Защо цялото оборудване и мебели в офиса е шокиращо?

Олга пита:
Добре дошли! В изследването той е шокиран от всичко: стол, стена, микровълнова печка, цветя ... През деня той стана от стол - отиде до стена, докосна се - искри, докосна микровълнова - искри, върна се на стол, докоснат - искри ...
Колко пъти ставаш от работното място - толкова пъти ще те удари по-късно ... И е толкова осезаемо. Веднага бие едно след друго (например микровълнова печка, цвете, стол) ... Домакинът обяснява, че това е статично (бие всички, добре е). Дойде електротехник, провери със специалната си отвертка (извинявай, не знам името е правилно), тя свети. Те изключиха електричеството през нощта в офиса (отрязаха я на таблото), сутрин също бие ток ... Месец вече мислят какво би могло да бъде, не могат да измислят нищо (в същото време ни казват „по-внимателни сте там ... и как ?!) страшно е вече да сте в офиса. Кажи ми, какво може да бъде?

Офис в 8-етажна сграда на 3-ти етаж, 34 кв.м., два големи прозорци, две чугунени батерии. От технологията - 3 компютъра, микровълнова печка, охладител. Винаги има 3 души в офиса.

Отговорът на въпроса:
Добре дошли! Прав всички хитове, или само някои? Ако второто - сменете дрехите на друго от други материали. Бие като - 1 път, но когато го докоснете отново не бие или отново бие?

Не можем да отговорим точно, защото не знаем как електротехникът определи, че навсякъде има напрежение ... Може би той има отвертка, която свети от всичко.

Като цяло смятам, че това все още е статично. Дори и при проблеми с електрическото окабеляване, защо цветята и столовете трябва да се шокират? Защо изключихте електричеството през нощта, ако сте в офиса през деня? Когато машините са изключени, охраната продължава ли да бие? Ако продължи, проблемът определено не е в окабеляването. Има ли възможни източници на силно електрическо поле като VLEP, някакви лаборатории и работилници, свързани с електричество в съседни стаи и етажи наблизо?

Има ли заземяване? За да премахнете статиката, всъщност всичко трябва да бъде заземено, трябва да се извърши изравняване на потенциалите.

Зареждането ...

Един коментар

  • Александър

    1) Има ли заземяване в гнезда (3 жично захранване)? Косвено - през коя година е построена сградата - след 2004 г., обикновено 3 проводника.
    2) Заземете оборудването и машините с отделни ядра на електрическия панел на пода (трябва да бъде заземен) - в зависимост от разстоянието и количеството (микровълнова фурна, компютри ... метален охладител ???)
    3) Инсталирайте RCD в идеалния случай на 10 mA .... Допустимо 30 mA - ако избие - потърсете течове - изолацията може да се е срутила в стените и окабеляването да е в контакт с бетон.

    отговор

Добавете коментар