Защо топлият под не се нагрява и как да се реши този проблем?

Тази статия ще се фокусира върху инфрачервените и кабелните системи за подово отопление. Ако забележите, че електрическото подово отопление не затопля или леко затопля стаята, трябва незабавно да продължите към търсенето на причината. По-долу обяснихме защо не се случва отопление и какво да правим в този случай.

Липса на мощност

На първо място, трябва да се уверите, че отоплителната система е подходяща за мощност. По правило филм или нагревателен кабел са свързани чрез регулатор на температурата, към който се подава напрежение. Ако индикаторите на дисплея на температурния регулатор светят, тогава има захранване, ако няма индикатори или не са включени, ще трябва ръчно да проверите защо топлият под не се нагрява. Трябва да вземете мултицет и да проверите дали има напрежение на входните контакти. Относно, как да използвате мултицет, описахме подробно в съответната статия.

тестер

Между другото, ниското напрежение в мрежата е и причината топлият под да не се нагрява до желаната температура. Ако към клемите постъпят 200 волта, а не 220 волта, ефективността на отопление се намалява с 20%. За да разрешите този проблем, трябва инсталирайте регулатор на напрежението в къщата.

Видеото показва друг начин за проверка на регулатора:

Проверете регулатора на температурата

Ако има напрежение на входа, трябва да се уверите, че то обикновено се подава към самия нагревателен кабел или инфрачервен филм. За да направите това, уверете се, че никой не се е докоснал до настройките, като може би просто температурата е зададена на минимум, в резултат на което включването на отоплението не става. Също така проверете дали проводниците към клемите са надеждно свързани. Лош контакт е и причината електрическото подово отопление да не се нагрява или леко да се нагрява.

Всичко наред ли е с връзката и настройките? Измерете напрежението на изхода на термостата (клеми, към които е свързана самата отоплителна система). В състояние включено, то трябва да съответства на параметрите на мрежата. Ако това не е така, термостатът ще трябва да бъде заменен.

Можете да проверите неизправността на термостата, като свържете топлия под директно към мрежата. Ако настилката започне да се нагрява, това означава, че материята е в регулатора.

Повреда на системата

След това трябва да проверите датчика за температура и самата електрическа система за подово отопление. За да направите това, мултицетът измерва съпротивлението на температурния сензор и самия кабел (или филм). Ако стойността не съвпада с паспорта, тогава устройството не е в ред. "0" на дисплея на тестера ще показва късо съединение, а "1" или безкрайност ще покаже отворена верига (може да възникне в резултат на механични повреди). Относно, как да поправите топъл под със собствените си ръце, разказахме в съответната статия!

Измерване на съпротивлението

Можете да разберете номиналното съпротивление на нагревателния елемент по формулата: R = U2/ P, където U е 220 волта, а P е мощността на електрическия под (можете да го видите в паспорта или да използвате приблизителното изчисление от 150 W / m2).

Обръщаме също внимание на факта, че съпротивлението на температурния сензор намалява при нагряване, така че ако разликата в сравнение с паспортните данни е малка, това показва неговата работоспособност. Ако съпротивлението е значително различно от декларираното от производителя, тогава сензорът е дефектен.

Проверка на съпротивлението на нагревателния кабел

Определяне на съпротивлението на температурен датчик

Неправилна инсталация

В случай, че сте проверили всички елементи и те се оказаха работещи, но топлият под не се нагрява над 22 или например 30 градуса, тогава причината е една от трите:

  1. Неправилно изчислена мощност на отопление, в резултат на което инфрачервеното или кабелното покритие не се затопля достатъчно.
  2. Лошо изолирана стая. Големите загуби на топлина предотвратяват нагряването.
  3. Неправилно извършихте монтажа на нагревателни елементи: направихте голяма стъпка на монтаж, дебела замазка или поставихте сензорите за температура близо до топъл под.

В този случай трябва да преработите всичко, защото системата не се загрява по твоя грешка и ще се окаже, че в най-добрия случай се заменя местоположението на сензора, ако наистина има причина в него. Относно, как да направите електрически под за плочки Ние говорихме подробно в съответната статия. относно полагане на инфрачервен филм под ламината също говорихме.

Това е всичко, което искахме да поговорим защо електрическото подово отопление не се загрява и какво да направим, за да отстраним проблема. Както можете да видите, всичко е доста просто да се определи, основното е да можете да използвате мултицет!

Подобни материали:

Проверете регулатора на температурата

Проверка на съпротивлението на нагревателния кабел

Определяне на съпротивлението на температурен датчик

(6 гласа)
Зареждане...

Добави коментар