Съвети за инсталиране на стенен контакт в суха стена

Днес облицовката на стени с листове от GKL се използва много често. Това е удобно, защото всички неравности на носещите стени и прегради са внимателно скрити зад рамката от профили и гипс. Изобщо не е трудно сами да инсталирате изход в сухото строителство, дори ако сте чайник в електротехника. По-нататък ще ви разкажем всички нюанси на инсталацията „Направи си сам“, както и ще предоставим визуални видео инструкции и примери за снимки на всяка фаза на инсталиране.

Стъпка 1 - Подготвителна работа

Първо трябва да подготвите всички инструменти и материали за фиксиране на изхода в сухото строителство. За да инсталирате сами продукта, трябва да имате:

 • Пробийте със специална резачка (корона), за да направите дупка в гипсовата стена. Диаметърът на короната трябва да бъде 68 мм - стандартният размер на гнездото за монтаж в мазилка.Снимка с гипсова корона
 • Ниво на сградата и маркер за дупки.
 • Индикаторна отвертка за проверка на мрежовото напрежение.
 • Фигурална отвертка, за да закрепите пластмасова чаша, свържете проводниците и всъщност инсталирайте гнездото в сухото строителство.

Обръщаме вашето внимание на факта, че ще предоставим инструкции за инсталиране на продукта в сухото строителство от момента, в който окабеляването във всички стаи е разведено и в същото време всички стени са покрити с листове от гипсокартон. Можете да научите повече за основните електрически работи в статията - как да се проведе окабеляване в къщата!

Стъпка 2 - Стъпкане на гипс

И така, ние се приближаваме към основния процес. Първо, според схемата на окабеляване, трябва да определите къде искате да изрежете дупка за инсталиране на изхода в преграда за гипсокартон. На избраното място поставете маркер върху кръста върху сухото строителство, който ще бъде центърът на бъдещата дупка. Ако решите инсталирайте изходния блок в стена от мазилка (няколко парчета наведнъж), трябва да направите няколко кръгли стробчета подред. Между другото, височината на инсталирането на търговски обекти не е стандартизирана от GOST или правилата на PUE, така че можете да поставите "електрическата точка" където искате. За да направите това, използвайте нивото на сградата и едно просто правило - разстоянието между центровете трябва да бъде 72 мм, както е показано на снимката по-долу. След като направим маркировката, можем да пристъпим към решетката на GKL листа.Оптималното разстояние между стробовете в гипсСтъпки за инсталиранеУдряне с перфоратор с корона

Тук няма нищо сложно - поставете основната тренировка в центъра на кръста и внимателно пробийте мазилката. Цялата технология за вмъкване е разгледана подробно във видео пример, с който препоръчваме да се запознаете.

Преглед на възможни грешки и съвети за инсталиране

Стъпка 3 - Прикрепване на гнездото

Изобщо не е трудно правилно да фиксирате долнището в сухото строителство. Както можете да видите, на корпуса има 4 винта: 2 за закрепване на самата кутия към стената и 2 за инсталиране на контакта. За да започнете, извадете проводниците за връзка от портата отвън. След това изрежете дупка в долната част на пластмасовата чаша за входа на захранващите проводници.След това внимателно инсталирайте гнездото в сухото строителство и използвайте двата винта, за да фиксирате стъклото в строб. Притискащите крачета от противоположните страни сигурно фиксират продукта в сухото строителство.Снимка на пластмасова чашаПремахване на проводници изпод стената

Инсталирана кутия

Трябва да се отбележи, че празнотата между носещата стена (тухла) и листа от гипсокартон трябва да бъде най-малко 45 мм (височина на подраста). Ако във вашия случай разликата е по-малка, ще трябва да работите малко перфоратор - смажете вдлъбнатината в бетон или тухла, за да може пластмасовата кутия да бъде инсталирана без проблеми. Трябва също да знаете, че няма да можете да фиксирате правилно гнездото в сухото строителство без гнездо, така че незабавно обмислете всички възможни препятствия и ги отстранете, преди да инсталирате пластмасовата чаша.

Стъпка 4 - Свързване на проводници

Когато успеете безопасно да инсталирате гнездото в стената, можете да продължите към свързването на контакта в сухото строителство. Свързването на проводници не е трудно дори за начинаещ електротехник. Основното е да изключите електричеството на входния щит, за да не бъдете шокирани по време на инсталирането и връзката. Преди да продължите с електрическата работа - проверете напрежението на проводниците в контакта, като използвате индикатора. Ако не знаете как да използвате индикаторна отвертка, препоръчваме ви да прочетете съответната статия.

С помощта на индикаторна отвертка

Всичко, което трябва да направите, е да свържете нулата (N, синьо), земята (PE, жълто-зелено) и фазата (L, обикновено кафяво) към съответните клеми на тялото на гнездото. Затегнете сърцевините, така че контактът да не се разхлаби и пластмасата да не започне да се топи след инсталиране и свързване, както в този случай може да се случи късо съединение на окабеляването и като резултат - пожар в къщата.Подготовка на електрически проводнициСвързване на ядра

Правилно фиксирано тяло

Монтаж на капака

Когато свържете всички проводници, можете да поставите гнездото в гнездото и да го закрепите с винтове. Монтирането под гипсокартон може да се извърши или с помощта на двата останали винта на гнездото или да инсталирате корпуса, като разпръснете краката на самия гнездо. След инсталирането и свързването просто трябва да фиксирате пластмасовата рамка и декоративния капак, което очевидно не е трудно.

Направи инструкции за инсталация

Това е цялата технология на монтаж. Както можете да видите, изобщо не е трудно да инсталирате изход в сухото строителство със собствените си ръце, основното е да вземете предвид всички препоръки и да бъдете внимателни, когато инсталирате електрически работи. Между другото, според същите инструкции, превключвателят на светлината е инсталиран и свързан в суха стена, както и двоен изход. Ако нещо не ви е било ясно, съветваме ви да гледате видео примери, които подробно описват как да монтирате кутията, изкопайте мазилката и свържете проводниците!

Подобни материали:

Преглед на възможни грешки и съвети за инсталиране

Направи инструкции за инсталация

Зареждането ...

8 коментара

 • Сергей

  разстоянието между центровете трябва да е 72 мм, а не см. Правилно.

  отговор
 • Юджийн

  Благодаря ви! Много ясно и очевидно!

  отговор
 • жури

  Благодаря ви за инструкцията.

  отговор
 • гост

  Не разбрах към какво е прикрепен бумът в сухото строителство. например след суха стена, нагревател, а след това дървена стена

  отговор
  • Admin

   Към самата гипсокартон.

   отговор
   • гост

    така ще виси. за гипсокартон нещо може да бъде? например дъска или релса

    отговор
    • Admin

     Защо ще се мотае? Ако закупите специален цокъл за гипскартон, инсталирайте гнездо (той е здраво фиксиран с притискащи крака), тогава гнездото няма да виси.

     отговор

Добавете коментар