Препоръки за инсталиране на слънчеви панели във вашия дом

Днес ще ви разкажем как да инсталирате соларни панели за дома със собствените си ръце. Всъщност етапите на инсталиране на панели или колектори, които се използват в съвременните частни домове за автономно отопление, не са твърде отнемащи време. Проблемът е, че трябва правилно да разположите устройствата на покрива, така че те да могат да функционират с висока скорост на ефективност. По-нататък ние ще ви предоставим стъпка по стъпка инструкции за инсталиране, както и визуални снимки и видео примери!

Съществуващи опции за монтаж

На първо място, нека да поговорим за това как можете сами да инсталирате слънчеви панели у дома. Има няколко метода на инсталиране, а именно:

  1. На покрива на къщата с наклон не повече от 40 градуса. В този случай можете или да направите специална носеща конструкция от профили, или, ако ъгълът на покрива е повече от 30 градуса, инсталирайте соларни панели без рамо, както е показано на снимката по-долу (опция 2).Монтаж на рамкаАвтономно захранване на лятна резиденция
  2. На плоския покрив на сградата. При такива условия е необходимо да се направи специална метална рамка с наклонена равнина за монтаж на слънчеви панели под ъгъл спрямо покрива.Инсталиране на панели върху равна повърхност
  3. На стената. На практика този метод за инсталиране на слънчеви панели на покрива е изключително рядък. Както и в други случаи, първо се създава надеждна рамкова структура, към която се извършва закрепване. В този случай батериите също трябва да бъдат монтирани под ъгъл.Опция за стенен монтаж
  4. В земята върху специална опора под формата на прът. Тази опция за инсталиране може да се използва в региони с обилни снеговалежи или ако други опции за инсталиране, с изключение на стълбове, не са подходящи.Система за захранване на мачтите
  5. На балкона или лоджията. Ако решите сами да монтирате слънчеви панели в апартамента си, тогава можете да ги поставите на покрива на балкона или отвън, както е показано на снимките по-долу.Опция за настаняване зад балконаМонтаж на козирка

Най-често в дома се използват първата и втората опция за инсталиране. Сега ще разгледаме как да направите инсталирането на слънчеви панели със собствените си ръце и какви нюанси трябва да вземете предвид, за да направите всичко правилно.

Стъпки за инсталиране

Така че, преди сами да инсталирате панели на покрива на жилищна сграда, трябва да се уверите в следното:

  • Покривът е в състояние да издържи натоварвания от теглото на рамковата конструкция и самата батерия, която предстои да инсталирате.
  • Наблизо обектите няма да хвърлят сянка върху повърхността на батериите. Първо, недостатъчната слънчева енергия ще намали ефективността на устройствата, и второ, някои панели изобщо няма да работят, ако поне малка част от повърхностните сенки. Е, и трето, слънчевата батерия по принцип може да се провали поради така наречените „бездомни токове“.
  • Поривите на вятъра няма да представляват заплаха за автономната система (инсталираната конструкция не трябва да е платноходка).
  • Лесно можете да се грижите за повърхността на слънчевите панели (измийте ги от мръсотия, отстранете сняг и т.н.).Система за отстраняване на снягПералня въже

Въз основа на всички тези точки, първото нещо, което трябва да направите, е сами да изберете правилния, където е по-добре да инсталирате системата на покрива на къщата. Трябва веднага да се отбележи, че системата трябва да бъде разположена от южната страна на сградата, тъй като именно в тази зона пада максималното количество слънчева енергия в дневните часове.

След като решите къде точно ще бъдат поставени панелите (или колекторите), е необходимо да се пристъпи към монтажа на рамковата конструкция и нейното инсталиране на покрива. Не забравяйте да използвате само метални ъгли и профили. Не се препоръчва да се направи рамка от бар, защото той бързо ще загуби силните си свойства. Най-добре е да използвате квадратен профил с размери 25 * 25 мм или ъгъл, но на този етап всичко е чисто индивидуално - ако решите да инсталирате голям слънчев панел, профилната секция трябва да бъде с порядък по-голям.

Пълен преглед на инсталационните работи

Монтажи на покрива

Трябва да се обърне специално внимание на ъгъла на наклон на панелите към равнината на хоризонта, с други думи - на земната повърхност. За всеки регион условията са малко по-различни, но обикновено през пролетта се препоръчва инсталирането на слънчеви панели под ъгъл от 45 градуса и по-близо до есента 70-75. Ето защо е необходимо да помислите предварително върху дизайна на рамката, за да можете ръчно да изберете под какъв ъгъл да инсталирате системата под слънцето. Обикновено рамката е направена във формата на триъгълна призма и е прикрепена към покрива с болтове.

Веднага обърнете вашето внимание на факта, че на плосък покрив или на земята, не е необходимо да се извършва хоризонтален монтаж на панели. През зимата ще трябва постоянно да премахвате сняг от повърхността, в противен случай системата няма да работи.

Друго не по-малко важно изискване е да има въздушно пространство между покрива и слънчевата батерия (това е уместно, ако решите да инсталирате панела без рамка върху гъвкава или метална плочка). Ако няма въздушно пространство, разсейването на топлината ще се влоши, което може да повреди допълнително системата за кратък период от време! Изключение правят покривите, направени от шисти или ондулин, които благодарение на вълнообразната структура на покривния материал независимо ще осигурят въздушен подход.

Е, последната важна точка на монтаж - слънчевите панели трябва да бъдат монтирани в хоризонтално положение (дългата страна по протежение на къщата). Ако това правило се пренебрегне, може да възникне неравномерно загряване на горната и долната част на панела, което значително ще намали ефективността на използването на автономна система за захранване или отопление на частна къща.

Процедурата за инсталиране на системата за захранване на сайта на мачтите и стената, която можете в това видео:

Как да инсталирате конструкцията върху стълбовете

Монтажни панели на стената

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да инсталирате соларни панели за дома със собствените си ръце! Надяваме се, че предоставената инструкция с фоторепортажи и видео уроци беше интересна и полезна за вас!

Прочетете също:

Как да инсталирате конструкцията върху стълбовете

Пълен преглед на инсталационните работи

Монтажи на покрива

Монтажни панели на стената

(6 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар