Какво да направите, ако 2-та фаза е изчезнала в 3-фазовата мрежа?

Анна пита:
Добър ден, потребители на форуми! Дотам: инсталирането на електрическата мрежа ми беше направено от майсторите от Mosenergo, но нещо не се получи за тях. Кажи ми какво е, pliz!
Същността на въпроса:
1) Имам трифазен (триполюсен) прекъсвач на входа, четвъртият входен проводник отива към шината (от Leroy, 2 * 7, син))). Мисля, че цветът не е важен, но белите, червените и сините проводници отиват към машината, кафявите към шината.
2) При изключен товар, отвертката-тестер (все още не е стартирала мултицет, за съжаление) свети ярко в първата и третата фаза, приблизително наполовина слаба - във втората. В автобуса няма сияние.
3) Когато натоварването е включено, втората фаза (червена жица) не свети, а само мига и изгасва, когато пръст докосне края на тестера (до парчето желязо). Същото се случва с шината (нула), втората шина - земята - не свети, заземяването се извършва директно от щита, заровен в земята.
4) Съответно, никъде другаде в къщата (на втория щит вътре) няма втора фаза.
5) На първия етаж, където всичко е внесено в първичния щит, плочките, свързани към изводите, са с токов удар, изгарят.
Признавам, че входният проводник може да се смеси, опитах се да си представя какво ще се случи, ако нула (неутрална) е свързана вместо фаза и фазата се хвърли върху шината (ако изведнъж неутралът не е изолиран на подстанцията) ... Но няма достатъчно знания.
Кажете ми каква болест има козирката ми? Умолявам те !!! Нямаме нормални електротехници, селото (((
Отговорът на въпроса:
Добре дошли! В подстанцията неутралът не е изолиран, а заземен. Няма ли фаза както на "входа" на машината, така и на "изхода"? Необходимо е да се измери напрежението, но ако втората фаза не работи никъде, проводникът на входния кабел може да бъде елементарно прекъснат. Защо не се обърнеш към онези майстори, които го направиха?

Нулевата (синя) шина свързана ли е със земята? Като цяло трябва да бъде. Странно е, че цветовете на проводниците се смесват нарочно. Ако шините са свързани, тогава в случай на смесен кабел и фазова връзка към земята, незабавно би възникнало късо съединение. Плюс това, ако фазата беше пусната върху шината нула и нула на машината, тогава бихте имали две фази във всички изходи, тоест 380 волта.

Плочите се счупят може би защото имате някакъв проблем с заземяването и с връзката на окабеляването като цяло. Ако все още има заземяване, тогава гнездата също трябва да бъдат заземени, т.е. свързани с три проводника. Но защо изгарят? Този въпрос вече е по-интересен, имам идея, че има проблеми с нулата.

По принцип такъв съвет - трябва да измерите всичко с контролна лампа и мултицет и да видите къде и какво е. Умишлено не коментирах „мигането“ на отвертката на индикатора, защото не знам какъв тип индикатор имате конкретно. Ако LED - той е много специфичен, ако е неонов - той е по-точен и опростен. Може да мига и да изгасне, ако има някакъв капацитет във веригата, който отново ме кара да мисля за лош контакт или прекъсване във втората фаза.

(2 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

  • Admin

    Нашата статия също може да бъде полезна:https://my.electricianexp.com/pochemu-propadaet-faza.html.

    отговор
  • Владимир

    Анна написа: "1) Имам трифазен (триполюсен) прекъсвач на входа, четвъртият входен проводник отива в автобуса (от Лерой, 2 * 7, син))). Мисля цветът не е важенно белите, червените и сините проводници отиват до машината, на гумата - кафяв. "Смятам, че е необходимо да се копае в цветовете, проверете машината (възможно е изгаряне на контакт)

    отговор

Добавете коментар