12 съвета за избор на добър електротехник

В много публикации на нашия уебсайт посочваме, че ако смятате, че не можете да се справите със самостоятелно сглобяване или ремонт на електрически проводници, е по-добре да се обадите на електротехник. Първо, специалист ще направи всичко безопасно и това е важно. Второ, опитен електротехник ще може да ви предложи по-подходяща опция за окабеляване, което ще спести пари от закупуването на материали. Трето, в края на работата ще се провери електрическото окабеляване, което вие сами няма да направите (все пак трябва да се обадите на съветника). Така че в тази статия искаме да ви кажем как да изберете електротехник за ремонт на окабеляване (или за подмяна), какви качества трябва да притежава специалистът и също толкова важно, къде да го потърсите.

Кой електротехник е най-търсеният

Когато преминете към търсенето на господаря, ще бъдете изправени пред първия и най-важен избор - към кого е по-добре да се обърнете. И тук всъщност има много възможности. Ние изброяваме всичко от най-лошото до най-доброто:

 1. Гост работници. В търсене на евтини услуги много клиенти предпочитат евтината работна ръка в лицето на работниците мигранти и така наречените колеги. Това далеч не е най-добрият вариант, защото те често не знаят какво пише в PUE и правят всичко възможно най-бързо. Резултатът - опасни обрати, диагонално окабеляване, инсталиране на автоматични машини при 25А за защита на проводници с напречно сечение 2,5 mm.kv. и т.н. Като цяло можете да забравите за изготвянето на схема за окабеляване, както и за предоставянето на гаранция за услугите. Искате ли да изберете добър електротехник? Тогава се отказвайте от гост-служителите във всеки случай.Гост работници
 2. Електрици с жилища. Разбирате, че за скромна заплата рядко се случват специалисти, но има такива изключения. В допълнение, ситуации, когато такива майстори идват на разговора с „скъпа“ и дори правят всичко според старите правила, можете да срещнете много в Интернет. Не казваме, че електротехниците от ZHES са лоши, но въпреки това, както показва статистиката, повечето от тези специалисти не са в крак с времето и по принцип те се славят с ниския си професионализъм.Работник по жилищно-комунални услуги
 3. Джак на всички сделки или Съпруг за час. Такива майстори, като правило, са в състояние да направят малко от всичко: той е електротехник, водопроводчик и заварчик. В резултат на това, правилното ниво на познания в областта на електрическата инсталация няма, както и съответното техническо образование (най-често просто корички). Не препоръчваме да изберете майстор за монтаж на електрически проводници.Джак на всички сделки
 4. Строителите. Понякога строителните фирми в допълнение към довършителните работи предлагат услуги за електроинсталация. В този случай в екипа има просто електротехник, който може самостоятелно да дойде в дома ви и да извърши поръчката. Цените обикновено са под средните, но съществува риск да се избере специалист така.Всичко зависи от опита, прегледите на цялата строителна компания и личните качества на самия електротехник (за това ще говорим по-долу). Не най-предпочитаният вариант, но определено по-добър от предходните три.Строителен екип
 5. Електротехник, който може да работи в свободното си време. Някои успяват да се договорят със специалист, който има своя основна работа, но в същото време той е готов бавно да монтира окабеляването през почивните дни и след работа (вземете шабашка). Тук отново всичко зависи от самия господар и неговите лични качества, но определено има недостатък - ако електротехник работи вечер и през почивните дни, проблемите със съседите не могат да бъдат избегнати. В частна къща този проблем изчезва, но в апартамента е много актуален. Що се отнася до цената, тя също трябва да бъде по-ниска, защото работата ще отнеме повече време.електрически
 6. Фирми, занимаващи се изключително с електрическа инсталация. Една от най-подходящите опции, единственият недостатък на която е високата цена. Поради факта, че се свързвате с фирма, която наема офис и има персонал, цената на окабеляването ще бъде значително по-висока от предишните опции. Но има някои значителни предимства: качеството на извършената работа, гаранцията за предоставените услуги, трудов опит и квалифициран персонал.Фирма за електроинсталации
 7. Електрически търговци. С други думи, това са самостоятелно заети хора (ПР). Очевидните предимства на тази опция са трудов опит, гаранция за извършените услуги, ефективността на работа и приемлива цена. Най-често електротехниците, които работят самостоятелно, не нарушават цената, но не я понижават от средната. Т.е. Това е най-добрата цена за този или онзи регион. Недостатъкът е, че има много такива търговци и далеч не всички се различават от майстори и работници за гости. Трябва да знаете как да изберете електротехник, за да не паднете върху безскрупулен артист. Ще поговорим за това по-долу.Частен електротехник

Обърнете внимание! Информацията, предоставена по-горе, не е общоприета. Всичко винаги е чисто индивидуално: има и електротехници с жилищно-комунални услуги, които извършват електрическа инсталация в пъти по-качествено от специализираните компании.

На какви качества трябва да обърнете внимание

Така че, за да изберете добър електротехник за окабеляване в апартамент или частна къща, трябва да вземете предвид следните препоръки. Ето качествата, на които специалистът може да се довери:

 1. Трудов стаж от поне 7 години, за предпочитане повече от 10. През това време човек ще изпълни доста голям брой поръчки, ще подготви много примери за извършена работа и ще се поучи от собствените си грешки. Важно е да има опит в областта на електрическата инсталация на частни съоръжения, а не само работа в държавни предприятия.
 2. Има примери за завършена работа. Снимки на лаптоп, подготвен албум или фотогалерия в сайта на визитката. Ако избраният от вас електротехник няма т. Нар. Портфолио, по-добре е да откажете услугите му или поне да попитате каква е причината за липсата на минимална подготовка за първото запознаване с клиента.
 3. Наличие на подходящо образование. Добре е, ако изпълнителят по ваш избор ще има специализирано техническо образование, а не просто кора за това да вземете спешни 2-месечни курсове или дори по-лошо, когато майсторът е самоук. Плюс ще бъде и наличието групи за одобрение на електрическа безопасностне по-ниска от 3.
 4. Голям арсенал от инструменти, включително измервателни. Това разбира се е индиректен индикатор, защото много монтиращи електротехници имат пълен набор както от ръчни, така и от електрически инструменти. Но все пак инструментът казва много за собственика си и ако комплектът се състои от малка торба, в която има само тестер, набор от отвертки и клещи с електрическа лента, трябва да помислите за избора на този художник. за какви инструменти трябва да има електротехникразказахме отделно. Гащеризоните, между другото, също са добър показател за професионализъм.
 5. Уверена реч и възможност за бързо обявяване на цената за стандартни услуги (инсталиране на 1 електрическа точка, изкопаване на метър на стената и т.н.). Правилно изнесената реч, способността да чувате и слушате, както и предоставянето на съвети свидетелства за професионализма на електротехника. Също така ще бъде добре, ако той може да предложи няколко опции за окабеляване, в зависимост от вашите условия. Важно е да се отбележи, че опитни електротехници рядко обявяват крайната цена, тъй като винаги могат да възникнат непредвидени ситуации, трудности или например изпълнението на допълнителни задачи на клиента. Освен това истински специалист първо напълно се вслушва в желанията на клиента, след това съветва и едва след това говори за пари. Ако вашият електротехник се интересува само от пари, не трябва да се надявате на отговорен подход към бизнеса.
 6. Наличие на отзиви и препоръки. Добре е, ако избраният от вас електротехник има уебсайт, на който доволни и недоволни клиенти оставят честна обратна връзка. Също така, наличието на лична страница на изпълнителя при обмена на услуги (например, на professional.ru или други подобни услуги) ще бъде плюс. Така можете да разберете колко добре вашият избран изпълнител върши работата си.
 7. Предоставяне на гаранция за извършената работа. За да се предпазите от ситуацията, когато неволя електротехник извършва електрическа инсталация и след месец започва да мирише на окабеляване в апартамент, което ще доведе до повикване от капитана и допълнителни отпадъци, трябва да изясните дали вашият господар дава гаранция за електрическа инсталация. Колкото по-дълга е гаранцията, толкова по-добре за вас. Само не бъркайте гаранцията за окабеляване с гаранция за окабеляване на продукти и кабелни продукти.
 8. Липсата на лоши навици, по-специално, електротехникът не трябва да показва прекомерна любов към алкохола. Да поверите такъв опасен бизнес като инсталирането на окабеляване на пиян изпълнител не си струва, всичко може да свърши не по най-добрия начин. Не сега, така че след няколко месеца качеството на работа ще се покаже.
 9. Цените на електричеството са средни или над средните. За евтино никой специалист няма да монтира окабеляването. Ето защо, ако услугите на електротехник, които решите да изберете, са подозрително евтини, нещо не е наред. Като минимум уточнете защо такава разлика в цените.
 10. Липса на свободно време. Търсеният електротехник едва ли ще може да започне работа във вашето съоръжение 1-2 дни след лечението. Най-вероятно специалистът ще трябва да се запише за месец предварително. Ако сте се обадили на капитана и той казва, че ще може да започне работа утре или след утрешния ден, тогава не му е лесно да има такава работа. Това е или начинаещ електротехник, или не е особено надежден.
 11. Способността не само да полага кабела, но и да изпълнява дизайнерски работи. Квалифициран специалист трябва да знае как да изчисли напречното сечение на кабела, да избере подходящата оценка на машините, марката на проводниците и най-важното - да ви обоснове мнението си. Тук, разбира се, и трябва да се подготвите предварително и да изучите минимално необходимата информация. Например, как да изберем прекъсвач и как да се изчисли напречното сечение на кабела за ток.
 12. Собствена база от надеждни доставчици на електрически стоки. В никакъв случай не се съгласявайте с предложенията на вашия изпълнител за закупуване на кабел от неговите познати или на някакво странно място. Всички материали трябва да бъдат сертифицирани и придружени с разписки. Изборът на производител също трябва да се консултира предварително, особено по отношение на производителя на кабела.

Това са минималните препоръки, които трябва да вземете предвид, за да изберете електротехник, който да замени окабеляването в апартамент или къща. Ако направите кратък извод, тогава изпълнителят трябва да има образование, трудов стаж, портфолио, пълен арсенал от инструменти и минимум свободно време към първия си разговор.Освен това избраният от вас кандидат трябва да може да извърши всички изчисления, да обясни ясно мнението си и да бъде трезв. Сега нека поговорим къде да намерим такъв човек.

Къде да намерите добър електротехник

Така че, за да изберете подходящ кандидат, първо трябва да го намерите и се оказва, че и той не е съвсем прост. Търсенето на електротехник трябва да започне с уста на уста - това е най-надеждният вариант. Попитайте вашите съседи, приятели, колеги от работата, познати и т.н., може би някой познава добър електротехник, използвал е услугите му.

Следващата стъпка са групи във VK, Odnoklassniki, Facebook, търсенето на електротехник чрез търсачките Yandex и Google, както и YouTube. Тук всичко е просто, напишете в подходяща търсачка „Електрически Москва” или „Електрическа инсталация Тула” (в зависимост от това какъв град живеете) и вижте всички подходящи оферти. На сайтове можете веднага да сравните цените, което ще бъде много полезно.

Социални медийни услуги

Добре е да търсите през социалните мрежи по причината, по която можете да определите популярността на изпълнителите по броя на абонатите, има и примери за завършена работа. В YouTube все още е по-интересно, защото Можете да видите не само снимки на произведения, но и видео примери за окабеляване, броя на харесванията и харесванията, което директно показва качеството на окабеляването.

В допълнение към това, електротехник може да бъде намерен чрез сайтове като Avito, Yula, OLX и т.н. Вече няма да има рецензии или готови примери за работа (в редки случаи). Така че първото впечатление за господаря ще получите само след разговор по телефона и лично.

Електроинсталационни услуги на Avito

Е, последната е реклама във вестници и по улиците на града (банери, залепени обяви на стълбове, други видове реклама). Важно е да се отбележи, че само много успешни електротехници и електрически компании могат да си позволят голяма реклама. Така наречените шабашници, които максимално могат да си позволят, е да бъдат поставени в колоната с съобщения във вестника, но дори и тук можете да намерите добър електротехник.

В крайна сметка препоръчваме да гледате видео, в което са дадени още няколко препоръки, които ще ви помогнат да изберете електротехник за окабеляване в апартамент или къща:

Именно там приключваме нашата малка консултация как да изберем електротехник и къде е най-добре да потърсим надежден майстор. Не забравяйте, че ако искате да проведете електрическо окабеляване в къща или апартамент, имате нужда от електротехник. Професията на електротехник е разделена на достатъчно голям брой специалности и далеч не е фактът, че електротехникът, който се занимава с поддръжката на електрически инсталации от 20 години, ще бъде по-добър от електротехника с опит в частни съоръжения от около 5 години. Ако имате въпроси, попитайте ни за коментари, ще бъде интересно да обсъдим!

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар