Правилното местоположение на търговските обекти в апартамента

Модерен апартамент е проектиран така, че всяка стая се отличава със своята функционалност. Въз основа на това във всяка стая се използва различен брой електрически уреди. Следователно, когато се съставя план или подредба на електрически точки, трябва да се вземат предвид много нюанси. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта Elecroexpertкак да подредите правилно гнездата в апартамента и какво е също толкова важно - това е безопасно.

Какво е важно да знаете?

В допълнение към нюансите и функционалността на стаята, трябва да вземете предвид нормите и правилата за монтаж. Например, според европейските стандарти, разстоянието от изхода до вратата трябва да надвишава 10 см, а височината не трябва да надвишава 90 см от пода.

Можете да помислите как правилно да поставите гнездата със собствените си ръце на прост пример. Диаграмата по-долу показва обикновен апартамент с една спалня:
Схема на свързване в двустаен апартамент

Където:

 1. кухня
 2. Хол
 3. спалня
 4. Комбинирана баня
 5. коридор

Инсталирането и разположението на електрическите аксесоари се ръководи от регулаторни документи като SNiP, PUE и GOST. Научете повече за каква трябва да бъде височината на инсталирането на контакти и ключове за светлинаМожете от нашата статия.

Правила за публикуване

кухня

В кухнята има много домакински уреди, както големи, така и малки. Ето защо е необходимо да започнете проектирането на устройства с местоположението на всички домакински и електронни устройства в стаята. Основната част от оборудването е върху кухненския комплект. Има няколко правила за подреждане на контакти на кухненска престилка:

 1. За вградените уреди гнездата са най-добре разположени зад стените на съседни шкафове. Забранено е поставянето на устройството веднага след електрическите уреди.
 2. За качулка такъв елемент е инсталиран на разстояние 60 см от горната част на кухненския шкаф.
 3. Поставянето на изходи над плота е необходимо за свързване на малки домакински уреди. Това удобно положение ви позволява да свържете блендер или електрическа кана. По правило те се инсталират на височина до 30 см от работната повърхност.

Кухненска схема

В този случай не забравяйте за поставянето на изхода за хладилника, фурната и котлона. Не е позволено да използвате двойно гнездо за свързване на плота и фурната, като тя просто не може да издържи натоварването. Можете да поставите един или два предмета близо до масата за хранене.

Видеото по-долу ясно демонстрира правилното местоположение на електрическите точки в кухнята:

Хол

В залата или в хола има четири варианта за подреждане на търговски обекти. Тези зони включват:

 1. Вратата. Монтажът на това място е необходим, за да можете да свържете незначителни домакински и електрически уреди. Например отоплителен радиатор или прахосмукачка. Местоположението на устройството трябва да отговаря на стандартите, а именно на 10 см от вратата и на 30 см от пода.
 2. ТВ зона.В този случай поставянето на устройството ще бъде следното: или на висящия телевизор на стената, или зад телевизора, така че оборудването да може да ги скрие и така че да не се виждат проводници.Точка за свързване на телевизия
 3. В зоната на дивана. В тази зона трябва да се намират гнезда, така че да е възможно да свържете зарядни за телефони и лаптопи. Струва си да се помни за поставянето на електрически камини, лампи, подови лампи и други малки и необходими части. Необходим е и съединител за климатика.Местоположението на лампите в близост до дивана
 4. На работния плот. Има моменти, когато холът се използва като офис. След това трябва да увеличите броя на конекторите за захранване. Трябва да се поставят гнезда за настолна лампа и за компютър или лаптоп. Фигурата показва разстоянието от плота до електрическата арматура.работен плот

Помощникът разказва за удобното поставяне на гнезда зад монтиран телевизор във видео урока:

спалня

Можете да подредите контактите в спалнята в няколко зони, в които условно е разделена всяка спалня. На първо място, те се инсталират до леглото и до нощните шкафчета. Това местоположение се обяснява с факта, че в близост до леглото винаги трябва да има лампа или бра, под които можете да прочетете книга или вестник за през нощта. Диаграмата показва приблизителното оформление на елементите и колко далеч трябва да бъдат от мебелите.

Схема на изхода в спалнята

Ако в спалнята има бюро, тогава ще ви трябват два гнезда: единият за компютъра, а другият за настолната лампа. По-добре е да ги поставите в района на 20 см от повърхността на масата. И ако стаята е планирана ТВ инсталация, е необходимо да поставите още 3-4 конектора на височина 130 см от пода. За да не се намесват проводниците, по-добре е да ги скриете с телевизор. Относно, как да скриете проводници в апартаментпрочетете в нашата статия.

Не забравяйте за вратата. Мястото на изходните точки на вратата също е необходимо. Те са необходими за свързване на прахосмукачка или радиатор.

За това как правилно да разположите контактите в спалнята е описано във видеото:

Баня

Наличието на изход в банята е не само комфорт и удобство, но и спешна нужда. Според правилата за електрическа инсталация, контактите трябва да са на 60 см от банята или душа. Тъй като тази стая е най-влажна, е необходимо устройствата да се подредят тук в минимално количество.

Местоположение на електрически уреди в банята

В комбинираната баня можете да поставите гнезда за сешоар, бръснач или кърлинг. По правило те се инсталират близо до мивката, до огледалото. За съжаление и в близост до водата. Следователно обичайният дизайн тук няма да работи, необходимо е да инсталирате влагоустойчив корпус, както на снимката по-долу:

Водоустойчив корпус

Пакетът му включва капак, който може да затвори контактите. Степен на защита Устройството за окабеляване трябва да бъде най-малко ip44. Трябва също така да се отбележи, че е забранено използването на гнезда със схема на свързване без остатъчно устройство за ток (RCD).

Модерно решение е система за защита от течове на вода. Това ще ви позволи да спасите жилището и съседите си от наводняване по време на извънредна ситуация или ако забравите да изключите водата, или съдомиялна машина или пералня не са в ред и водата тече от нея. Така че, на етапа на ремонт, за да се предпазите от течове, е необходимо да положите отделен кабел в банята, от щита. Управляващият модул трябва да бъде свързан към мрежата за променлив ток с помощта на устройство за остатъчен ток (RCD) или диференциален прекъсвач с изключителен ток не повече от 30 mA. Популярна система за защита от изтичане на вода е Neptun. Можете да прочетете повече за това в нашия преглед.Neptun Prow + Wi-Fi.

За правилното поставяне на електрически точки в банята е описано в този видео пример:

Може да се заинтересувате да научите за как да поставите светлини на тавана, Прости съвети ще направят компетентно осветление в апартамент или частна къща!

коридор

Всеки апартамент включва стая, наречена антре. Именно в него човек на първо място влиза. И в него също трябва да можете да поставите правилно кабелни устройства. По правило два изхода към такава стая са напълно достатъчни. В крайна сметка в коридора те най-често използват сушилня за обувки или връзка на вратата или прахосмукачка.

Диаграмата показва как да подредите гнездата и какво разстояние от прозорците и ъглите трябва да бъде:

коридор

Всеки апартамент е индивидуален. Затова за всяка стая трябва да се изработи отделен план - оформлението на всички механизми за електрическа инсталация. В крайна сметка във всяка къща броят на домакинските уреди е напълно различен, но с проект е по-добре да инсталирате електрически точки с марж, така че с течение на времето да не се променя отново или да използвате удължителни кабели.

В крайна сметка препоръчваме да гледате полезно видео, в което се обсъждат грешките при поставянето на светлинни ключове и контакти в апартамента:

Това е всичко, което искахме да ви кажем как да подредите търговски обекти в апартамента. Надяваме се нашите съвети да са ви помогнали да определите най-удобното и правилно място за поставяне на електрически точки в стаите!

Със сигурност не знаете:

(9 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • Владимир

  Има контакти за скрито окабеляване с IP44. Този на снимката в банята няма да изглежда много добре.

  Отговарям

Добави коментар