3 начина за изолиране на проводници у дома

След като свържете голите проводници с усукване или запояване, е необходимо да се изолира точката на свързване с високо качество. Днес има няколко основни начина за изолиране на проводниците - използване на електрическа лента, свиване на топлина или дори специални капачки на ЛПС. По-нататък ще разкажем на читателите ElecroExpertaкак да изолирате проводниците в стената, под вода и дори под земята.

Предпазни мерки за безопасност

Като начало, нека да поговорим за това, какви правила трябва да спазвате, когато изолирате живели собствените си ръце. Първо, строго е забранено изолацията на живи проводници. Определено трябва да прекъснете връзката прекъсвач в разпределителното табло. На второ място, за да се защити кръстовището, е необходимо да се използват само материали, които отговарят на GOST за изолация и черупки. С прости думи - не използвайте найлонови торбички, скоч лента или друг боклук. Например, за любимата на всички електрическа лента от PVC има GOST 16214-86, на която трябва да отговаря, и технически спецификации, изградени на нейната основа.

Качествена изолация на проводници

Силно препоръчваме да не използвате лепяща лента като изолация, като Този материал няма достатъчно изолационни свойства. Сега ще разгледаме как правилно да изолираме проводниците у дома, а също така ще ви предоставим най-надеждните изолационни материали.

Преглед на изолацията

Към днешна дата се препоръчва използването на материали като:

 • PVC изолационна лента. Има добра еластичност. Използва се най-често и в много случаи от практиката - като се започне от монтаж в разклонителна кутия, завършва под качулката в кола, Предлага се в различни цветове, което го прави удобен за изработка цветни маркировки проводници.
  Фото цветна електрическа лента
 • НВ изолационна лента. Памукът се счита за остарял. Добър за изолационни съединения в близост до източници на висока топлина. Предимството на HB лентата е, че тя е по-устойчива на ниски температури по време на монтажа, но при продължителна употреба може да натрупа влага.Изолационен материал
 • Свиване на тръбата (ТУК). Свиването е един от най-модерните и надеждни изолационни материали. Препоръчва се да го използвате, ако трябва да изолирате място. електрически проводници не само в къщата, но и в земята, както и в колата. Освен това, ако използвате термосвиване в няколко слоя или заедно с електрическа лента, тогава такава връзка може да работи известно време дори под вода.батиста
 • ЛПС капачки, Това не е метод за изолиране, а метод за свързване. Той не осигурява защита срещу проникване на влага, но компресира усукани проводници, което отговаря на изискванията за свързване на проводници (параграф 2.1.21, Глава 2.1 PUE). Следователно, PPE капачките са отлични, ако дължината на откритата секция на сърцевината не надвишава дължината на сърцевината или ще изолирате сърцевината с термосвиваема или електрическа лента.
  ЛПС

Така че ние предоставихме най-надеждните и популярни изолационни материали сред електротехниците. След това ще ви кажем как правилно да изолирате голите контакти с електрическа лента, термосвиваеми и специални капачки.

Видео преглед на съществуващите методи за изолиране

Между другото, EKF произвежда както негорима PVC лента, така и влакнеста основа на памук, така че можете да изберете правилния вариант за собствените си условия. Важно е да се отбележи, че PVC лентата се предлага в 7 цвята, това ви позволява да я използвате за проводници за цветно маркиране. Можете да изберете от професионална електрическа лента (клас A: широка, с по-дебела основа) и за общи домакински цели (клас B: тя вече е по-тънка).

Инструкции за употреба на изолатори

Е, тук стигаме до основния брой на статията - направете сами технология за изолация на тел. Тъй като има няколко материала, ще се спрем на всеки и ще ви кажем как сами да изолирате голите вени.

Ако използвате електрическа лента, първо трябва направете добър обрат на проводниците, Ако проводниците са многожични, се препоръчва допълнително да ги спойкате за по-надеждна връзка. След това обратът е огънат в една от страните, както е показано на снимката, след което електрическата лента се навива на гола секция от поне 2 слоя. Тази техника често се използва в апартамента, дори от опитни електротехници. Електрическата лента може да се използва при свързване на проводници в разклонителна кутия, полилей, при прехвърляне на изхода и дори под мазилката, ако връзката е в разклонителната кутия. за коя електрическа лента е по-добра за електрическо окабеляване, разказахме в отделна статия.Свързване на единичен и жилен проводникЗащита на голи проводници

Също така не е трудно да се изолират откритите вени чрез свиване. Основното нещо, което трябва да запомните, е важен нюанс - тръбата трябва да бъде носена на един от проводниците, преди да бъдат сплетени. След запояване или усукване поставянето на камбрик (нарича се и това) няма да работи. Когато контактите са свързани, тръбата трябва да се издърпа до откритото място на връзката и след това да се нагрее със строителен сешоар. За това как да използвате свиване, описахме подробно в отделна статия: https://my.electricianexp.com/termousadochnaya-trubka.html.Свиване на снимката

Ако сешоарът не е под ръка, се разрешава да се нагрява с обикновена запалка; основното е да се гарантира, че топлинният свиване плътно се затяга на кабела. Препоръчва се да използвате тръбата HERE, когато потапяте проводника във вода (например, ако захранващият кабел на потопяемата помпа е повреден). В допълнение, термосвиваемостта се използва, когато полагане на кабела под земятаако трябва да свържете подземно окабеляване. Също така се препоръчва да изолирате проводниците с този материал в банята, дървената къща, банята или на улицата, за да защитите надеждно кръстовището от вода.

Кое е по-добре: термосвиваема или електрическа лента

PPE капачките се използват най-добре при инсталиране на електрически проводници в къща и апартамент. ЛПС е компактен и ви позволява бързо да изолирате усукването. Всичко, което трябва, е да завиете капачката върху проводниците докрай, както е показано на снимката по-долу.Свързване на клемната кутия

Ако трябва да защитите усукване на тънки проводници, например в слушалки, не е препоръчително да използвате електрическа лента, тъй като тя няма да приляга плътно. В този случай можете да направите без електрическа лента, като използвате обикновен суперклей. Всичко, което трябва да направите, е леко да пуснете лепило върху откритата зона на малки проводници. В мрежата от 220 волта този метод не се препоръчва, защото лепилото всъщност като силиконов уплътнител бързо ще падне. Между другото, с пистолет за лепило също не е необходимо да изолирате сърцевините, по подобна причина.

За допълнителна изолация на кабела от заек, котка или кученце в къщата (домашни любимци обичат да подстригват проводници), се препоръчва да се използва калаено фолио. За останалите начини защита за окабеляване на животнипрочетете в съответната статия!

Така че ние предоставихме всички съществуващи методи за изолиране на голи проводници със собствените си ръце.Както можете да видите, не е толкова трудно да изолирате жицата под вода самостоятелно, в стената и на земята, основното е да изберете подходящия материал за изолация. И накрая, препоръчваме във влажни помещения и на открито допълнително да защитите окабеляването с гофриране, което допълнително ще защити кръстовището, така че водата да не попадне върху откритите контакти.

Видео преглед на съществуващите методи за изолиране

Кое е по-добре: термосвиваема или електрическа лента

(22 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • Андрю

  Моля, кажете ми, че трябва да усуквате под водата как да го направите правилно у дома, благодаря по-рано.

  Отговарям

Добави коментар