Как да направите модулно заземяване на щифтове

Една от опциите за инсталиране на заземяващата верига в частна къща е инсталирането на щифт заземяване. В този случай работното време значително се намалява, докато функционалността на системата от заземен електрод не е по-ниска от подобни системи (линейни, електролитични и др.). В тази статия ще ви разкажем как да направите модулно-щифтово заземяване със собствените си ръце и какви са предимствата на такава система.

Характеристики на дизайна

Какво представлява такава система и от какво се състои тя? Устройството се състои от стоманени щифтове с метър и половина, които се обработват с мед и са свързани с помощта на съединители. Включена е и месингова скоба, която свързва хоризонтален и вертикален контур. По-долу е диаграмата на дизайна.

Диаграма за заземяване на щифтове

Модулната система за заземяване на щифтове е инсталирана по следния начин: в горната част на щифта е монтирана кацачка (дюза), която от своя страна е свързана към съединителя. Дюзата е необходима за предаване на силата на вибрационния чук. В долната част на конструкцията е монтиран стоманен връх. Опростява шофирането в земята. Има няколко разновидности на съвети, чийто обхват зависи от твърдостта на почвата.

комплект

В допълнение към комплекта е прикрепена специална електропроводима течна паста, чиято цел е защита от корозия и постоянно поддържане на електрическо съпротивление по време на работа. Електропроводимата паста се нанася върху всички резбови фуги на конструкцията. Можете също така да използвате специална лепяща лента против корозия. Устойчив е на киселини, соли и газове, не пропуска влага.

Стъпки за инсталиране

Модулно заземяване на щифтове се инсталира по прост принцип. Върхът се поставя първо на щифта. Но преди монтажа трябва да се третира с проводяща паста от корозия. На другия край, завийте съединителя и също го обработете с антикорозионна паста. След това върху устройството се завинтва подложка за кацане, за да се прилагат силите на вибрационния чук.

Заземяване инсталация в почвата

Модулното заземяване на щифтове, което е сглобено, се поставя в предварително подготвен отвор в земята. Трябва да го завиете възможно най-дълбоко в земята със собствените си ръце. Тогава е необходимо да свържете вибромолото към мрежата и да го прикрепите към платформата на пръта. Така щифтът се потапя в земята по цялата му дължина. Необходимо е само да оставите 20 см, за да свържете друг прът.

След това следва измервайте съпротивлението на земята, За да направите това, извадете дюзата за кацане и към мястото, където се намира, свържете специално устройство, омметър, както е на снимката по-долу:

M416

Когато първият прът е разположен в земята по цялата му дължина, дюзата за кацане на вибрационния чук се отстранява и през съединителя се монтира друг щифт.Специална скоба, която държи щифта в изправено положение, се издига нагоре на инсталираното устройство. И върху монтираната конструкция, съединителят и дюзата под вибрационния чук отново са инсталирани, след което процесът се повтаря.

Проверете съпротивлението срещу разпръскване трябва да бъде след инсталирането на всеки вертикален прът. Монтажът на щифтовете се извършва, докато не се установи необходимото съпротивление. Фигурата по-долу показва диаграмата на промяната на съпротивлението в зависимост от дължината:

Модел за промяна на съпротивлението

След това трябва да свържете хоризонтален заземен електрод и вертикален проводник. За да направите това, към края на пръта е прикрепена месингова скоба, която стърчи от земята и към нея свържете хоризонтален заземен електрод. Между щифта и хоризонталния кабел е поставена специална плоча, която предпазва от корозия при контакт на различни метали. След свързването на системата ставите се обработват със специална лепяща лента. Той служи като допълнителна защита срещу корозия.

Предимства и недостатъци на системата

Модулното заземяване на щифтове, като всяка система, има своите плюсове и минуси. В сравнение с класическата и стандартната верига, штифтовото закрепване има следните предимства:

  • лек и лесен за инсталиране;
  • заема малка територия;
  • инсталацията се извършва от минимален брой служители (1-2 души);
  • инсталацията се извършва без заваряване, тъй като всички връзки се извършват с помощта на съединители;
  • благодарение на вибрационния чук няма тежки земни работи;
  • модулното заземяване на щифтове е устойчиво на корозия, тъй като се обработва със специални мазнини и покрития, така че те издържат няколко десетилетия;
  • независимо от земята, щифтовата система лесно се задвижва в земята;
  • конструктивните елементи се произвеждат по индустриален начин, поради което са висококачествени и готови за незабавен монтаж без допълнителни подготвителни работи.

Модулното заземяване на щифтове има един, но съществен недостатък - това е неговата висока цена. Но въпреки този недостатък, системата е печеливша, като се имат предвид всичките й предимства.

Индустрията произвежда голямо разнообразие от комплекти, които комбинират такива елементи, които са необходими за надеждна и висококачествена инсталация. Модулното заземяване на щифтове има важна цел - тя е да предпази къщата от пожар, а хората, които са в стаята от токов удар.

Какво друго е важно да знаем

Трябва също така да се отбележи, че за да направите заземяване на щифтове със собствените си ръце, трябва да съставите определен пакет документи. Например те включват протокол за измерване, акт за скрита работа и инсталационен паспорт със схема. Тези документи трябва да се съхраняват от собственика на частна къща.

Паспорт на заземително устройство

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който демонстрира инсталирането на щифтово заземяване с чук:

Надяваме се, че сега знаете какво е модулно заземяване на щифтове, какви са неговите предимства и как сами да инсталирате верига!

Също така препоръчваме да прочетете:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар