Сглобяваме трансформатора у дома

В живота има ситуации, когато се нуждаете от трансформатор със специални характеристики за конкретен случай. Например мрежовият приемник в любимия ви приемник изгоря и нямате такава подмяна. Но има и други ненужни превозни средства от старото оборудване, които лежат около празен ход, така че можете да опитате сами да ги прекроите за конкретни параметри. След това ще ви кажем как да изчислите и да направите трансформатор със собствените си ръце у дома, предоставяйки всички необходими формули за изчисление и инструкции за монтаж.

Част за сетълмент

Така че нека започнем. Първо трябва да разберете какво е такова устройство. Трансформаторът се състои от две или повече електрически намотки (първична и вторична) и метална сърцевина, изработена от отделни железни плочи. Първичната намотка създава магнитен поток в магнитната верига и това от своя страна предизвиква електрически ток във втората намотка, както е показано на диаграмата по-долу. Въз основа на съотношението на броя на завоите в първичната и вторичната намотка, трансформаторът или увеличава, или намалява напрежението, а токът се променя пропорционално на него.

домашно приготвени продукти

Работна схема

Максималната мощност, която трансформаторът може да даде, зависи от размера на сърцевината, следователно при проектирането те се отблъскват от наличието на подходящо ядро. Изчисляването на всички параметри започва с определянето на общата мощност на трансформатора и натоварването, свързано към него. Следователно, първо трябва да намерим силата на вторичната верига. Ако вторичната намотка не е една, тогава тяхната мощност трябва да се сумира. Формулата за изчисление ще изглежда така:

P2 = U2 * I2

когато:

  • U2 е напрежението на вторичната намотка;
  • I2 е вторичният ток.

След получаване на стойността е необходимо да се изчисли първичната намотка, като се вземе предвид загубата от трансформация, прогнозната ефективност от около 80%.

P1 = P2 / 0.8 = 1.25 * P2

От стойността на мощността P1 се избира сърцевина, площта на напречното й сечение S.

Определение на раздел

S = √ P1

когато:

  • S в сантиметри;
  • P1 на ват.

Сега можем да открием коефициента на ефективен трансфер и трансформация на енергия:

w '= 50 / S

когато:

  • 50 е честотата на мрежата;
  • S е напречното сечение на желязото.

Тази формула дава приблизителна стойност, но за лекота на изчисление е доста подходяща, тъй като произвеждаме частта у дома. След това можете да започнете да изчислявате броя на завоите, можете да направите това по формулата:

w1 = w '* U1

w2 = w '* U2

w3 = w '* U3

Тъй като изчислението е опростено и е възможен малък спад на напрежението под товар, увеличете броя на завоите с 10% от изчислената стойност. На следващо място, трябва правилно да определите тока на нашите намотки, трябва да направите това за всяка намотка поотделно съгласно тази формула:

I1 = P1 / U1

Определяме диаметъра на необходимия проводник по формулата:

d = 0.8 * √I

Въз основа на таблица 1 изберете проводника с желаното напречно сечение. Ако няма подходяща стойност, закръглете до табличния диаметър.

Таблица с раздели

Ако изчисленият диаметър не е в таблицата или ако се получи прекалено много запълване на прозореца, тогава можете да вземете няколко проводника с по-малко напречно сечение и да получите желания общ.

За да разберете дали бобините пасват на нашия домашен трансформатор, трябва да изчислите площта на прозореца на приемника, това е пространството, оформено в сърцевината, в което са поставени бобините. Вече известният брой завои се умножава по напречното сечение на проводника и коефициента на запълване:

s = w * d² * 0.8

Това изчисление се извършва за всички намотки, първични и вторични, след което е необходимо да се обобщи площта на бобините и да се направи сравнение с площта на прозореца на магнитната верига. Прозорецът на сърцевината трябва да е по-голям от площта на сечението на бобината.

Видове магнитни ядра

Производствена процедура

Сега, като имате изчисления и материал за сглобяване, можете да започнете да навивате. Върху подготвената картонена намотка полагаме първия слой от намотката. За да направите това, е удобно да използвате електрическа бормашина, като държите бобината в патрона с помощта на специално устройство (болт с две шайби и гайка може да действа като него). Като фиксираме тренировката на масата или работната маса, при ниски скорости полагаме жицата, завиваме, за да завием без припокривания. Между слоевете тел поставяме един слой изолация - кондензаторна хартия. Между първичната и вторичната намотка трябва да се направи два слоя изолация, за да се избегне срив.

Технология на навиване

Много по-лесно е, ако планирате да превъртите готовия трансформатор до желаното напрежение. В този случай е достатъчно да се преброят броя на завоите на вторичната намотка по време на развиване и да се знае коефициентът на трансформация:

w '= U2 / w2

Можете да изчислите необходимия брой завъртания за необходимото напрежение:

w2 = w '* U2

Препоръчваме също да гледате видеоклип, който ясно демонстрира реда на сглобяване на трансформатора у дома:

Технология на навиване

Преди тестване позвънете на намотките, уверете се, че съпротивлението им не е твърде малко, няма счупвания и счупвания по тялото на продукта. Първото включване трябва да се извърши с изключително внимание, препоръчително е да включите лампа с нажежаема жичка с мощност 40-90 вата последователно с първичната намотка.

Проверка работи

Тази статия предоставя инструкции, които обясняват как да направите трансформатор със собствените си ръце у дома. Например, ние описахме последователността на изчисляване и сглобяване на бронирания модел, като най-често срещания тип преобразуватели. Неговата популярност се дължи на простотата на производството на намотки, лекотата на сглобяване, ремонт и промяна. На базата на този домашен продукт можете лесно да направите tr-r за зареждане на автомобилна батерия или можете да направите повдигащ се tr-r за лабораторно захранване, електрическа горелка за дърва, горещ нож за рязане на пяна или друго устройство за нуждите на домашен майстор.

Ще бъде интересно да прочетете:

Технология на навиване

Проверка работи

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар