Съвети за избор на реле за напрежение за домакинска мрежа

От година на година производителите на домакински електрически уреди и електронно оборудване предлагат по-сложни и модерни продукти. Последицата от въвеждането на постиженията на научно-техническия прогрес е, че дори и най-простият електрически продукт, използван в домакинството, е оборудван с електронни средства за управление и управление за неговата работа. Оборудването става по-сложно, поддръжката му е все по-удобна, в същото време проблемите със стабилността на параметрите на електрическата мощност в мрежата остават същите. Пренапреженията и пониженията на напрежението се отразяват неблагоприятно върху работата на електрониката, намаляват експлоатационния й живот и могат също да доведат до трайната загуба на домакински уреди. Причините за нестабилността на параметрите на електричеството са много, характерни и най-често срещани, необходимо е да се отбележи рязко претоварване на мощността текущ фазов дисбаланс, аварии на електропроводи, свързани с прекъсване или припокриване на проводници и въздействието на мълниите върху тях, неизправности в електрическата верига. Правилният избор на технически средства за защита от пренапрежение ще осигури дългосрочна и безпроблемна работа на домашния парк от електрически уреди. В тази статия ще разгледаме как да изберем реле за напрежение за апартамент и частна къща.

Реле на напрежение или стабилизатор - кое е по-добре?

За да се защитят потребителите на електроенергия, са осигурени стабилизатори на напрежението с възможна опция за инсталиране, както на входа на домашната електрическа мрежа, така и за едно устройство. Тези устройства наблюдават параметрите на напрежението в мрежата, последвано от привеждането им до номинална стойност. Въпреки това, въпреки всички предимства на стабилизиращите системи, те имат съществен недостатък - сравнително дълъг период от време, през който параметрите на захранването се привеждат до номиналната стойност, което не винаги е приемливо за сложно, чувствително и скъпо електронно оборудване. Най-добрият вариант за защита на електрическите уреди от пренапрежения и понижения в електрическите параметри са реле за напрежение (Ph). Основното предимство на тези устройства е скоростта, времето за реакция се измерва в наносекунди. Дизайнът на устройството предвижда регулиране на прага.

Опции за защита на захранването

Релето за напрежение изпълнява функциите за наблюдение на параметрите на мрежовото напрежение и моментално изключване на потребителя в случай на неприемливо отклонение от номиналната стойност. Електронно устройство, сглобено на базата на компаратор или микропроцесор, действа като работно тяло. В зависимост от техническите условия на защитеното оборудване, които определят допустимите отклонения на текущата стойност от номиналното, релейното устройство осигурява възможност за избор на прага на чувствителност на устройството.На практика се използват модели, които осигуряват автоматично подаване на електроенергия на потребителя след нормализиране на параметрите на напрежението, както и възобновяват работата си след натискане на бутона за отключване. Решението кое от двете горепосочени защитни устройства да се избере трябва да се вземе въз основа на конкретни условия.

Ние определяме вида на връзката

Към днешна дата релетата, направени в няколко дизайна, се предлагат на потребителя, в зависимост от вида на връзката към домашната мрежа:

  1. Щепсел и гнездо.
  2. Удължителен кабел.
  3. Модул с DIN шина.

Всички горепосочени видове релейни характеристики са широко използвани и са подходяща и доказана опция за мониторинг на параметрите на мрежата. За невежествен човек е трудно да реши как да избере правилното реле за напрежение, приемливо за дом или апартамент. Отговорът на въпроса трябва да се търси въз основа на задачите, които ще бъдат възложени на защитното устройство.

Захранващ кабел инсталиран директно в изхода на апартамента. Изборът на тази опция за управление е идеален за защита срещу пренапрежения и понижения в напрежението на единичен електрически уред. Цифровата платка, с която е оборудвано това устройство, показва текущата стойност на напрежението в мрежата.

Удължителен кабел Принципът на работа е идентичен с щепсел-гнездо, разликата е, че това устройство е оборудвано с два или повече гнезда. При закупуване на pH за защита на няколко потребители е препоръчително да изберете удължителен кабел.

Многофункционален защитник от пренапрежение

Реле под формата на модул, монтиран върху DIN шина, Той е свързан в разпределителното табло на апартамент или къща и е проектиран да предпазва от неприемливо скокове на мощността всички електрически консуматори на апартамент или къща. Дизайнът предвижда работата на устройството в режим на максимално и минимално реле, както и да изпълнява функциите на реле за време.

Дин релса

НН имат ограничения на тока; техните контакти за мощност са проектирани за максимално натоварване от 11 kVA. Ако общата консумация на енергия на потребителите надвишава тази оценка, устройството трябва да се използва като междинно реле. Като разединител на захранващата мрежа е необходимо да се инсталира магнитен стартер или контактор, който трябва да бъде избран, като се вземе предвид общото натоварване на домашната мрежа.

Изберете фазата и номиналния ток на устройството

PH са разделени на трифазни и еднофазни. Трифазните модели се използват в мрежи от 380 волта за защита на електрическите задвижвания. За апартаментна мрежа от 220 волта трябва да бъде избрано еднофазно реле за напрежение.

Също така е важно да изберете номиналния ток на pH. За да направите това, първо трябваопределете консумацията на енергия на електрическите уреди и изберете характеристиките на устройството с марж от 20-30%. Например, ако трябва да изберете pH за климатик с номинален ток 5 ампера, е напълно достатъчно да закупите реле с номинален ток 10 ампера. Ако трябва да защитите всички окабелявания в апартамента или къщата, обърнете внимание на номиналното прекъсвач, Ако машината е на 25А, трябва да изберете реле при 32А или 40А. Ако номиналният ток на машината е 32А, рН трябва да бъде 40 и за предпочитане 50 А.

За да разберете, еднофазните релета за напрежение за инсталиране в гнездо са проектирани за ток от 6 до 16 ампера. Устройствата, монтирани на DIN шина, могат да издържат натоварване от 8 и до 80А (максимален ток, с номинален ток 63А, модел VA-протектор 63А).

Остава важен въпрос коя марка апарати е по-добре да изберете, за да осигурите защитата на електрическото оборудване на апартамента. Най-популярната на пазара е линията DC Electronics ZUBR. За справка трябва да се отбележи, че ZUBR е остаряла марка, в момента продуктите на компанията се доставят под името RBUZ.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Експертни съвети

Сега знаете как да изберете реле за напрежение за дом и апартамент.Както можете да видите, критериите за избор са доста прости: трябва да вземете решение за версията на устройството, фаза, номинален ток и марка.

Ще бъде полезно да прочетете:

Експертни съвети

(10 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Алексей

    И казвате нещо, което знаете за релето за напрежение SVENvps - 16pd към изхода. Искам да свържа хладилник или да избера друг, например novatek-elektr или бизон, в електрически контакт Кой от тях бихте препоръчали?

    отговор

Добавете коментар