягане по протежение на покрива стоманен кабел със сечение най-малко 35 квадратни метра. mm, Ако не е възможно да се намери кабел с необходимата дължина, той е свързан, акостирайки с припокриване от 1,5 m или повече.

Стоманен кабел

Кабелът се изтегля на височина 0,5 м от шиферния покрив, За да направите това, щифтове се монтират на билото, самият кабел се изтегля между тях. От една страна, кабелът е свързан с гръмоотвод, който води удар на мълния в земята, те използват стоманена тел или кабел с диаметър около 6-8 мм. По-добре е да го свържете към заземяващия електрод чрез заваряване, докато напречното сечение на заварката трябва да надвишава напречното сечение на кабела с 2-3 пъти.

Кабелът е прикрепен към мачтите с болтови скоби, ако кабелът е дълъг повече от 15 метра, по дължината се монтират допълнителни мачти, така че да не провисва. Те трябва да имат пръстени или очи за закрепване на мълниезащита.

Шлайфът е направен по следния начин: три метални ъгъла (с размери 50x50x5 или близо) се забиват в земята на дълбочина най-малко 2 метра. Те са разположени в върховете на въображаем равностранен триъгълник. Ъглите са свързани помежду си чрез заваряване. За да направите това, използвайте метална лента (размери, например, 40x4), която е заварена към ъглите. Към получения заземен електрод е заварен кабел от покрива. Превключвателят за заземяване е по-добре да се отдаде на няколко метра от къщата, но не по-малко от пет метра от входа на него.

Предупреждение: Не използвайте заземяващия контур на електрическото оборудване на къщата, за да свържете кабел и други видове мълниеносни пръти към него. По-добре е да направите две вериги. За да се изравнят потенциалите, те обикновено се комбинират помежду си.

Общата схема на кабелна мълниезащита е представена на фигурата по-долу:

Мълниезащитна верига

Какви са изчисленията

Защитата на кабелите може да се състои от повече от един кабел, разположен в центъра на сградата. Броят и методът на полагане на кабелите се избират в зависимост от защитената зона. Нека да разгледаме от какво се състои типичното изчисление на кабелната мълниезащита.

Изчисляване на височината

Защитната зона се нарича зоната, която приляга към мълниепровода, снабдена със защита в различна степен. Разделят се два вида защита: над 99,5% (тип зона А) и над 95% (тип зона Б). За къщата вторият тип също е достатъчен (B).

За гръмоотвод с височина до 150 m (h) и разстоянието между опорите L, защитната зона е показана на фигурата по-долу. Горната част на защитната зона е ограничена от права линия, която се изтегля хоризонтално през точката на максимално отклонение на кабела.

Размерите на защитната зона се определят по този начин. За зона тип А:

h0 = 0.85 / h; r0 = (1,35 - 0,0025h) h;

rx = (1,35 - 0,0025h) (h - hx0,85);

За зона тип B:

h0 = 0.92h; r0 = 1.7A; rx = 1,7 (h - hx / 0,92).

Ако hx и rx са известни, тогава височината на един мълниеносен проводник за зона от тип B:

h = (rx + 1,85hx) / 1,7.

Защитна зона

Обяснение на символите на фигурата: 1 - граница на защитната зона на нивото на земята; 2 - границата на зоната е зашита на нивото на hx.

Височината на опорите се обозначава с хоп; тя се избира, като се вземе предвид стрелката на отклонение. За стоманен кабел тази стойност е 2 метра с разстояние между опорите (L) до 120 m и 3 метра, с разстояние между тях от 120 до 150 метра. Тогава височината на опорите е равна на сумата от прогнозната височина на мълниеприемника с приетата височина на отклоняващата стрела.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който ясно демонстрира разглежданата опция за защита от мълнии:

Мълниезащитата, разбира се, е необходима във всяка сграда. Всъщност, за съжаление, в частния сектор е почти невъзможно да се срещнат. Най-често се среща в предприятия, а не в жилищни сгради. Надяваме се да разберете как да организирате кабелна мълниезащита на частна къща или вила.

Полезно по темата:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар