Легално ли е полагането на входен кабел върху стената (временно убежище)?

Катрин пита:
След като апартаментът беше наводнен, от щита до превключвателя беше раздаден проводник. Без тази жица няма да има светлина. Електротехник от жилищния офис предлага да скриете тази жица в кутия и да я оставите така. Просто твърде мързелив, за да търси щети. Кажете ми безопасно ли е? Това законно ли е? Благодаря ви
Отговорът на въпроса:
Добре дошли! Правилно разбрах въпроса ви: заменихте ли входния кабел от панела за достъп на входната машина в панела на апартамента, като го поставите на стената?
Ако е така, тогава това е нормално. Важно е жицата да е с нормално сечение и нова, НО не втора употреба от някои сегменти и тънка. В много стари къщи входът към апартамента беше на стената, а не в нея. За да се почувствате по-спокойни можете да го скриете в метална велпапе или тръба, но това не е необходимо. Коя кутия предлага електротехник? Метален или обикновен кабелен канал?
Ако кабелът изгори, дори и да намери къде - трябва да отворите стените и да го поправите.
Освен това, ако погледнете от гледна точка на документите, тоест като SP 31-110-2003 „Проектиране и монтаж на електрически инсталации на жилищни и обществени сгради“, където в параграф 14.11 се казва:
„14.11 В стълбищните клетки не се допуска открито полагане на кабели и проводници. Разрешено е да се полагат електропроводи за осветление на стълбищни помещения и коридори, както и електропроводи за апартаменти в сгради с височина до 5 етажа в стоманени тръби и канали. "
Но имайте предвид, че тук, в параграф 14.10, се казва:
"... щрангове на захранващите линии на апартаменти, групови линии на стълбищното осветление в жилищните сгради, като правило, трябва да се поставят скрити в каналите на строителните конструкции (електрически възли), както и в монтирани на пода разпределителни устройства от стройно тип ..." Тоест, според този документ, открито окабеляване не трябва да бъде, трябва да се полага в стените. Тип комутационен апарат - се отнася до табла или други разпределителни уреди, които са окачени или монтирани по друг начин на стената, а не в нея.
Оказва се, че полагането на входния кабел в метална кутия може да ви бъде оправдано по отношение на параграф 14.10.
Зареждането ...

Добавете коментар