Какви контакти в чужбина - преглед на 14 вида от цял ​​свят

Днес в света има над 10 вида контакти и щепсели. Ето защо, когато излизате във ваканция, е много важно предварително да знаете кои гнезда се използват в избраната от вас страна. В противен случай може да попаднете в ситуация, в която зарядното устройство от лаптоп или мобилен телефон просто не може да бъде свързано в хотелската ви стая. В най-добрия случай трябва да отидете да си купите „местно“ зарядно устройство или адаптер, но ако вашето място за почивка са курортни острови, като в Малдивите, тогава ще бъде много по-трудно да се реши проблема. В тази статия решихме да кажем на читателите на сайта my.electricianexp, какви са гнездата в различните страни по света и защо няма един-единствен стандарт, който би изглеждало логично решение.

Защо гнездата се различават

След като откри и намери начини за прилагане на електрически ток към планетата, всяка монополистка компания се опита да „избие“ пазара за себе си, като стандартизира токови честоти, напрежения и дори видове електрически токове, които са различни от конкурентите. И въпреки факта, че предаването на променлив ток по проводник спечели състезанието, все пак бяха узаконени 2 основни стандарта: 230 Volt / 50 Hertz и 110 Volt / 60 Hertz. Въпреки това, първият стандарт се използва в по-голямата част от света (165 от 214 държави), това може да се види ясно на картата:

Напрежение и честота в различни страни

Но що се отнася до гнездата и щепселите, в различни страни поради появата на нови електрически уреди на пазара, задачата беше да направят връзката им с мрежата бърза и безопасна. Така всяка страна, и по-специално производствените компании, започнаха да предлагат свои собствени конектори на пазара, което впоследствие доведе до тяхното стандартизиране в конкретни региони.

Имаше опити да се направи стандартен един съединител по целия свят, но известните световни войни обезсилиха всеки такъв опит. Освен това, поради разликата в напреженията в различните страни, ако типът на гнездата е един и същ, можете да изгорите устройството, като го свържете към мрежа с отлично напрежение от номиналната му стойност. В резултат на това развитието и по-нататъшното използване на адаптери и трансформатори станаха неофициално приети, което ни позволи не само да използваме внесено оборудване, но и да използваме собственото си извън страната.

Така че, нека да разберем какви видове контакти са в различни страни по света.

Световните стандарти за аутлет

В света съществуват следните видове контакти и щепсели (изброяваме ги с имена): A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O. Общо 14, но има също и други класификации, изброихме най-популярните и добре познати типове. Помислете къде се използват и как изглеждат.

Веднага представете на вашето внимание така наречената карта на розетата на света:

Видове гнезда в различни страни

тип А и B (Северна и Централна Америка, Канада, Япония). Те се различават само по наличието на допълнителен контакт за заземяване - третият конектор в гнездото и третият щифт в щепсела (за тип B).Следователно щепселът A може да бъде свързан към гнездото B, а напротив, той няма да работи, въпреки че в мрежата има информация, че някои майстори просто отхапят третия контакт (заземяване) и след това можете да свържете щепсела B към гнездото A. Но не е необходимо да правите това. Друг момент, в японската "версия" на контакти и ключове, щифтовете и конекторите са еднакви, а в американския един щифт е по-голям от другия. Следователно японските щепсели могат да бъдат свързани към американски търговски обекти, а напротив, това няма да работи.

А и Б

Най-известните страни в света, където се използват гнезда и щепсели тип A / B: Мексико, Бахамски острови, Бразилия, Доминиканска република, Колумбия, Корея, Куба, Перу, Саудитска Арабия, Тайван, Филипини, Япония. Моля, обърнете внимание, че в някои от тези страни са популярни и други стандарти.

Важно! Само гнездата от тип A и B се захранват от напрежение 100-127 Волта, всички останали типове, с изключение на N, се захранват от напрежение 220-240 волта. Клас N се захранва от 100-240 волта.

Тип гнезда C преди се използва в почти всички европейски страни, както и в страните от бившия СССР, включително Русия. Единствените изключения са Великобритания, Ирландия, Кипър и Малта. Това е остаряла версия, която днес почти не е популярна (освен, че с такива тапи могат да се доставят евтини китайски уреди).

C

тип D Използва се в бившите британски колонии: в Индия (включително GOA), Непал, Намибия и Шри Ланка. Важно е да се отбележи, че Тип D е остарял пример за британската тапа тип G, която сега се използва в съвременните електрически уреди. Следователно, можете да намерите контакти и щепсели от тип D само в остарял жилищен фонд.

D

Следващ тип E - Това са френски контакти и щепсели. По-познати са ни с изключение на щифта в гнездото, разположен над двата стандартни конектора. Това заземяване, съответно, в щепсела има специална вдлъбнатина за контакт на заземяване. Можете да се срещнете с такава производителност на електрически контакти във Франция, Словакия, Белгия и Тунис. Освен това гнезда тип E се срещат в такива известни страни по света като Камерун, Канарските острови, Мадагаскар, Мароко, Полша, Сирия и Чехия.

E

Тип гнезда F широко използван в Русия, Беларус, Украйна и в Европа. Това е немският стандарт, който спечели най-голяма популярност сред местната публика. Причината е способността да издържат на токове до 16А и удобната работа. Немският стандарт може да се намери в такива туристически страни като Австрия, България, Унгария, разбира се Германия, Гърция, Грузия, Дания, Испания, Исландия, Италия, Индонезия, Монако, Холандия, Португалия, Турция, Хърватия, Черна гора и други. ако сте в Бали, не се притеснявайте за несъответствието на щепселите и контактите.

F (Euro щепсел и евро гнездо)

тип G - Британски контакти и щепсели. В допълнение към Обединеното кралство, те се използват широко в Ирландия, Малайзия, Сингапур, Хонконг, Доминиканската република, Виетнам, а също и в Кипър. Важно е да се отбележи, че този стандарт е почти единственият, използван в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Електрическите тапи от клас G имат не само специфичен външен вид, но и имат предпазител, което е много необичайно. Така че, ако сте например в Англия, помислете за последната функция.

Британски стандарт

тип Н доста рядко и се използва само в Израел, снимката показва как изглежда:

Израелски стандарт

Тип гнезда и щепсели аз малко подобен на предишния (H), но съединителите и щифтовете са под различен ъгъл. Те могат да бъдат намерени в Китай, Австралия, Аржентина и Нова Зеландия.

аз

На следващо място по азбучен ред са гнездата за клас J, които се срещат в Швейцария и Лихтенщайн и след това доста рядко. Важно е да се отбележи, че щепселите от тип C могат да бъдат свързани към J контакти, но напротив, връзката не е възможна поради наличието на трети щифт.

J

Много хора видяха „усмихнати гнезда“, наподобяващи усмихнато лице, а някои дори приличаха на писък. Такива сладки устройства се използват в Мадагаскар, в Гренландия, както и в Дания, на тях е присвоено писмото K, Щепсели от съветски тип (тип C) могат да се включат в тези радостни търговски обекти.

Smile Rosette (K)

Гнездата с конектори в един ред са от тип L, Те могат да бъдат намерени в Италия, Северна Африка, както и в Уругвай и Чили. В тези търговски обекти могат да се включат тънки щифтове тип C.

L

Много подобни на стандартните D са гнездата и щепселите от тип М, Те често се срещат в страни като Свазиленд и Лесото, както и в Южна Африка.

Стандарт в Южна Африка

Гнездата от тип J, за които вече говорихме, изглеждат почти еднакви и N, Има малка разлика в разстоянието от централния конектор до другите два, но устройствата не са съвместими помежду си. Клас N, прилаган в Бразилия, съвместим с вилиците от клас C.

Бразилски стандарт

Е, последният тип търговски обекти, които ще бъдат разгледани в тази статия са О, Можете да ги намерите в Тайланд, съвместими конектори с щепсели C.

Тайландски изход

Важно да знаете и да разберете

Както вече посочихме по-горе, в Америка, Канада, Япония и някои близки страни напрежението и честотата на променлив ток са различни от обичайните 230 волта 50 херца. И ако можете да разрешите проблема с несъответствието на щепсела и гнездото, можете да използвате адаптера, след което свържете оборудването, което е несъвместимо с параметрите на "задграничната" мрежа, ще го деактивирате. Е, ако се справите без наранявания и спешни случаи.

Ето защо обърнете внимание на характеристиките на електрическите уреди, които възнамерявате да свържете в хотела, и ги сравнете с характеристиките на електрическата мрежа на страната, в която решите да отидете. Има електрически уреди, които могат да работят без допълнителни трансформатори при напрежение 100-240 волта. Ако това не е вашият случай, закупете предварително специален трансформатор за увеличаване / увеличаване и свържете оборудването през него.

Така че ние разгледахме какви видове и видове електрически контакти са в различни страни по света. Надяваме се, че предоставените снимки и кратка информация ви помогнаха да проучите този проблем и да намерите правилния отговор. Ако сме пропуснали държава, пишете в коментарите, ще се радваме да отговорим бързо!

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар