Модерно окабеляване - какво трябва да бъде

Електрическото окабеляване на модерна къща трябва да отговаря на съществуващите изисквания за безопасност и да гарантира изпълнението на възложените му функции. Тъй като броят на домакинските електрически уреди е нараснал многократно в сравнение с миналото време, има нужда да прегледате качеството на електрическото окабеляване във вашия дом. Подхождайки към този въпрос отговорно и компетентно, е възможно жилищата да бъдат не само възможно най-безопасни, но и удобни. В тази статия ще разкажем как може да се подреди модерно окабеляване в апартамент или частна къща.

Откъде да започна

Първата стъпка е да замените алуминиевия проводник с меден. Тъй като алуминият става крехък с течение на времето, а изолацията върху такива проводници е унищожена, тези фактори водят до загуба на електричество в апартамента или до спонтанно запалване в аварийни райони. В допълнение, медният проводник има по-ниско вътрешно съпротивление в сравнение с този на алуминия. Тоест, медна жица е в състояние да предава повече ток през себе си, което означава, че може да достави по-мощен товар.

Кабел за електрическо окабеляване

Трябва да се има предвид, че за осветление трябва да вземете жица с по-малко напречно сечение от 1-1,5 мм, за електрически контакти да изберете тел от 2,5 мм, а за да свържете електрическа фурна и фурна, ще трябва да изберете напречно сечение от 4-6 мм.

Между другото, комбинирайки проводници по този начин, можете да спестите пари при закупуване на материал. Най-добре е да вземете кабел за електрическо окабеляване на мед - VVGngедноядрен в изолация без горене. Ако бюджетът позволява, можете да вземете NYM кабелТози проводник е направен по немска технология, има двойна изолация, която не поддържа горенето и дима. Важни свойства на тези кабели - те не поддържат изгарянето, което е много важно за безопасността на съвременните жилища.

VVGNG срещу NYM

Преди да продължите със подмяната на окабеляването, трябва да съставете схема на окабеляване, Той ще вземе предвид нюансите и броя на контактите, лампите, ключовете, сензорите и мястото им в апартамента. Кабелна телевизия, интернет и телефонен кабел също са част от окабеляването. В същото време при проектирането на интелигентен дом е необходимо също така да се осигурят комуникационни проводници с всички възможни сензори за аларма, по-специално тяхното относително положение.

Важно! Съвременна схема на окабеляване е съставена в специална програма, която може да бъде платена или безплатна. Най-добрият програми за изтегляне на електрически вериги бяха прегледани от нас в отделна публикация, към която се позовахме.

За удобство при ремонта или поддръжката на електрическото окабеляване е необходимо да разпределите линиите между групите потребители и да защитите всеки с отделна машина. С прости думи, поставете не една жица над целия апартамент, както преди, но във всяка стая протягайте кабелите от щита, един до гнездата (от 2,5 квадратни метра.мм) и един за осветление. Свържете гнездата в стаята според схемата на звездите. Ето защо в таблото на модерна вила можете да видите няколко автоматични устройства за осветление, контакти, отделен прекъсвач за електрически печки, домакински сгради и др. за как да разделим окабеляването на групиказахме.

Публикуване в групи

Важно е да се: Ако в къщата влязат три фази, разпределете товара на фазивъзможно най-равномерно.

Модерна защита на апартаменти и къщи

Електрическият панел също претърпява промени в монтажа на модерно окабеляване. Сега електрическата мрежа на къщата е разделена на зони и защита е инсталирана на всяка от зоните:

Много електрически уреди не понасят пренапреженията на електрозахранването и дори малките пренапрежения могат да причинят значителни щети под формата на изгорени домакински уреди. За борба с това разрушително явление са разработени устройства, които контролират величината на напрежението. При промяна на параметрите релето за напрежение изключва потребителите, като по този начин защитава тяхната работа. Според зададените параметри на напрежението релето постоянно измерва външното напрежение на мрежата. В случай на отклонение (обикновено по подразбиране е 170 волта по-ниско и 250 горни прагове на напрежение), цялата мрежа се изключва след НН. След няколко минути устройството отново следи параметрите на напрежението и, ако всичко е наред, осъществява връзка. По този начин устройството помага да се избегнат електрически сривове и спонтанни пожари. За градски апартамент е доста подходящо реле с комутационна мощност 40 ампера - PH40.

Реле на бариерно напрежение

Ако изведнъж в домашната мрежа се случи късо съединение (произволно свързване на фазовия и нулев проводник), токът в проводника се увеличава стотици пъти. В този момент проводникът се загрява до състояние на топене, което в повечето случаи може да доведе до запалване на предмети наблизо и до повреда на електрически устройства. За да се предотврати късо съединение, в захранващата верига са инсталирани прекъсвачи, които реагират на рязък скок на тока и прекъсват веригата с техните контакти. Това не е устройство, на което трябва да спестите, когато проектирате модерни електрически проводници. Преди да закупите някоя марка машина, трябва да прочетете отзивите за този производител. В този случай самият продавач трябва да поиска сертификат за производство. Това ще предпази от придобиване на фалшив или подстандарт.

Автоматични машини

От своя страна нашият портал препоръчва марки на прекъсвачи ABB, Schneider Electric, Legrand.

Преди да инсталирате машината, е необходимо да се определи натоварването. По правило на контактите е инсталиран автоматичен превключвател от 16 до 25 ампера, а за осветление са достатъчни 6-10 ампера. Можете да запишете, ако правилно изчислите тока на потребителя в изходящата група и закупите необходимите машини. Факт е, че автоматичните машини на надеждни производители на различни позиции значително се различават по цена.

За да се контролира състоянието на изолация на мрежата и потребителите, е задължително да се инсталира RCD или дифавтомат във всяка от наблюдаваните зони в екрана. Принципът на работа на такива устройства се основава на сравнение на два тока, входящ и изходящ, в специален трансформатор. ако текущ теч Ако това не се случи чрез изолация към земята, а през човешкото тяло, когато докосне частите на живо, RCD ще изключи напрежението, запазвайки живота му. За помещения като правило се инсталира RCD с номинална стойност 30 mA (милиампери), а за бани или помещения с висока влажност 10 mA. Общият RCD в щита за цялата къща или къщичка е зададен на номинална стойност от 100 до 300 mA.

Остатъчно токово устройство

Устройство за контрол на качеството разклонителни кутии и състоянието на контактите в контакти и удължителни кабели, които предотвратяват прегряване на места с лош контакт и възможни спонтанни пожари - ултразвук. Устройството за защита от искра ще изключи товара, докато дъгата и топлината повредят окабеляването. Защо е необходимо да се инсталира устройство за ултразвуково тестване - нито автоматична машина, нито диференциален превключвател, нито дори реле за напрежение не са в състояние да разпознаят процеси на дъга и искра на места с лош контакт. Ето защо модерното окабеляване в дървена къща включва инсталирането на защита срещу искри. В апартамент и обикновена тухлена къща можете също да го играете безопасно и да инсталирате тази опция за защита.

Не се прави без заземяване

Когато събирате апартаментен щит, използвайте заземителна верига TN-C-S вместо остарял двужилен TT, В новата система се появява допълнителен PE проводник - заземяване, сега към консуматора трябва да дойдат три проводника: L фаза, N нула, PE земя. Всеки уред със специален PE терминал трябва да бъде заземен. Ако във вашата къща или апартамент няма заземяване, тогава тази схема не е трудно да се направи със собствените си ръце. В поредица от статии на сайта подробно беше обсъден дизайнът на заземяващия контур за самостоятелно инсталиране. Всичко, което трябва, е да изучите секцията: https://my.electricianexp.com/elektroprovodka/zazemlenie-i-molniezashhita.

Дизайнът на заземяващата система на къщата

Какво друго е важно да знаете - забранено е да се произвежда изчезващ в апартаментите на стария жилищен фонд. Т.е. използвайте допълнителна нула N (без да надстройвате цялата окабеляване на къщата) като PE проводник. Причината за това е, че в случай на авария (нулева скъсване на проводник на пода отдолу), проводникът придобива опасен потенциал и обекти, свързани с такъв проводник, могат да бъдат шокирани. В такива случаи е по-добре да не свързвате PE проводника никъде до по-добри моменти, докато домашната мрежа не бъде надградена.

Какво още трябва да знаете

За надежден контакт, модерното окабеляване е сглобено като дизайнер на пружинни контакти WAGO терминални блокове, Използването им намалява времето за окабеляване. Имайте предвид обаче - можете да използвате „vagi“ в случаите, когато натоварването е малко, т.е. когато свързвате контакти към захранващи устройства с ниска мощност и групи за осветление. При големи натоварвания препоръчваме да използвате по-надеждни методи за свързване на токопроводими проводници, например, кримпване с ръкави или заваряване.

Връзката се поддържа от терминален блок

Що се отнася до гнездата, на пазара се появиха умни Wi-Fi контакти и същото по принцип, дистанционно контролирано Wifi светлинни превключватели, С тяхна помощ можете да контролирате електрически уреди и осветление в къщата от различни места. Това е интелигентно окабеляване, което може лесно да се направи на всеки, който има интерес.

Поставен на wifi гнездо

Друг важен момент е интелигентното осветление в къщата, което може да бъде организирано с помощта на радиоуправляеми полилеи или като опция - умни led крушки, Говорейки за последното, умните крушки могат да усилват Wi-Fi сигнала, да се включват и изключват в съответствие с даден график (правейки ефекта от човешкото присъствие), да променят цвета и нивото на осветеност. Като цяло, имайки смартфон под ръка, можете да играете с цвят и светлина, докато лежите на дивана.

Умна крушка

Говорейки за съвременни методи за окабеляване, през последните години все повече се практикува полагането на кабела на тавана и обратно в пода. Тези методи имат своите предимства и недостатъци, но най-важното е, че алтернативата на класическото прокарване на кабели вътре в стените се развива все повече и повече. Не искате да ровите стените - можете просто да положите кабела вътре в окачения или окачения таван. Основното е да направите точките за свързване на вените на разположение за проверка и ремонт.

Електрическо окабеляване на тавана

Това е всичко, което искахме да ви кажем за това какво е модерното окабеляване в апартамент и частна къща.Както можете да видите, има много нови чипове и най-важното - все повече и повече внимание се обръща на безопасността и комфорта на работещите електрически уреди в къщата. Надяваме се предоставената информация да ви е била интересна. Редакция my.electricianexp ще се радваме да отговорим на всичките ви въпроси в коментарите!

И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео, което подробно описва какво е електрическото окабеляване в модерен апартамент:

Свързани материали:

Зареждането ...

Добавете коментар