Защо електрическите крушки експлодират, когато светлината е включена и как да я избегнем

Срещали ли сте се с факта, че у дома електрическите крушки избухват, когато включите светлината в полилея или в други случаи? Няма значение дали са с нажежаема жичка или енергоспестяващи, понякога се провалят, причинявайки дискомфорт при силни подскачащи и летящи парчета. Причината може да е фабричен дефект, както и пренапрежение на електрозахранването или редица други фактори. В тази статия ще ви обясним защо лампите се спукват и какво да направите, за да избегнете това.

Нажежаема жичка и халоген

Най-простият електрически източник на светлина е лампи с нажежаема жичка, те се използват все по-малко в апартаменти или частни къщи, защото хората постепенно преминават към LED източници на светлина. Независимо от това, лампите с нажежаема жичка често се използват в килерите или във вход. Когато те се провалят, подмяната разкрива, че стъклената крушка се е спукала или дори е избухнала. Защо това се случва?

Има 5 основни причини:

  1. "Грешно" напрежение на линията
  2. Ток за включване при включване.
  3. Прегряване.
  4. Вибрация и удар.
  5. Фабричен брак.

По същите причини халогенните източници на светлина, които често се използват при прожектори, се спукват. Нека разгледаме по-подробно всички причини, поради които една крушка може да избухне.

Напреженията на мощността

Ако лампата ви избухна - проверете мрежовото напрежение, Често се случва тя да се отклонява от нормалната стойност, да се увеличава или намалява. Факт е, че спиралата е направена от волфрамови сплави - метал с висока устойчивост. Токът зависи от съпротивлението и приложеното напрежение. Ако напрежението в мрежата спадне, лампата свети слабо, а ако се покачи, ярко свети, освобождава се повече мощност и драстично се намалява експлоатационният живот.

Изгоряла лампа със следи от волфрамов оксид върху крушката

Но понякога има мрежови скокове в мрежата. За това как да се справим с тях, публикувахме статия по-рано: https://my.electricianexp.com/chto-takoe-perenapryazhenie-v-elektroseti.html, В този момент напрежението рязко се повишава от 220V до няколко хиляди волта, рязък скок на тока.

Поради освобождаването на висока мощност спиралата се разрушава. В зависимост от работните условия на лампата, състоянието на нейната крушка и големината на този импулс тя или просто изгаря, или вътре в крушката се образува дъга или искри. В този случай колбата може да се напука или да избухне.

Експлозия на крушка

За да избегнете това и да осигурите останалото оборудване - препоръчително е инсталирайте стабилизатор на напрежението до целия апартамент.

Проблеми с лампата

Също така се случва крушка да се спука или изгори в същата лампа или в патрон. Това се случва поради лош контакт, в резултат на което се получава не само прекомерно нагряване на основата, но и искри. Искренето винаги е нахъсано и скокове на мощността, Същото може да се случи с неправилно функциониращ светлинен превключвател или лошо прокарване на кабела в клемните блокове.

Разглобяване на прекъсвача

В този случай трябва да проверите състоянието на контактите на патрона, ако те са почернели или окислени - почистете с ластик или пила (в краен случай - жилото на прорезаема отвертка), докато се появи метален блясък. Ако е необходимо, затегнете раздели, така че да се поберат по-добре върху основата.

Касетни контакти

Светлина върху експлозия

Често се случва лампите в полилея да избухнат, когато включите светлината. Факт е, че съпротивлението на студена спирала е в областта на десетки Ома и при нагряване тя рязко намалява.

Да речем, че съпротивлението на студена спирала срещу нажежаема крушка на 100 вата е около 35 ома. Нека изчислим какъв ток протича през него:

I = U / R = 220/35 = 6.2A

След това, когато се включи, захранването се освобождава:

P = UI = 220 * 6.2 = 1382W = 1.4 kW.

14 пъти повече от номиналната стойност. Това се нарича удар на студен ток - опасно е. Разбрахме причината, нека да разберем какво да правим, така че крушката да не изгори и да не избухне, когато светлината е включена?Спирала за изгаряне

Всичко е съвсем просто - има такива устройства като "устройство за защита от халогенни лампи" (или с нажежаема жичка - няма разлика), принципът на нейната работа е постепенно да увеличава напрежението и съответно постепенно да увеличава тока при изгаряне на лампата. Той е свързан с пролуката на фазовия проводник към лампата.

Единица за защита от лампа

За повече информация как да накарате лампите с нажежаема жичка да се включват безпроблемно, прочетете нашата статия: https://my.electricianexp.com/5-sxem-plavnogo-vklyucheniya-lamp-nakalivaniya.html.

прегряване

Ако електрическата крушка е в гореща стая, например в кухня или във вана и дори на затворен таван, тогава топлината няма къде да се разсее. В резултат на това температурата на колбата се повишава, докато не се напука и експлодира.

Отделяне на колбата от капачката

Обикновено колбата ексфолира от основата, в резултат на това виси на „космите“, като най-малкото разбъркване се затваря или откъсва.

За да избегнете прегряване, трябва или да използвате други лампи, или да инсталирате лампи с по-ниска мощност. Това е особено важно, когато става въпрос за инсталиране на прожектори на опънат таван. В този случай може да се повреди не само филмът, но и да възникне пожар.

Неправилна работа

Така наречените халогенни крушки Не приемайте колбата с голи ръце. Това се отнася както за битовото осветление, така и за автомобилните халогени. В колбата остават мазни отпечатъци. Халогенната крушка се нагрява повече от обикновено. Поради това на места, където остават мазни отпечатъци - той прегрява и се спуква.

Халогените за колбата вземат ръкавици

Хванете стъклото само с X / B ръкавици, носна кърпичка или специален пулвер.

Схема на халогенните лампи

Вибрации и механични натоварвания

Ако сянката на лампата вибрира от работата на друго оборудване или залита от пориви на вятъра, крушката на крушката може да се спука или спиралата просто да се счупи в нея. За да удължите експлоатационния му живот в този случай, фиксирайте плътно лампата и за да предотвратите пренасянето на вибрации към нея, можете да поставите уплътнение, направено от амортизиращ материал, например от каучук. Основното е, че това уплътнение не се запалва от нагряването.

Лампата може да избухне по време на горенето, дори ако пръска вода или сняг. Ако това е вероятно, използвайте светлини със затворени сенки, за да предотвратите такова излагане.

PH лампа със затворен абажур

Луминисцентни и други газоразрядни

Тези видове крушки експлодират много по-рядко. Колбата от линейна флуоресцентна лампа или CFL (енергоспестяваща) най-често се взривява поради фабрични дефекти или механични повреди.

Електрическата крушка се спука

Но това може да се случи поради провал дросел или електронни баласти, в резултат на което през лампата протича висок ток, изхвърлянето в нея загрява газовете до висока температура, а тънкото стъкло не издържа и не се спуква. Ето защо, ако една по една крушките в линейна флуоресцентна лампа избухнат, проверете работоспособността на баластите, ако не е наред, заменете я.

Флуоресцентна лампа с дроселова клапа

Също така е невъзможно да се допусне навлизане на вода, тъй като колбите от газоразрядни светлинни източници се нагряват и рязък спад на температурата може да бъде фатален, включително за DNaT и DRL.

Важно! Какво да направите, ако енергоспестяващата лампа се срине, прочетете статията: https://my.electricianexp.com/chto-delat-esli-razbilas-energosberegayushhaya-lampa.html.

светодиоди

Висококачествените LED продукти определено не избухват. Но евтини продукти на китайски марки - периодично. Светодиодите не могат да експлодират по дефиниция, но в LED лампата е инсталиран захранващ блок с токоизправител, който включва филтриращ електролитен кондензатор, така че той може да избухне. Каква е причината?

Избухнал електролитен кондензатор

В интерес на икономията китайците инсталират елементи, проектирани за ниско напрежение, например, 63 волта вместо 400. При нормални условия те все още някак работят, но с най-малкото отклонение от номиналното напрежение в голяма посока - те експлодират. В резултат на това корпусът на лампата също може да се счупи (въпреки че това рядко се случва).

Затова разгледахме основните причини, поради които електрическите крушки избухват в полилея и другите лампи. Както можете да видите, главно експлозията на лампите възниква поради проблеми с напрежението в мрежата, некачествен монтаж или неправилна работа. Надяваме се, че предоставената статия е била полезна и интересна за вас!

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар