10 основни причини за токов удар в ежедневието

В края на 70-те години на миналия век преди това е регистрирана първата смърт на човек от електричество. Оттогава мина много време, но броят на засегнатите от същата причина само се увеличава. Във връзка с тези събития хората бяха принудени да създадат списък с правила за поведение с електричество. В продължение на много години бъдещите електротехници преминават обучение в специализирани образователни институции и веднага след завършването им преминават „стаж“ в производството и, разбира се, преминават окончателния изпит, след което получават лиценз и могат самостоятелно да работят с електрическия ток. Най-изненадващото е, че никой на този свят не е имунизиран от грешки. Дори висококвалифициран специалист може лесно да се нарани от небрежност. Можете ли да кажете с увереност, че с всеки проблем, свързан с електричеството, можете лесно и точно да го решите? Ако не, тази статия е за вас! По-нататък ще поговорим за това какви са причините за токов удар и основните мерки за защита в ежедневието.

Какво е електрически ток?

Концентрираният ход на заредените частици в космоса под въздействието на електрическо поле. Така се обяснява терминът електрически ток. Ами частиците? Така че те могат да бъдат абсолютно всякакви, например: електрони, йони и т.н. Всичко зависи от обекта, в който се намира тази много частица (електроди / катоди / аноди и т.н.). Ако обясним според теорията на електрическите вериги, тогава причината за електрическия ток е „насоченият“ ход на държачите на заряди в проводима среда, когато са изложени на електрическо поле.

Как електричеството влияе на човешкото тяло?

Силният електрически ток, който се предава през жив организъм (човек, животно), може да причини изгаряне и може да причини щети от електричество чрез мъждене (когато вентрикулите на сърцето се свиват не синхронно, а всеки „сам по себе си“) и в крайна сметка той ще до смърт.

Токов удар

Но ако погледнете от другата страна на монетата, електрическият ток се използва в терапията, за реанимация на пациенти (по време на фибрилация на вентрикулите те използват дефибрилатор, устройство, което едновременно намалява мускулите на сърцето с помощта на електричество и по този начин кара сърцето да бие в „обичайния си” ритъм) и т.н. Г., но това не е всичко. Всеки ден, започвайки от нашето раждане, електричеството „тече“ в нас. Използва се от нашето тяло в нервната система за предаване на импулси от един неврон към друг.

Правила за електрическо боравене

Всъщност ще ви предложим списък с правила за това какво е невъзможно и какво трябва да се направи, когато децата взаимодействат с електрически устройства, НО това не означава, че като възрастен човек може да пренебрегне тези правила! Така че, да започнем!

При взаимодействие с електрически уреди НЕ:

 1. Докосвайте голи проводници.
 2. Активирайте счупени електрически уреди, защото в този случай те могат да причинят пожар или токов удар.
 3. Докосвайте проводниците с мокри ръце (особено ако са голи).

НЕОБХОДИМИ:

 1. Не забравяйте, че в никакъв случай не можете да дърпате жицата, за да я извадите от контакта.
 2. Когато излизате от дома, проверете дали някой електрически уред е оставен включен.
 3. Ако сте дете, не забравяйте да се обадите на възрастен, ако по време на включване в електрически контакт сте видяли, че жицата или самият уред са започнали да пушат.

Основните причини за токов удар

Електрически шок може да възникне, докато човек е близо до мястото, където се намират части, които са включени в мрежата. Може да се опише като дразнене или взаимодействие на тъканите на тялото с електричество. В крайна сметка това ще доведе до абсолютно неволни (конвулсивни) контракции на човешките мускули.

Има редица причини за токов удар на човек, като например: възможността за повреда при подмяна на електрическа крушка в лампа, свързана към мрежата, взаимодействие на тялото на човек с оборудване, което е свързано към мрежата, продължителна (непрекъсната) работа на електрически уреди и разбира се хора, които не ремонтират всичко сами в зависимост от това дали е успешен или не (с други думи „Домашно приготвено“). Нека започнем с изброяване на основните причини за токов удар, а след това, за да разберем каква е същността на тези проблеми.

Основните причини за токов удар са:

 1. Човешки взаимодействия с дефектни домакински електрически уреди.
 2. Докосване до голи части на електрическата инсталация.Не докосвайте голата жица
 3. Грешно подаване на напрежение до мястото на работа. Ето защо в производството трябва да окачите специален знак за електрическа безопасносткакто на снимката по-долу:Не се включвайте! Хората работят.
 4. Появата на напрежение на кутията на оборудването, което при нормални условия не трябва да се захранва.
 5. Токов удар поради повредена електропроводна мрежа.
 6. Подмяна на крушката в лампата, свързана към мрежата. Хората могат да бъдат наранени поради факта, че по време на баналната подмяна на крушката те просто забравят да изключат светлините. Трябва да се помни, че преди да смените крушката, първото нещо, което трябва да направите, е да изключите светлината.
 7. Взаимодействието на човешкото тяло с оборудване, което е свързано към мрежата. Имаше случаи, когато хората бяха ранени от тази опция. Тук всичко е просто. Когато взаимодействате с електрически уред (например пералня), държите с втора ръка парче от къщата, което е заземено (например тръба). Така през тялото ви ще минава ток, което ще причини щети. За да предотвратите това да се случи, се препоръчва направи потенциална система за изравняване.Потенциална разлика
 8. Дълга (непрекъсната) работа на електрически уреди. Всъщност случаите на щети по този начин са минимални. Проблемът е следният: уреди като пералня може да се разрушат след дълъг период на работа и поне да изтекат в случай на пералня. За да избегнете подобни инциденти, просто проверете дали устройствата работят правилно по-често. Относно, какво да направите, ако пералнята е подложена на ток, разказахме в съответната статия.
 9. Хора, които сами поправят всичко. Това се счита за най-често срещания проблем от всички, защото днес с помощта на интернет можете да намерите много инструкции като „Как да ...“, дори на нашия уебсайт в раздела електронни домашни, Въпреки това, по-голямата част от хората, които започват да проектират нещо, нямат подходящите познания и поради обичайната небрежност са ранени или дори осакатени.
 10. Напреженията на мощността може да бъде много опасно за вас или вашето оборудване, в крайна сметка пренапрежението може да доведе до пожар или по-лошо - причина за токов удар. И така, как се справяте с това? Днес има три основни начина за намаляване на ефекта от пренапрежението, а именно: Волтажен регулатор, непрекъснат източник на енергия добре реле за напрежение, Тези три неща в живота ще служат на вас и на вашето оборудване като защита срещу пренапрежения.

Накрая препоръчваме да гледате видео по темата:

Така разгледахме основните причини за токов удар и предпазни мерки срещу тази опасност в ежедневието. Бъдете внимателни и не забравяйте да проверите правила за оказване на първа помощ в случай на токов удар!

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар