Правила за избор на магнитен стартер

Магнитен стартер Това е нисковолтово комутационно устройство, предназначено за дистанционно изключване и включване на електрическо натоварване в мрежово напрежение до 1000 волта. Това устройство може да се използва както в индустрията, така и в ежедневието, така че е важно да знаете за нюансите на избора на неговите характеристики. В тази статия ще ви кажем как да изберете магнитен стартер по отношение на мощност, ток и други параметри.

функционалност

Следните са типични функции, изпълнявани от магнитни стартери, далеч от изчерпателния обхват на тяхното приложение:

  • Управление на асинхронни електродвигатели в задвижванията на индустриалните машини.
  • Включването на външно (улично) градско осветление, външно и вътрешно осветление на промишлени съоръжения.
  • Превключване на електрически нагреватели (електрически нагреватели или инфрачервени нагреватели) на електрически отоплителни системи.
  • Използвайте като изходни органи в индустриални вериги за автоматизация.

Изборът на магнитни стартери се прави при проектирането на вериги за управление и автоматизация или в процеса на техния ремонт, кога да замените остаряло или липсващо устройство, трябва да изберете неговия аналог.

Критерии за избор

При избора на необходимия електрически апарат се вземат предвид неговите технически характеристики и конструктивни характеристики. Нека се спрем на основните.

Видове предястия

Номинално напрежение на комутационната верига, Най-често магнитните стартери се използват за стартиране на индукционни двигатели с клетка-клетка за индустриално напрежение 220/380 Волта. Именно за този избор са проектирани по-голямата част от произведените модели комутационни устройства. Когато използвате устройства за електродвигатели на 380/660 волта, които са много по-рядко срещани, е необходимо да изберете стартер за съответното напрежение.

Номинален ток на основните контакти, Сравнението на тока на свързания товар с номиналния ток на превключващото устройство е едно от първите действия при избора на последното. Магнитните стартери, произведени условно, се класифицират по стойностите, съответстващи на номиналния ток на устройството. По-долу е дадена таблица на съотношенията на стойностите и номиналните токове. Според него можете правилно да изберете магнитния стартер за ток или за мощност, като преизчислите според формулата.

стойност О аз II III IV V VI
азГосподин 6.3 А 10 A 25 А 40 A 63 А 100 A 160 А

Характеристики на PML

Продуктите на чуждестранни производители са представени от богат избор на контактори от различни версии за различни номинални токове.

Превключваща износоустойчивост. Тази характеристика показва броя отговори, гарантиран от производителя. Има 3 класа устойчивост на износване: A, B и C. Клас A е най-високият и гарантира от 1,5 до 4 милиона цикъла на работа на магнитния стартер. Гарантирано е, че моделите от клас В работят от 0,63 до 1,5 милиона цикъла.Клас В е най-ниският и се характеризира с 0,1 до 0,5 милиона цикъла на реакция.

Механична устойчивост на абразия, Не по-малко важна характеристика, която показва броя цикли на включване / изключване на устройството без ремонт или подмяна на неговите части. В този случай включването и изключването трябва да се извършва без натоварване (когато няма ток във веригата). Механичната издръжливост може да бъде от 3 до 20 милиона цикъла на работа.

Брой на полюсите, За захранване на трифазни електродвигатели се използват устройства с три полюса. Именно такова представление е най-често. Има обаче редица ситуации, когато трябва да изберете устройство с различен брой полюси. Например, когато натоварването е осветителни вериги или електрически нагреватели. В този случай е удобно да изберете устройство за превключване от линията на контактори на чуждестранни производители, представени от голямо разнообразие от дизайни.

Брой на полюсите

Номинално напрежение на бобината, Магнитните стартери, използвани в електрическите управляващи вериги, най-удобно се използват с намотки за същото напрежение като превключения товар. По тази причина най-често се срещат версии с 220 или 380 волтови намотки. При конструирането на различни видове автоматични вериги поради редица причини може да се наложи използването на контролни бобини до различно ниво на напрежение. Това се дължи на използването в тези вериги на релета, сензори или други компоненти, проектирани за специфично захранващо напрежение. За този случай в линиите на местни и чуждестранни производители има избор на опции за захранване на намотки с всяко напрежение от номинален диапазон от 9 Волта и повече (9, 12, 24, 36, 110, 220 или 380 V).

Брой и характеристики на спомагателните контакти, В допълнение към основните контакти за захранване, превключващи основните електрически вериги за натоварване, магнитните стартери са оборудвани с помощни контакти, които работят синхронно с основните. Тези контакти са предназначени за превключване на управляващи вериги, блокировки, захранване на сигнални лампи, релейни намотки и други помощни устройства. Спомагателните контакти могат да бъдат от два вида - нормално отворени и нормално затворени. Първите са отворени, когато управляващата намотка е без напрежение и са затворени, когато електромагнитният стартер се задейства, във втория всичко се случва обратното. Необходимостта от избор на определен брой допълнителни контакти от един или друг тип се определя от веригата, в която се използва устройството.

Например, за да организирате най-простото управление на механизма с помощта на стойка с два бутона, достатъчно е да изберете опцията с една двойка нормално отворени спомагателни контакти, които вдигат контролната намотка при натискане на бутона Start. Има версии на затворени магнитни стартери, оборудвани с бутони за стартиране и спиране на корпуса. Ако е необходимо, за да сигнализирате за състоянието на механизма, трябва да изберете стартер, който има още два чифта контакти. Обикновено затворено захранване на сигнална лампа „Изкл.“

Наличието на обратната страна, Ако трябва да изберете магнитен стартер за управление на заден мотор, дайте предпочитание на модел за заден ход, в случай че има два отделни стартера, свързани помежду си.

Наличие на защита, В основната версия магнитният стартер не е оборудван със защита за свързаното електрическо оборудване. Защитният модул с термично реле е незадължителен и може да бъде избран въз основа на необходимите характеристики. Повече за какво е термично реле, можете да разберете от нашата статия.

В допълнение към критериите, изброени по-горе, е необходимо да се избере правилната климатична версия и IP степен на защита продукти. Методиката за този избор е същата като за всяко електрическо оборудване.Например, ако стартерът е поставен в защитен шкаф, можете да изберете степента на защита IP20. Ако условията за поставяне на устройството са неблагоприятни (висока прах, влажност и др.), Препоръчваме да изберете магнитен стартер в корпуса, чиято степен на защита е IP54 или IP65.

Стартер в корпуса

И накрая, препоръчваме да гледате видео, което подробно описва как да изберете магнитен стартер по отношение на мощност, ток и други параметри:

Експертни съвети

Това са всички най-важни критерии за избор на магнитен стартер. Ако имате въпроси или не сте намерили нужната информация, пишете в коментарите под публикацията, ние от своя страна ще се опитаме да ви помогнем да намерите правилния отговор!

Ще бъде интересно да прочетете:

Експертни съвети

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар