Последна проверка на електрическите панели и схемите за свързване на къщата

Анатолий пита:
Здравей Алексей.

Той набира време, напускам няколко седмици, затова създадох нова тема, за да избегна объркване.

Създадох окончателната схема на окабеляване в къщата. Моля ви да го проверите и да направите заключение, мога ли да събера щитове според тази схема?

Всички машини вече са закупени (включително машината за отваряне), също така има три RCD с параметри 40A - 30Ma (в диаграмата ги обозначих като RCD 1-2 и 4) могат ли тези RCD 1-2-4 с такива задайте параметри във веригата? - Остава да си купя UZO на позиции 3-5 и 6 (те са маркирани с червено на диаграмата) кажете ми с какви параметри да купя UZO 3-5-6 ???

Ако нещо трябва да се коригира в диаграмата, посочете грешки pzhl.
И друга група UZO-3> AV-6 комбинира гнездата с осветление, така че ще положа тази линия с кабел 2,5 mm2
Благодаря ви

Отговорът на въпроса:

Добре дошли!

RCD 4 - чрез него нагревателят се захранва, но е по-добре да закупите 10 mA, НО, имайте предвид, че RCD с такъв нисък ток на изтичане може да бъде фалшива, освен това, в същата тази група потопяема (както аз го разбирам) помпа в кладенеца ... Разбрах, в резервоара на уличен душ все още е опасно. Или когато плувате безуспешно, изключете захранването към нагревателя и ако стриктно спазвате това правило, можете да оставите 30mA. И не забравяйте да заземите резервоара и самия нагревател, ако има заземен терминал на него.

Останалите RCD приемат същото (30 mA), а токът може да бъде по-малък - 25A.

Решихте ли да изоставите инсталирането на въвеждащия AV в щита на икономическата единица? Това е вашето решение, нищо по същество няма да се промени! И RCDs от 40А във всички групи, които сте закупили с добра доставка. Там, така или иначе, токът е ограничен от входа AB до 25A.

В действителност ще има по-малко гуми, най-вероятно, както аз го разбирам ... Например след UZO-6 → AV-11 има 1 изход ...

И тъй като това е нормален щит, не виждам нищо подозрително и мисля, че ще работи добре.

Реалният експлоатационен опит ще покаже недостатъците на веригата и правилния избор на устройства за защита, същият RCD, ако няма фалшиви позитиви, тогава всичко е наред.

(1 гласа)
Зареждането ...

22 коментара

 • Kroyff

  Здравейте Александър!
  Много съм ви благодарен за помощта ви при изготвянето на схемата.
  Благодаря, всичко е ясно.
  На таблото на къщата няма повече въпроси, затова го изключих от схемата.
  Някои разяснения останаха на щита на икономическата единица.
  Той се обади от зетя и каза, че те все още планират да инсталират електрическа фурна с котлони до 3,5 кВт.
  В схемата на таблото на домакинската единица добавих друга група (UZO-5, AV-9)
  Кажете ми с какви параметри да поставя тези защитни устройства, тоест UZO-5 и AV-9 ???
  И последният въпрос: „Решихте ли да изоставите инсталацията на въвеждащия AB в щита на хоблока? Това е вашето решение, нищо по същество няма да се промени! ” - Не, не отказах да инсталирам въвеждащ AV в плота и го посочих в тази верига, но тук имаме дебат между същите злополучни електротехници, как да го използвам във веригата. Настоявам да свържем първия вариант, някои за втория вариант, да преценят спора ни.

  Послепис(от схематичната диаграма на таблото на къщата) "В действителност вероятно ще има по-малко гуми, както аз го разбирам ... Например след UZO-6 → AV-11 има 1 гнездо ..." -
  Може би ще има секунда, за бръснач - възможно ли е това?

  Още веднъж искам да ви благодаря за помощта.
  Благодаря!

  Отговарям
  • Admin

   Имате вход 25А, нали? Свързвайки се според 1-ва опция, можете да консумирате 50 A, защото два екрана с входове 25А ще бъдат успоредни и не са свързани помежду си.

   чрез свързване през въвеждащата автоматична машина у дома (опция 2) - ще можете да консумирате 25А максимум с ДВА панела. Ако входният кабел е проектиран за такъв ток - моля (основното е, че няма проблеми с мрежата / захранването).

   А прекъсвачът ли се изправя и до машината? Той също е на 25А? Ако отговорът е да, тогава се свържете според 1 вариант. Ако няма автоматична машина към брояча - свържете се според опция 2.

   Що се отнася до гумите - поне подредете целия щит с тях))), ако само би било удобно за вас.

   Отговарям
 • Андрю

  В първата диаграма има земя и в двата панела има PE шини, но какво ще кажете за всички контакти с два проводника? И не е ясно как ще използвате цялото си електронно оборудване с вход 25А, на свой ред или по график, няма друг избор.

  Отговарям
  • Admin

   Анатолий умишлено не ги е нарисувал, за да не претовари визуално веригата, вместо това просто накара „Вената“ да слезе от гумата, като „отива за всичко по-долу“ ...

   Отговарям
   • Андрю

    И не е необходимо да се очертават три проводника на диаграмата, той има всички гнезда подписани и това показва VVGng 2 × 2.5

    Отговарям
    • Admin

     Може би описаният човек, за непрофесионалния човек, той начерта отлична диаграма и добре разбра нюансите.

     Отговарям
 • Kroyff

  1. - "В първата диаграма има земя и в двата панела има PE шини, но какво ще кажете за всички контакти с два проводника?" -
  Всичко се захранва от трижилен кабел, земята просто не е посочена в диаграмата.

  2. - И не е ясно как ще използвате цялото си електронно оборудване с вход 25А, на свой ред или по график, няма друг избор.
  В момента има два еднополюсни 25А всеки ((през една фаза, през друга нула) и това е за цялата къща с hozblok ... (Затова искам да преработя всичко)

  И всичко няма да се включи едновременно ...

  Отговарям
  • Admin

   Не обръщайте внимание, всеки мисли, че можете да поставите всяка машина на входа и да изчислите нейната стойност, като добавите текущата консумация на всички устройства ... Ето, един абонат брои 100A за вход.

   Отговарям
   • Kroyff

    Здравейте!
    Поръчах Kolchuginsky кабел (3x2.5 (100 метра) + 3x1.5 (50 метра)) в ETM (поръчвам всичко останало) - кабелът получи доста стотинка.
    Поради това, поради финанси, реших да спестя малко на схемата, разчитах на онези защитни устройства, които вече са налични (AB + RCD)
    В резултат на това схемата беше следната.
    Какво мислиш?
    Благодаря!

    Отговарям
   • Kroyff

    Какво можете да кажете за групата UZO 4 + AB 8-9?

    Отговарям
   • Kroyff

    Errata от групата на осветлението - разбира се, 3x1.5 кабел

    Отговарям
 • Kroyff

  Благодаря за помощта, Алексей.

  Отговарям
 • Kroyff

  ???

  Отговарям
  • Admin

   Извинявам се, че дълго време не отговорихте. Не видях коментара ти. Какво не е наред с тази група? Същото като останалите - всичко е наред.

   Отговарям
 • Kroyff

  Благодаря ти, Алекс.

  Отговарям
 • Анатолий

  Здравей, Алексей.
  Пристъпи към сглобяването на щитовете. Имаше въпрос относно заземяването (може би след две седмици и ще имаме време да направим заземяването веднага, особено тримата тук)
  Кажете ми, разбрах ли правилно тази "тема"?
  Рисунка приложена
  В диаграмата казвате ли всичко добре?
  Благодаря.

  Отговарям
  • Admin

   Ако не комбинирате PEN (нула от входа), тогава всичко е правилно - ще получите заземяваща система на КТ, но обикновено на входа след брояча, входът към входната машина комбинира нулата със земята, след което нулата става не комбинирана работна и защитна проводница (PEN ) и всичко, което е свързано с PE шината, се превръща в работещ и защитен проводник.

   Отговарям
 • Kroyff

  Здравейте.
  „Но обикновено на входа след брояча, към входния автомат те комбинират нула със земята“ - разбирам ли правилно? - промени схемата и издържа изпита ...
  благодаря

  Отговарям
 • Kroyff

  Оказва се, че заземяването според схемата TT е по-лошо? - Ако НОРМАЛНО на входа след брояча комбинира нула със земята?

  Отговарям
  • Admin

   тъй като няма 100% гаранция, че превключвателят на заземяването ще се окаже добър с ниско съпротивление и това може да не осигури правилна защита, а при tn-c-s, във всеки случай, ще изтече заземена „нула“. Отбелязваме също, че в TT вие само RCD ще предпазите от изтичане, в TN-C-S може също така да работи машината с добро късо съединение към корпуса.

   Е, по принцип можете да се консултирате с местен електротехник какво ще каже ...

   Отговарям
 • Kroyff

  Благодаря ви много, само че не ми отговорихте, самата верига с комбинираната земя и земя, правилно ли съставих схемата?

  Отговарям
 • Kroyff

  И още един въпрос.
  Възможно ли е да заведете заземяващия проводник до гърба на плота, не от шината PEN на общия клапан (клапата извън къщата) - а от PE шината на клапата на къщата до PE шината на халбата?

  Отговарям

Добави коментар