Прахосмукачката започна да работи шумно - как да поправя?

Една от типичните повреди на прахосмукачките е силната работа. Ако устройството ви е шумно, когато е включено и не засмуква боклук или мирише изгорено, трябва да пристъпите към ремонта възможно най-скоро. В противен случай двигателят ще се провали (което всъщност вдига шум), в резултат на което ще бъде по-препоръчително да закупите нова прахосмукачка, отколкото да плащате за подмяна на двигателя. След това ще ви кажем защо прахосмукачката бръмчи по време на работа и какво да правите в този случай.

Почистваме филтри

В повечето случаи устройството започва да вдига шум поради факта, че не сте почистили филтрите навреме или не сте изпразнили торбата за боклук. Запушването на филтъра ограничава навлизането на въздух в двигателя, което кара последния да работи в режим на претоварване. Резултатът - по време на необичайна работа двигателят е шумен, много се загрява и в крайна сметка се проваля. Ето защо, не забравяйте да почистите филтрите и ако вече е достигнал подобна ситуация, извършете почистване и проверете дали това е помогнало за решаването на проблема.

Чиста система

Между другото, ние също препоръчваме да проверите маркуча и четката. Може би нещо се е получило там и поради това прахосмукачката работи шумно.

Ремонтираме двигателя

Ако сте почистили всички филтри, но моторът бръмчи като самолет, тогава най-вероятно проблемът е износването на лагерите. Факт е, че при силно замърсяване на системата за филтриране прахът ще попадне в двигателното отделение и ще се придържа към подвижните части. В резултат на това двигателят започва да работи "сухо", след което започва да бръмчи или да свисти.

Снимка на мотор

Ако установите повреда във времето и веднага започнете да отстранявате проблема, може да се измъкнете с просто смазване на лагерите, както е показано в това видео:

Случва се двигателят просто да се задръсти от отломки, след което да започне да бръмчи. В този случай той може да бъде запазен и просто като го почистите, както е показано в този видео пример:

Ако смазването на лагерите не помогна, тогава въпросът е в намотките или други елементи на двигателя. Ремонтът в този случай най-често не е препоръчителен, особено ако оборудването е старо. Ще бъде много по-разумно да закупите ново оборудване. Относно, как да изберем качествена прахосмукачка за домаможе да прочетете в нашата статия.

Това са всички препоръки, които искахме да дадем. Сега знаете защо прахосмукачката бръмчи и как да я поправите със собствените си ръце. Още веднъж ви припомняме, че основната причина за повредата е запушен филтър, така че поемете отговорност за обслужването на устройството!

Свързани материали:

(10 гласа)
Зареждане...

4 коментара

 • Оксана

  Прахосмукачката бръмчи, когато е включена в режим на готовност. Когато включите бутона за старт - той работи добре. Моля, кажете ми защо и какво да правя.

  Отговарям
 • Людмила

  Включвам бутона за старт на прахосмукачката и той веднага се изключва веднага щом отнеса ръката си от старта. Кажи ми какво става?

  Отговарям
 • Жана

  Прахосмукачката беше на балкона. Острата миризма на пушена риба започна да вакуумира. И моторът е много горещ.
  Помислих си, че може би дървеници се вмъкват в двигателя, криейки се от студа.
  През лятото имаше нашествие на дървесни бъгове, подобни на войници. Никакви мерки за борба с тях не помагат.
  Възможно ли е?

  Отговарям
  • Admin

   Малко вероятно е, ако това е средно модерна прахосмукачка, тогава отворите за издухване и издухване се затварят с филтри (например гъба с пяна) ... Първо, почистете тези филтри, стартирайте прахосмукачката без тях - ако нищо не се промени, тогава двигателят може да има "влага", вероятно лагери (втулки) от този клин и евентуално с проблеми с намотките. Изсушете го в близост до батерията.

   Отговарям

Добави коментар