Правилната схема на свързване на генератора ли е към мрежата на селска къща?

Препрочитах различни статии по темата и все едно съмненията остават. Помогнете ми моля. Задачата е да свържете генератора към мрежата на селска къща. Генераторът е в гаража, изпускателната тръба е обърната към улицата. В гаража има входно разпределително табло, от полюса към него идва кабел, от него има окабеляване към къщата, баня, гараж и др. Ще свържа генератора само към къщата. Баня, гараж и т.н. не са свързани. В къщата не всичко трябва да бъде свързано към генератора (генераторът няма да издържи котела за 10 кВт). Превключването на превключвателя и стартирането / деактивирането на генератора ще бъде ръчно (без автоматичен старт). Начертах схема тук (както разбирам, че трябва да бъде).

Схема на свързване на генератора към мрежата

Редът за включване - включи генератора, след което хвърли ключа.
След прилагане на напрежение към мрежата, потребителите, свързани чрез други фази (L1, L2), ще работят. Това е сигнал за изключване на генератора. Съответно превключвам превключвателя, изключвам генератора. Всичко изглежда просто.

Остават въпроси и съмнения:

 1. Има съмнение - възможно ли е. След като мрежата се включи, ще изгори ли генераторът? защото превключвателят превключва както на фаза, така и на нула, а нулата е обща за всички фази.
 2. Когато преминавате към генератор, необходимо ли е да изключите котела? защото всички 3 фази са свързани към него и след включване на генератора само една от тях ще работи.

Кажете ми, моля, дали всичко е наред в моите схеми / дизайни. Или директно по истинския път :). Благодаря.

Зареждане...

3 коментара

 • Admin

  Интересно решение и мисля, че ще работи, единственият нюанс е схемата за включване на нагревателните елементи в котела, те трябва да са с обща схема с нулева звезда. Устройството за сигнално напрежение е по-добре да се направи от различен тип, но не и внезапно да доставя напрежение на потребителите в къщата.

  Отговарям
 • Admin

  Трябва да изключите и трите фази и след превключване на генератора е добра обща нула. За да сигнализирате за напрежение, направете светлинен или звуков индикатор.

  Отговарям
 • Александър

  "0" на генератора до общото "0" на шината в щита (надявам се да е!), А не в превключвателя за заден ход. Останалите полюси на входа на превключвателя са джъмпери.

  Отговарям

Добави коментар