Декодиране на маркиране на електродвигатели на вътрешни и чуждестранни

Електриците, участващи в експлоатацията на електродвигатели, произведени от СССР, нямаха затруднения при дешифрирането на обозначенията, които бяха нанесени на табелката.Индукционни двигателиспоред GOST имаха обозначенията A, A2, AO2, 4A, 4AM. Двигателите, произведени в страните от Общността, носят отлични обозначения. Например маркировката на електродвигатели, произведени в България, беше обозначена от MO вместо 4A, а 4AM като M. С разпадането на СССР производствените предприятия започнаха да използват тяхното обозначение, което затруднява електриците да избират двигатели за ремонтни работи. В тази статия ще бъдат разгледани маркировката на електродвигателите и тяхното декодиране.

Съвременно обозначение и интерпретация на параметрите на електродвигателите

Маркирането има няколко основни позиции:

 • марка (тип) електродвигатели;
 • опция за изпълнение;
 • работна дължина на оста на въртене;
 • монтажни монтажни размери;
 • дължина на сърцевината;
 • брой полюсни двойки;
 • структурна модификация;
 • климатична модификация.

Следва разшифроване на обозначенията на съвременните двигатели.

Дешифриране на общите обозначения EDДешифриране на общите обозначения на ED

По-долу виждате пример за цялостно етикетиране на асинхронни двигатели и неговото декодиране.

Пълна маркировкаПосочена е и степента на защита на електродвигателя от прах и влага според IP клас с числа от 0 до 8. Тук първата цифра е защита от прах, а втората - от влага.
IP степен на защитаВ този случай името показва версията за монтиране. Според инсталационния код можете да определите как се монтират двигателите - на краката или с помощта на фланец. Например IM 1081 говори за монтиране на лапи и че е възможно валът да се монтира нагоре, надолу или хоризонтално.

Обозначение на типа

За взривобезопасно електрическо задвижване пакетът придружаващи документи трябва да има сертификат, в който се посочва маркировката според степента на защита от експлозия, нейния вид и обхват на приложение. Също така, в маркировките на двигателя, ако за първи път е обозначена буквата В, тя е взривоопасна, например VA07A (M) -450-710.

Експлозионно маркиране на ED

Освен това, обозначението на двигателите с постоянен ток е различно от променливотоковите и има формата, както е показано на фигурата.

Маркиране на DC MotorsФигурата по-долу показва информация за тягови мотори, монтирани на кранове.

Маркиране на кранови двигателиПодобни данни са поставени на табелките с имена на електродвигатели.

Маркировка на двигателя на табелкатаИнформацията в табелата гласи, че:

 • AIR - тип асинхронна машина;
 • 80 - дължина на вала;
 • A-размер за монтаж;
 • 4-брой полюси;
 • У- е предназначен за работа в умерен климат;
 • 3 инсталирани на закрито.

Мощност 1,1 кВт, скорост на въртене 1420 об / мин. Може да работи от променлив ток от 220 или 380 волта при включване на намотките триъгълник или звезда.

Консумацията на ток ще бъде съответно 4.9 / 2.8A. Степен на защита IP54. Произведено в Република Беларус.

Схема на свързване и декодиране на обозначенията на терминалите в полето

На електродвигателя има клемна кутия, тя също се нарича "brno". Там, където болтовете закрепват констатациите на началото и края на намотките на статора.

Обозначение на намотките на двигателя в Бърно

Фигурата по-горе показва полето с клемната маркировка, а фигурата по-долу показва клемите на намотките, които чрез мост по определен начин могат да бъдат свързани чрез триъгълник или звезда:

 • U1 е краят на първата намотка, а W2 е началото на третата;
 • V1 е краят на втория, а U2 е началото на първия;
 • W1 е краят на третата, а V2 е началото на втората.

Чрез мост на контактите U1, V1, W1 получаваме връзката на намотките със звезда, а чрез мост на двойките контакти U1 с W2, V1 с U2, W1 с V2 - намотки, свързани с триъгълник.

Диаграми на свързване на намотките в клемната кутия и обозначаването на техните краища

Маркиране на внесени двигатели

Вносните мотори използват една и съща маркировка.

Импортирана табелаФигурата показва табелката на електромотор, произведена в Италия. Къде е маркировката подобна на домашните двигатели, но по европейски стандарти. Според тези данни можете да изберете вътрешен аналог.

Немската компания Siemens произвежда електродвигатели за различни цели. В този случай обозначението на табелката с данни показва данните за стандартното напрежение, но за различни честоти на захранващото напрежение. Фигурата по-долу показва дешифрирането на информацията от табелката на двигателя на Siemens.

Обяснение на указателната табела на двигателя на Siemens

Подобна маркировка на електродвигатели е поставена на табелите с марки на китайски производители. Често те произвеждат продукти под добре известни марки, като същия Siemens.

Определяне на параметрите на двигателя при липса на табела

Ако на двигателя няма табела и няма паспорт, възниква въпросът как да се определи неговата мощност. Има няколко начина да направите това:

 1. След измерване на диаметъра и дължината на вала, неговите параметри се изчисляват от таблицата.
 2. Като знаете общите и монтажните размери, от тази информация е възможно да изберете електрически двигатели, съгласно таблиците, които ще намерите на линка по-долу.
 3. Чрез измерване на съпротивлението на намотките формулата определя мощността. За да направите това, измерете съпротивлението, когато сте свързани със звезда. Резултатът се разделя на 2. Получените данни се заместват във формулата: P = (220v * 220v) / R, получената цифра умножаваме по 3, това ще бъде желаната мощност. Когато сме свързани със звезда, изчислението се извършва по същата формула, резултатът се умножава по 6. Получаваме необходимата мощност.
 4. След като свърза мотора към мрежата, амперметър измерва тока без натоварване. След това, според таблицата, се избират двигатели.

Тази ситуация често възниква на работното място. Следователно електротехниците трябва да разберат как да установят мощността на двигателите при липса на табелка.

При свързване електриците трябва да вземат предвид посоката на въртене на задвижващия вал, свързан към помпите. Това се отнася както за трифазните, така и за еднофазните двигатели. При някои двигатели към тялото се прилага стрелка, посочваща посоката на въртене.

Детайлно писахме за това в отделна статия, публикувана по-рано -https://my.electricianexp.com/kak-opredelit-moshhnost-elektrodvigatelya.html.

Маркиращи двигатели за RC модели

Маркирането на безчеткови двигатели на модела има два индикатора: диаметър / височина на статора или външни размери. Те са обозначени с четирицифрена цифрова стойност, например 2212. Първите две цифри определят диаметъра, а втората - дължината на статора в милиметри.

 

Кореспонденция на маркировката и размера на безчетковите мотори

Моля, обърнете внимание, че размерите са посочени не на корпуса, а на статора. Горепосоченият тип двигател 2212 е изпреварващ в дизайна, т.е. безчетков мотор с външен ротор. Размерите на тялото му ще се различават от 22 и 12 мм.

Размерите на безчетковите двигатели с външен ротор върху външната част не съответстват на маркировката - тя показва размерите на статора

Външните размери на статора обаче са маркетингов ход на мениджърите по продажби, тъй като в него може да има каквато и да е намотка.

Затова разгледахме каква е маркировката на електродвигателите и тяхното декодиране. Ако имате въпроси, попитайте ги в коментарите под статията!

Свързани материали:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар