7 идеи за изграждане на домашна вятърна мелница

Дълго време човечеството използва вятърната енергия за собствените си цели. Вятърните мелници, ветроходните кораби са познати на мнозина, за тях е писано в книги и исторически филми. В наши дни вятърният генератор не е загубил своята актуалност, защото с него можете да получите безплатно електричество в страната, което може да ви бъде полезно, ако светлините са изключени. Нека да поговорим за домашно направени вятърни мелници, които могат да бъдат сглобени от импровизирани материали и налични части с минимални разходи. За вас сме предоставили една подробна инструкция със снимки, както и видео идеи за още няколко варианта за сглобяване. Така че, нека да разгледаме как да направите генератор на вятър със собствените си ръце у дома.

Инструкция за монтаж

Има няколко вида вятърни турбини, а именно хоризонтални, вертикални и турбинни. Те имат фундаментални разлики, техните плюсове и минуси. Принципът на работа на всички ветрогенератори обаче е един и същ - вятърната енергия се преобразува в електрическа енергия и се натрупва в батерии, и вече с тях отива за нуждите на човека. Най-често срещаният изглед е хоризонтален.

Хоризонтален модел

Той е познат и разпознаваем. Предимството на хоризонталния вятърен генератор е по-високата ефективност в сравнение с другите, тъй като остриетата на вятърната турбина винаги са под влияние на въздушния поток. Недостатъците включват високата нужда от вятър - тя трябва да бъде по-силна от 5 метра в секунда. Този вид вятърна мелница е най-лесният за правене, затова често се приема за основа от домашните майстори.

Ако решите да опитате да сглобите ветрогенератор със собствените си ръце, ето няколко препоръки.

Трябва да започнете с генератора - това е сърцето на системата, дизайнът на винтовия монтаж ще зависи от неговите параметри. За това са подходящи автомобилни генератори от местно и чуждестранно производство, има информация за използването на стъпкови двигатели от принтери или друга офис техника. Велосипедно моторно колело може да се използва и за направата на вятърна мелница за електричество. По принцип почти всеки двигател или генератор може да направи, но трябва да се провери за ефективността.

Примери за генератори

След като сте решили енергийния преобразувател, трябва да сглобите редуктора, за да увеличите скоростта на вала на генератора. Един оборот на витлото трябва да е равен на 4-5 оборота на вала на генераторното устройство. Тези параметри обаче се избират индивидуално въз основа на мощността и характеристиките на вашия генератор и лопатка. Част от шлайф или система от колани и ролки може да действа като редуктор.

Важен възел на вятърна мелница

Когато сглобката на генератора на предавките е сглобена, те започват да откриват нейната устойчивост на въртящ момент (грамове на милиметър). За да направите това, направете рамо с противотежест на вала на бъдещата инсталация и с помощта на товара разберете с каква тежест рамото ще слезе. За приемлив резултат се счита по-малко от 200 грама на метър. Размерът на рамото в този случай се приема като дължина на острието.

Много хора смятат, че колкото повече остриета, толкова по-добре.Това не е напълно вярно. Нуждаем се от големи обороти и много винтове създават по-голяма устойчивост на вятър, тъй като ние ги произвеждаме у дома, в резултат на което в един момент входящият поток забавя винта и ефективността на инсталацията спада. Можете да използвате витло с две остриета. Такъв витло с нормален вятър може да върти повече от 1000 оборота в минута. Можете да направите остриетата на домашен генератор на вятър от импровизирани средства - от шперплат и поцинковане, от пластмаса от водопроводи (както е на снимката по-долу). Основното условие е материалът да е лек и издръжлив.

Какво да правим остриета

Лек винт ще увеличи ефективността на вятърните турбини и чувствителността на въздушния поток. Не забравяйте да балансирате въздушното колело и да премахнете нередностите, в противен случай по време на работа на генератора ще слушате как вият и вият, а вибрациите ще доведат до бързо износване на частите.

Балансирани остриета

Следващият важен елемент е опашката. Той ще държи колелото в поток от вятър и ще завърти структурата в случай на промяна в посоката му.

опашка

Дали да направите или не да направите токов колектор зависи от вас. Това ще усложни дизайна, но ще ви спести от честото усукване на жицата, което е изпълнено с прекъсване на кабела. Разбира се, в негово отсъствие понякога ще се наложи да развиете жицата сами. По време на пробното изпълнение на вятърния генератор, не забравяйте за мерките за безопасност, въртящите се остриета представляват голяма опасност.

На мачтата е монтирана настроена и балансирана вятърна мелница, не по-малко от 7 метра от земята, фиксирана с разширителни кабели. Освен това, също толкова важен възел е акумулаторната батерия. Най-често използваната автомобилна киселинна батерия. Невъзможно е да свържете изхода на домашен генератор на вятъра директно към батерията, това трябва да стане чрез реле за зареждане или контролер, който можете да сглобите сами или да закупите такъв готов.

Диаграма за сглобяване на вятърни мелници

Принципът на работа на релето се свежда до контрол на заряда и натоварването. В случай на пълно зареждане на батерията, тя превключва генератора и батерията, за да зареди баласт, системата има тенденция винаги да се зарежда, избягвайки презареждането и не оставя генератора без натоварване. Вятърната турбина без товар може да се завърти доста силно и да повреди изолацията в намотките с развит потенциал. В допълнение, високите обороти могат да причинят механично разрушаване на елементите на вятърния генератор. Следва преобразувател на напрежение от 12 до 220 волта 50 Hz за свързване на домакински уреди.

Схема на свързване

Сега Интернет е пълен с диаграми и чертежи, където майсторите показват как сами да направят вятър генератор с мощни магнити. Дали те са толкова ефективни, колкото са обещани, е спорно. Но си струва да опитате да съберете инсталация за производство на вятърна енергия за къщата и след това да решите как да я подобрите. Важно е да натрупате опит и тогава вече можете да прекарате пръст в по-сериозно устройство. Свободата и разнообразието от импровизирани вятърни мелници е толкова огромно, а елементарната база е разнообразна, че няма смисъл да ги описваме всички, основният смисъл остава същият - вятърният поток развърта винта, скоростната кутия увеличава скоростта на вала, генераторът генерира напрежение, след това контролерът поддържа нивото на заряд на батерията и с той вече приема енергия за различни нужди. Тук на този принцип можете да направите генератор на вятър със собствените си ръце у дома. Надяваме се, че нашите подробни инструкции с примери за снимки са ви обяснили как да направите подходящ модел на вятърна мелница за вашия дом или лятна къща. Препоръчваме ви също да се запознаете с майсторски класове по сглобяването на домашно устройство във видео формат.

Визуални уроци

За да направите лесно вятърния генератор за генериране на електричество у дома, препоръчваме да се запознаете с готови идеи във видео примери:

Така че ние предоставихме всички най-прости и достъпни идеи за сглобяване на импровизирана вятърна мелница. Както можете да видите, дори дете лесно може да направи някои модели устройства. Има много други опции за домашно приготвени продукти: на мощни магнити, със сложни остриета и т.н.Тези конструкции трябва да се повтарят само ако има известен опит в тази област, трябва да започнете с прости схеми. Ако искате да направите ветрогенератор така, че той да работи и да се използва по предназначение, продължете според инструкциите, предоставени от нас. Ако имате въпроси, оставете ги в коментарите.

Ще бъде интересно да прочетете:

(13 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • urmonjon

    Аз също исках да направя същия генератор на вятър; не мога да го получа; моля, кажете ни повече; автомобилен генератор подходящ или вентилатор за охлаждане

    отговор

Добавете коментар