Как да направите 380 от 220 волта?

В частна къща, в апартамент, в селска къща, тоест в битови условия, най-често срещаното стандартно еднофазно напрежение е 220 волта, което се получава чрез свързване на потребителя към една фаза и неутрален проводник. Това напрежение се нарича фазово напрежение, неговият генератор е главно 6 kV / 380 V силов трансформатор, инсталиран в разпределителна подстанция, доставяща този потребител. Понякога, особено в частна къща, се налага да стартирате и работите с асинхронен трифазен двигател с мощност 380 волта. Има схеми, които позволяват свързването на този мотор към еднофазна 220 V мрежа, но в същото време силата на електрическата асинхронна машина значително се губи. Съответно възниква въпросът как да вземем 380 волта от 220 у дома, за ефективната работа на електродвигателя.

Какво е важно да знаем

В трифазна мрежа и трите фази имат изместване от 120 градуса. Ако беше необходимо да се извърши преобразуването на трифазна 220 волта в 380 V или еднофазна 220 към същото, но с напрежение 380 V, тогава това се прави много просто поради обичайния увеличаващ се трансформатор. В този проблем е необходимо не просто да се увеличи стойността на напрежението, а да се получи пълна трифазна мрежа от еднофазна мрежа.

Има три основни начина да направите тази манипулация:

 • използване на електронен преобразувател (инвертор);
 • чрез свързване на две допълнителни фази;
 • поради използването на трифазен трансформатор, но в същото време мощността все още се намалява.

Преди да преобразувате мрежовото напрежение, трябва да помислите дали е възможно да свържете двигателя към стандартна еднофазна мрежа без загуба на мощност. Първо трябва да помислите за табелата на самия двигател, някои от тях са проектирани и за двете напрежения, както е показано на първата снимка. Просто ви трябва кондензатор, за да стартирате.

Звезда и триъгълник връзка

Втората плоча показва, че машината е проектирана изключително за свързване на намотки със звезда и напрежението е съответно 380 волта:

Само със звезда

Можете, разбира се, да разглобите двигателя и да намерите краищата на намотките, но това вече е проблематично. Нека се спрем по-подробно на създаването на висококачествена трифазна мрежа от 380 V от 220.

Методи за производство на 380 V от 220

Преобразувател на напрежение

Това устройство е по-известно като инвертор и се състои от няколко блока. Първо устройството коригира това еднофазно напрежение и след това го обръща в променлива честота. В този случай може да има произволен брой фази с изместване с определена степен, но е оптимално работата на общоприетото стандартно електрическо оборудване да е три и съответно тяхното изместване е 120 градуса. Да се ​​направи такова сложно устройство у дома е много проблематично, затова се препоръчва просто да го купите, в допълнение пазарът на тези продукти е много развит.

Ето схемата на инвертора:

Схема на преобразувател на напрежение 220/380

И така изглежда в сградата на фабриката:

Инвертор 220/380

Често тези устройства не само преобразуват еднофазно в трифазно напрежение, но и защитават двигателите от претоварване, късо съединение и прегряване.

Трифазен метод на използване

Този метод трябва да бъде съгласуван с Energonadzor или фирмата доставчик на електрическа енергия, тъй като това изисква свързването на две допълнителни фази от панела, които са на всеки етаж на жилищните сгради.

Разположение на подови щитове

Основният въпрос тук не е как да презаредите еднофазно напрежение, а как да го свържете и за това е достатъчен само трифазен удължителен кабел, и ако всичко е законно да се направи, тогава метър.

Трифазен трансформатор

За да направите 380 волта от 220 волта, се нуждаете от трифазен трансформатор с необходимата мощност за напрежението на една от намотките 220, а на другата 380 V. Най-често те вече имат намотки, свързани към звезда или триъгълник. След това напрежението от мрежата се свързва към двете фази на намотката директно от долната страна и към третия терминал чрез кондензатора. Капацитетът на кондензатора се изчислява от съотношението 7 μF за всеки 100 вата мощност. Номиналното напрежение на кондензатора трябва да бъде най-малко 400 волта. Без натоварване такова устройство не може да бъде свързано. В същото време все още ще има намаляване както на мощността на двигателя, така и на неговата ефективност. Ако преобразувателят се извършва с помощта на електродвигател, а не трансформатор, тогава изходът ще бъде трифазно напрежение, но стойността му ще бъде същата като в мрежата, а именно 220 V.

Изводът сам по себе си предполага - възможно е да се реши проблемът само чрез инверторен електронен метод, чрез инсталиране на един висококачествен и пълноценен еднофазен преобразувател на напрежение. Е, или чрез създаване на система на двигател-генератор, където ролята на генератор, като в електроцентрала, ще се играе от синхронен генератор, а ролята на задвижващия механизъм може да играе еднофазен двигател (например от прахосмукачка), но в домашни условия това абсолютно не е оправдано и нецелесъобразно. Надяваме се, че сега знаете как да вземете 380 волта от 220 в апартамент и частна къща!

Ще бъде полезно да прочетете:

(12 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Александър

  Добре дошли! Търся инвертор от 220 до 380 2 кВт

  отговор
 • Сергей Николаевич

  По принцип всичко е написано правилно, но в края има сериозна грешка. Двигателите на прахосмукачките имат скорост на въртене 12-15 хиляди оборота в минута. Съвременните имат дори 20 хил. Генераторите са проектирани със скорост 1500 об / мин. Така че тази опция няма да работи. Ако вземете двигателите от перални или от домакински центробежни помпи, те също рядко се срещат при 1500 об / мин. Защо е важно генераторът да се върти с точно 1500 об / мин? Защото е важно не само напрежението, но и честотата на тока, която имаме като стандарт 50Hz.

  отговор
 • Андрю

  Писахте там от щита, за да свържете проводниците към преобразувателя на напрежение и къде да вземем този щит, ако не съм в апартамента и къщата е обикновена

  отговор

Добавете коментар