Колко кабел е необходим за захранване на къща или апартамент?

Има два основни метода за изчисляване на дължината на кабела за дизайна на окабеляването в стаята. Първият и в същото време правилен - въз основа на готовата схема на окабеляване, вторият - изчисляване на общата площ на помещенията. След това ще разгледаме и двата метода, така че да знаете как да изчислите количеството кабел за електрическо окабеляване в частна къща или апартамент.

Схема за помощ!

Най-добре и точно е да извършите изчислението, като предварително сте го съставили схема на окабеляване на къщата.

Схема за окабеляване на стаята

Следните точки трябва да бъдат посочени в подготвения проект:

 1. Точният брой контакти, превключватели и разклонителни кутии, както и височината на тяхното закрепване и начинът за свързване към мрежата (чрез разклонителни кутии в помещения или директно от панела). Прочетете повече за местоположението на контактите в апартамента в статията: https://my.electricianexp.com/pravilnoe-raspolozhenie-rozetok-v-kvartire.html.
 2. Места на монтаж на всички осветителни тела в стаите: брави, полилеи и най-важното - прожектори. Между другото, преди да изчислите дължината на кабела за окабеляване, определете височината на тавана. Трябва да разберете, че маржът ще бъде около 20 см, ако таваните няма да паднат, и около 50 см, ако таванът слиза 30 см.
 3. Избрано сечение на кабела за изходящата група, свързващо мощни електрически уреди и осветителната линия. Например при проектирането на осветление обикновено се използват проводници със сечение 3 * 1,5 мм2, гнездата се нуждаят от кабел с по-мощни проводници - 3 * 2,5 мм2, Що се отнася до мощните електрически уреди, дори за свързване на плота, трябва да се използва кабел с напречно сечение 3 * 6 мм(съгласно SP 256.1325800.2016 стр. 10.2). Както знаете, това е много важен момент при изчисляване на дължината на окабеляването, защото Ще трябва да закупите всеки тип тел поотделно в нужното количество. Изчислете напречното сечение на кабела по мощност и ток без никакви проблеми.

Между другото, със свързването на домакински уреди, също трябва да вземете решение незабавно. Най-вероятно за всяка група електрически уреди ще трябва да провеждате отделен проводник от панела, а не просто да извеждате нова линия от разклонителната кутия в стаята!

След като вече сте подготвили проект за визуално окабеляване, можете да изчислите колко кабел е необходим за захранване на къщата или апартамента. Разбира се, идеално е незабавно да се изпълни маркиране на стените и тавана за окабеляванеза да може след това просто да измерите всички начертани линии с лента и да изчислите общия брой на всеки тип проводник за проектираната мрежа, но, както показва практиката, никой не прави това.

Стена маркировка за окабеляване

Освен това трябва да направите следните корекции в изчислението, за което може би не сте знаели:

 • Общият брой на проводниците, умножен по коефициент 1.1-1.2. Това е резерв, който няма да позволи ситуация, когато няколко метра не бяха достатъчни до гнездата и трябва да отидете да купите материал.
 • Оставете марж от поне 20 см върху контакти и превключватели за свързване на електрически проводници.
 • Ако не сте решили за тавана, по-добре е да изчислите запаса от поне 50 см кабел за свързване на тела.
 • за монтаж на разпределително табло Прикладът трябва да е около 50 cm.

Тук по този принцип можете самостоятелно да изчислите количеството материали за инсталиране на електрическо окабеляване в къща или апартамент. Ще поговорим за по-проста технология за изчисление по-долу.

Вариант за мързеливите

Ако сте твърде мързеливи, за да губите време за проектиране на домашната си мрежа, можете да използвате опростеното изчисляване на дължината на проводниците. Този метод, между другото, се използва от много дори професионални електротехници, които от собствен опит могат да изчислят колко тел е необходим за определен обект. Долната линия е, че трябва да изчислите количеството кабел за окабеляване за площта на стаята. Всичко е много просто - вземете площта на частна къща или апартамент и умножете по "2". Това е приблизително толкова, колкото са ви необходими дължини на кабелите за провеждане на окабеляване.

изчисления

Освен факта, че това е „изчисление по око“, не трябва да забравяме и за важен нюанс - по този начин можете да изчислите само дължината на една от линиите (осветление или мощност). Но за да разберете точно колко жица ви трябват за контакти и колко за осветление, няма да работи.

В този случай отново е обичайно да се вземат продукти в съотношение 1: 1,5 - 1 част за провеждане на светлина в помещенията и 1,5 части за контакти и свързващо оборудване. Например, ако една къща има площ от 100 кв.м., ще трябва да купите 200 метра за лампи и 300 метра за контакти.

Въз основа на отзивите на много членове на форума, включително електротехници, можем да кажем, че тази опция за изчисляване на окабеляването в повечето случаи е правилна. Хората пишат, че например в едностаен апартамент от 40 кв.м. 100 метра кабел бяха достатъчни. В същото време за захранването на двуетажна вила с обща площ 400 кв.м. достатъчно е да се изчисли 1 км от всеки тип жица. Ако изчислението е неправилно, по-добре е да купите няколко десетки метра, отколкото да преплатите доста прилична сума.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклипа, върху който е изчислено сумата материали за окабеляване:

По този начин можете да разберете колко жица е необходима за захранване на собствения ви дом. Между другото, ако решите да направите отворено окабеляване, трябва да изчислите дължината на кабелните канали само въз основа на готовата схема. Надяваме се, че сега знаете как да изчислите количеството кабел за окабеляване.

Прочетете също:

(27 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Вячеслав

  Жилището е 44 квадратни метра, отне 140 жици тел, това е общото количество проводници от 1,5 и 2,5 кв. Мм. Коридор, баня, кухня, коридор, малка стая, килер.

  отговор
 • Майкъл

  малцина

  отговор
 • Майкъл

  Коридор: 2 групи, Баня: със старшина 3 групи. Кухня: електрическа печка, електрическа фурна, миялна машина, контакти и осветителни тела, и тази 5 група, зала; 2 групи; Малки стаи; 2 групи; килер; 1 група. С това преразпределение ще изминат повече от 140 метра.

  отговор

Добавете коментар