4 компетентни схеми за свързване на еднофазен RCD

Остатъчно токово устройство Той ще предпази окабеляването в частна къща или апартамент от течове на течове, но в същото време няма да предпази проводниците от късо съединение и претоварвания в електрическата мрежа. Ето защо този продукт е инсталиран с прекъсвач. След това ще разгледаме как правилно да направим схема за свързване на еднофазен RCD към мрежа със и без заземяване!

Най-добре е да монтирате продукта след електромер, но пред машината.

На вашето внимание 4 типични схеми за свързване на RCD в еднофазна мрежа.

Свързване на един общ AVDT:

Добър пример за свързване на контакти

Инсталационна схема на няколко прекъсвачи на остатъчен ток за група:

Свързване на множество AVTT

Свързване на няколко прекъсвачи на остатъчен ток заедно с въвеждащ прекъсвач:

Електрическо окабеляване в апартамента 220 V

Монтаж в двупроводна мрежа (без заземяване):

Двужично окабеляване

Моля, обърнете внимание, че трябва да свържете устройството отгоре, последната снимка е предоставена само с илюстративна цел, така че да разберете как RCD е монтиран в мрежа без заземяващ проводник. Обърнете внимание и на факта, че всяка от опциите има следната последователност от свързващи елементи: автоматична машина за вход - брояч - RCD. Такава схемаRCD връзка максимално защитава окабеляването ви от всички видове заплахи.

Исках също да ви дам няколко препоръки относно подготовката на тази схема:

 • Ако окабеляването в частна къща или апартамент ще включва повече от един мощен електрически уред, по-добре е да инсталирате отделно устройство за остатъчен ток за всяка група проводници. Тази опция ще ви позволи да контролирате всяко устройство поотделно и от своя страна в случай на неизправност да изключите електричеството не в цялата захранваща мрежа, а само на определено място.
 • Ако електрическата мрежа е проста, без мощни домакински уреди, е по-добре да използвате монтаж на дифавтомата, Това устройство едновременно защитава мрежата не само от токове на утечка, но и от късо съединение, заедно с претоварвания (функции AB).

Във видеото по-долу, ясно са разгледани предоставените опции за монтаж на прекъсвача на диференциалния ток и също така обяснява къде е рационален всеки един от методите за свързване:

Това е всичко, което исках да разкажа за схемите за свързване на RCD в еднофазна мрежа с заземяване и без т. Нар. "Заземяване". Надяваме се, че тези проекти са били полезни и разбираеми за вас!

Прочетете също:

(18 гласа)
Зареждането ...

13 коментара

 • Николас

  Здравейте. Кажете ми, на 1-ва диаграма "нула" е свързана към RCD (отдолу, тоест с "EXIT"?) От акаунта
  chika.A НА ДРУГИ СТРАНИЦИ "ТОП" към "ВХОД" на UZO. Това ЛИЧНОСТ ??

  отговор
  • Admin

   Като цяло, да, няма никаква разлика, но все пак се препоръчва дори от производителя да свързва входните проводници отгоре.

   отговор
  • Алексей

   RCD в мрежата със системата за заземяване TN-C е ЗАБРАНЕН да инсталирате! Не бъркайте хората!

   отговор
   • Ким

    Алексей, не бъркай хората сами.
    Можете и дори трябва да използвате диференциална защита в системата TN-C !.Само вие трябва да го направите правилно - разделете PEN на N и PE преди сплитер (преди RCD / difavtomat).
    1,77,80 PUE 7izd
    ... .. Ако е необходимо да се използва RCD, за да се защитят отделни консуматори на енергия, получаващи захранване от системата TN-C, защитният PE проводник на захранващия приемник трябва да бъде свързан към PEN проводника на веригата, подаващ захранващия приемник на защитното превключващо устройство. "

    отговор
    • Admin

     Не съм написал този коментар, но и Алексей) Факт е, че сте абсолютно прав, всъщност това е нула, но нула е взета ПРЕДИ RCD, т.е. осигурява диференциална защита. Но всъщност автоматът от по-високо ниво може вече да работи тук.

     отговор
 • Сергей

  Добър ден ми кажи. RCD струва 10 mA за светлина и 30 mA за контакти. по някаква причина, когато сравнително мощен товар е включен рязко (бормашина, шлифовъчна машина (600 вата или вана с хидромасаж от 1 кВт)), той избива Uzo при 10 mA, което стои на светлината. Каква може да е причината? RCD са паралелно.Може би трябва да замените RCD с по-голям ток ??

  отговор
 • Александър

  Необходимият материал плюс може би вашата работа.

  отговор
 • Irene

  Добър ден По повод изтичането на електромера е направена подмяна, веднага след подмяната узото е прекъснато, електротехникът свързан по същия начин като предишния, той се обърна, обърна, изпробва, не може, в резултат на което първата машина беше поставена с главата надолу поради скъсяване на жицата, (виж снимката) леко изгорен, почистен, след това сменен на нов и го настройте правилно, но узото не работи (((((забранено ((((броячът наистина е приет)
  Какво да правя? Защо не го държи близо? Асоциация на собствениците на електротехници

  отговор
 • Виталий

  Със сигурност не съм електротехник
  Но на тел 3х4 автоматична 32А не се слага!
  Телта ще изгори, преди машината да се отключи

  отговор
  • Admin

   Съгласен съм, по-добре е да се сложи 25А, но веригата не е предвидена за това.

   отговор
  • Роман

   Виталий, Меден кабел (не жичен) 3x4 mm.kv. (GOST) LONGLY поддържа 38A, така че рейтингът на машината при 32A (когато се гледа по отношение на напречното сечение на проводника) е избран правилно, но неговата характеристика B, C, D, K, Z и ток на късо съединение влияят на времето на изключване от късо съединение, т.е. които предоставя "подстанция".

   отговор
 • Алексей

  Какво мислите, че електротехникът с жилищния отдел ще промени проводниците? Какви бяха проводниците и свързани. Сменихте брояча, машината и всичко, чао.

  отговор

Добавете коментар