Как да поправим електрически конвектор?

Наскоро разказахме как да поправите нагревател на вентилаторакойто е спрял да се нагрява или не се включва. Ако във вашия случай проблемът е именно в този тип нагреватели, препоръчваме ви да преминете към статията, която споменахме. Сега ще поговорим за това как да поправим друг тип устройство, което също се използва широко за отопление в къщата. Така че, прочетете по-долу как да поправите конвектора със собствените си ръце, ако той не работи или се включва, но не нагрява.

Уред за електрически нагревател

И така, за начало ще разгледаме дизайна на електрическия конвектор, така че да разберете, че ще трябва да проверите и поправите. Нагревателят се състои от шнур с щепсел, включен в контакта, бутон за включване / изключване, терморегулатор и нагревателен елемент (нагревател). Освен това във веригата може да бъде разположен термичен предпазител, който предпазва по време на прегряване, както и сензор за наклон, който ще изключи захранването и ще ви спести от огън при преобръщане на мобилната светлина. Също така в някои модели може да бъде монтиран специален сензор, който да предпазва от проникване на чужди предмети в тялото.

Електрическа нагревателна верига

Разбрахме дизайна, сега преминаваме към основите на ремонта на електрически нагревател със собствените си ръце.

Как да поправите повреда?

Така че, за да улесним действията ви, ще ви предоставим инструкции стъпка по стъпка:

 1. Изключете конвектора от контакта.
 2. Отворете регулатора на температурата и превключете.
 3. В случай, че конвекторът изобщо не работи, т.е. индикаторите дори не светват, когато са включени, след това проверете дали напрежението към клемите през кабела е подходящо. Използвайте мултицет за това. Ако няма напрежение, проверете го на изхода, както и целостта на самия кабел. за как да проверите напрежението на изхода казахме в съответната статия. Ако в контакта има 220 и няма кабел на жилата, сменете кабела или намерете мястото на повредата и го поправете.
 4. Ако мощността е подходяща, но електрическият конвектор не се включва, следващата стъпка в ремонта ще бъде проверка на бутона. В 70% от случаите неизправността се крие в него (изгаряне на контакти). За да проверите, първо изключете нагревателя от мрежата, след което извикайте бутона с мултицет. В положение за включване трябва да има късо съединение, в изключено положение трябва да има голямо съпротивление, което показва прекъсната верига. Ако във вашия случай не е така, сменете бутона или опитайте да почистите контактите. Във видеото по-долу ще бъде предоставена технологията за ремонт на бутоните на конвектора.Разглобен корпус
 5. След това трябва да звъните на термостата с тестер. Контролерът на работна температура трябва да показва малко или дори нулево съпротивление на дисплея на мултицет.
 6. Ако термостатът е в добро състояние, тогава трябва да продължите по веригата и да се уверите, че всички контакти са надеждно свързани към конекторите.
 7. Стигайки нагревателния елемент, трябва да го позвъните. Много често причината електрическият конвектор да не работи е повредата на нагревателя. за как да звъни ТЕН с мултицет, разказахме в съответната статия. Неизправен нагревател не може да бъде поправен, той ще трябва да бъде сменен.
 8. Следващата стъпка в ремонта ще бъде проверка на термичните предпазители. Продължете подобно на параграф 5.Местоположение на предпазителя
 9. Е, последната причина, поради която електрическата светлина може да се включи, но изобщо да не се загрява или дори да спре да работи - неизправности в сензора, включително защита от преобръщане. По аналогия те трябва да бъдат проверени и подменени по друг начин.
 10. Ако схемата съдържа електроника (например електронен термостат, както е на снимката по-долу), е малко вероятно да можете сами да поправите електрическия нагревател без съответните умения. В този случай препоръчваме да се свържете с съветника за помощ.Електронно управление

И накрая, препоръчваме да гледате полезни видеоклипове по темата:

Какво да направите, ако бутонът не работи

Основната разбивка на електрическите конвектори

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да ремонтирате конвектор със собствените си ръце у дома. Надяваме се, че предоставените съвети са ви помогнали да решите проблема!

Ще бъде интересно да прочетете:

Какво да направите, ако бутонът не работи

Основната разбивка на електрическите конвектори

(5 гласа)
Зареждането ...

5 коментара

 • Admin

  Моля, обърнете внимание, че предоставеният материал е с информационна цел! Ако нямате най-малък опит в ремонта на електрически уреди, по-добре е да поверите този въпрос на капитана. Ние не носим отговорност за вашите действия, просто даваме препоръки за отстраняване на проблеми с електрически конвектор!

  отговор
 • Грегъри

  Добър ден. Моля, кажете ми схемата на свързване на конвекторния блок за управление Transformer Digital Inverter Ballu BCT / EVU-M механичен (окабеляване на чиповете). Искам да свържа устройството към друг конвектор. Благодаря предварително.

  отговор
 • Пол

  Добър ден

  На конвертора, контактът с десетте изгорени от едната страна, мога ли да направя с запояване?

  отговор
  • Валери

   Добър ден за вас, със сигурност можете да спойкате, но би било по-добре да го затегнете, натиснете го със скоба, болт, запояването може да бъде запоено, температурата там е голяма ..

   отговор
 • Сергий

  Добър ден на вас! Имам нужда от помощ при включване на бутоните на конвектора Klatronik KN - 3077 жив бутон, можете ли да ми кажете, ако можете да знаете превключвателната верига?

  отговор

Добавете коментар