Как да кримпнете мрежов кабел?

За бързо и надеждно предаване и приемане на информация се използва локална мрежа, която се създава с помощта на кабели. И за да се намали въздействието на различни смущения, се използва кабел с усукана двойка, който се полага от рутера към компютъра. Кабелният дизайн представлява 8 ядра, които са свързани помежду си. Има такива неприятни моменти, когато диригентът се провали. За да оправите всичко, достатъчно е отново да кримпвате усуканата двойка. В тази статия ще разгледаме подробно как да изтласкаме мрежов кабел с пета и без него, като имаме под ръка обичайната права отвертка.

Какви инструменти са необходими за работа

Без специален инструмент ще бъде трудно да се кримпва кабела. Какъв инструмент трябва да работите? За да кримпвате, трябва да имате следните инструменти:

  1. Директно мрежов кабел или, както се нарича още, кабел с усукана двойка.
  2. Съединител (с помощта на RJ - 45).
  3. Кърлежи или кримпване. Това е специално устройство, което има няколко работни зони.

Машинообразуващо устройство

Ако няма кримца и кримпването се извършва у дома и веднъж, тогава може да се направи с отвертка или клещи. Що се отнася до конекторите, те трябва да бъдат закупени няколко парчета, така че да има марж, ако не се получи от първия път.

Комплект за кримпване

Диаграми за изкривяване на усукана двойка

Преди да започнете работа, трябва да решите коя схема трябва да компресирате мрежовия кабел. Има два типа схеми, които се различават една от друга по предназначение, технология и стандарт за пренос на данни. Разликата между схемата T568A и T568B също е в подреждането на проводниците.

Цветовата схема на кримпване на усуканата двойка RJ45 е следната:

Цветна маркировка

Ако трябва да установите връзка за интернет от рутера към компютъра, тогава можете да приложите тази схема:

Свързване на компютър към локална мрежа

Технология на кримпване

Има два начина за компресиране на мрежов кабел:

  • директно кримпване (използва се при свързване на компютър към рутер или превключвател);
  • кръстосано кримпване (използва се за схеми на свързване, като компютър към компютър или рутер-рутер).

Има определена процедура. Първото нещо, което трябва да направите, е да изчистите мрежовия кабел от изолация. Просто трябва да бъдете внимателни и да не повредите изолацията на самите проводници. за как да премахнете изолацията на кабела, разказахме в съответната статия.

Подготовка на Explorer

В резултат на това трябва да се виждат 4 проводника с различни цветове. Те трябва да бъдат изключени един от друг и да бъдат нарязани така, че да са еднакви по дължина. След това трябва да изберете схемата, по която трябва да компресирате мрежовия кабел.

Директен тип

Ако изберете директен тип, тогава той е подходящ за всеки трафик. Има само едно условие - необходимо е да компресирате мрежовия кабел от двете страни еднакво. В повечето случаи този тип се използва във веригата T568B. Снимката показва как са разделени цветните записи:

1 Gb / s верига

Но скоростта от 1 Gbit / s рядко е необходима, тъй като повечето компютърни мрежови карти са проектирани за 100 Mbit / s, а скоростта на интернет връзката рядко е 100 Mbit / s. В този случай кримпване на усукана двойка се извършва, както следва:

Връзка 100 Mb / s

След отстраняване на външната плитка е необходимо да изправите всички проводници и да ги подредите в реда, посочен на чертежа.

Снимка с усукана двойка

Следващата стъпка изисква специално внимание. Необходимо е да поставите окабеляването в каналите. В този случай е много важно да не се смесват последователността на проводниците. Ако направите това, тогава нищо няма да работи. За да изравните правилно, поставете мрежовия кабел в конектора, докато спре.

съединител

След това устройството трябва да бъде поставено в подходящата матрица в клещи за кримпване. Може да има няколко за различни видове конектори (RJ-45, RJ-11). Стиснете клещите плътно и здраво, докато проводниците в устройството прережат изолацията и не влязат в контакт с кабела. По този начин усуканата двойка се кричи.

Използване на кримпване

Важно е външната плитка да се впише сигурно в устройството. Това ще предотврати повреда на механизма.

Тип кръст

Този метод на кримпване на кабела за интернет е подходящ, ако искате да свържете два компютъра. В този случай проводниците в краищата имат различен ред (единият край по принцип А, а вторият по принцип Б).

Схеми за интернет връзка

Тогава кримпването преминава в същата последователност като директния тип.

Кримпване без инструменти

Можете да кримпвате мрежовия кабел без кримп. Ако нямате специално устройство под ръка, можете да използвате обикновена плоска отвертка. Но такава изкривена усукана двойка може да не е доста висококачествена. Например:

  • не винаги е възможно да се компресира качествено;
  • вероятността от разваляне на усуканата двойка се увеличава

За да направите кримпване без кърлежи, трябва да направите същото. А именно, за да почистите външната обвивка, подравнете проводниците и ги подредете според съответната електрическа схема. След това също трябва да отрежете излишното окабеляване и да поставите в каналите на конектора.

След това трябва да завъртите конектора, така че контактите да са отгоре, а резето да е отдолу. Поставете конектора върху равна повърхност, така че той надеждно да лежи върху основата и използвайте отвертка, за да закрепите ключалката.

Как да изтръгнем тапата с отвертка

По-трудно е кримпването на мрежовия кабел с отвертка, тъй като работата отнема повече време. Използвайте инструмента, докато ключалката не спре да стърчи извън краищата на конектора. Само в този случай сърцевината ще бъде здраво фиксирана и закрепена.

Усукана двойка се пресова с отвертка, както следва:

  1. Алтернативно натиснете върху всеки проводник. И така с всичките осем контакта, докато не бъдат натиснати докрай.
  2. Тогава е необходимо да натиснете инструмента върху централната част, като по този начин фиксирате и надеждно фиксирате всички контакти в конектора.

Свързване на rj45 щепсел

Изтеглянето на усуканата двойка по този начин трябва да се извършва внимателно, тъй като контактните пластини и самият конектор са много крехки. Ако всичко е направено правилно, резултатът ще бъде свързване на Интернет.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Кримпване на кримпване

С помощта на отвертка

Тук, използвайки тази техника, усуканата двойка от 8 ядра се кричи. Надяваме се, че предоставените диаграми, видео и инструкции са ви помогнали сами да изтръгнете мрежовия кабел!

Със сигурност не знаете:

Кримпване на кримпване

С помощта на отвертка

(12 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар